Pavel Friš, známý pod přezdívkou Vyšehradskej jezdec, inicioval na jaře roku 2019 opravu unikátní sochy, která nemá v celosvětovém měřítku obdoby. Pravděpodobně se jedná o první skateboardingovou sochu na světě. Nejvíce vzpomíná na situaci, kdy hledali na zahradě autora sochy Jaroslava Hladkého zakopaný model, podle kterého by mohli zrekonstruovat ruce sochy. Nějaký lotr je totiž kdysi uřezal a od té doby ležela poničená socha v depozitáři Prahy 2.

V době, kdy žádali radnici, aby jim na rok sochu zapůjčila k opravě, se prý o žádných plánech na rekonstrukci Folimanky nevědělo. Opravu sochy zaplatili sami lidé přes transparentní účet, který založil Pavel Friš. Na bronzového skateboardistu se složilo více než 300 přispěvatelů, mezi nimiž byla i skateboardingová legenda Rober Thiele.

„Řada z těchto lidí byla proti tomu, aby na Folimance vznikl vybetonovaný areál. Chci, aby zaznělo, že oprava sochy nemá s tímto areálem nic společného,“ upozorňuje na slavnostním křtu sochy Pavel. „Opilý skateboardista, to je trefné,“ směje se Robert Thiele. Autor Jaroslav Hladký slavil minulý měsíc 80. narozeniny, opravená socha pro něho byla symbolickým dárkem. 

Styčný důstojník na radnici

Pavel Friš oslovil na radnici místostarostu Prahy 2 Jaroslava Šolce (ODS) s návrhem, který v sobě spojoval kulturu a sport. Tou dobou se blížila olympiáda v Tokiu, původní plán Vyšehradského jezdce bylo si sochu vypůjčit z depozitáře Prahy 2, opravit ji, vystavit na olympiádě a poté vrátit na své původní místo do parku Folimanka. „Původní návrhy umístění sochy byly na kopečku uprostřed skateboardové plochy, ale usoudili jsme, že by překážela,“ vysvětluje místostarosta Prahy 2.

První komplikaci způsobil odklad olympiády v Tokiu kvůli koronavirové pandemii. „Další komplikací bylo, že díky olympiádě vznikl časový pres a oprava sochy přišla v době, kdy nebyly alokovány peníze v rozpočtu, aby se honem udělala oprava,“ upřesňuje Blesku místostarosta Jaroslav Šolc. Proto se dohodli na veřejné sbírce.

S výsledným návrhem včetně podstavce souhlasil sám autor Jaroslav Hladký. „Pochopitelně socha prošla všemi schvalovacími procesy státní správy, návrh schvalovali i památkáři. Není tak jednoduché umístit sochu do parku,“ popisuje Jaroslav Šolc. Skateboardista stojí hned vedle plochy pro kolečkové sporty. Na piedestal sochy přibude ještě bronzová informační cedulka. 

Chyba v komunikaci?

I když by si v ideálním případě představoval Pavel Friš umístění sochy jinak, konečné řešení dokáže akceptovat. „Je pravda, že s námi Praha 2 poslední rok příliš nekomunikovala, takže je pro nás umístění trošku překvapením. Městkou část jsme žádali, aby skejťáka umístili někam mimo budovaný areál, protože to budilo hodně vášní. Řada našich podporovatelů byla zároveň signatáři petice proti vybetonování Folimanky,“ sděluje Pavel Friš.

Cílem bylo projekty oddělit, k čemuž nedošlo, ale minimálně se aktivistům podařilo Prahu 2 přesvědčit, aby skejťáka nedávali na vysoký podstavec. Nakonec se nachází ve výšce asi 1,5 metru. Část lidí na sociálních sítích včetně zastupitele Prahy 2 Jaroslava Němce (Piráti) si stěžují, že je socha otočená zadkem k příchodové cestě. „Samozřejmě, asi by se to dalo řešit líp, ale nechci si stěžovat, že je bramboračka moc bramborová a kyselo moc kyselé. Především je potřeba říci, že podobu schválil autor Jaroslav Hladký,“ dodává Pavel Friš.

Stejnou informaci potvrzuje místostarosta. Jediné neshody panovaly okolo finálního umístění sochy. „V té době se v parku Folimanka řešila výstavba areálu. Věděli jsme, že tu vznikne plocha pro kolečkové sporty, a díky tomu, že někteří protestovali proti výstavbě, tak se sice na začátku jednalo o dva oddělené projekty, ale za sebe mohu říci, že jsem veli rád, že socha skončila tu,“ hovoří Jaroslav Šolc. Skejťák se prý hodí na místo vhodné pro kolečkové sporty a navíc s výsledným návrhem souhlasil i autor sochy.  

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní pokřtění sochy. Jan Dařílek

Fotogalerie
6 fotografií