První »nezávislá« taneční akce u nás proběhla v roce 1992 v rockové vinárně U Melouna v Praze. Dominujícím stylem byl hlavně tzv.  house. Taneční scéně hlavního města dominovaly kluby jako Roxy, Mecca, Radost FX a poslouchala se v nich převážně elektronická hudba.

Z klubů se přecházelo postupně na velké halové akce, případně open air party. Divoké akce trvaly nezřídka i několik dnů. U pocitů uvolnění a svobody, které účastníci na těchto akcích prožívají, býval a bývá často nápomocen alkohol a různé drogy.

Oblíbené drogy

K nejčastěji užívaným látkám v prostředí festivalů patří jednoznačně alkohol a nikotin. Z nelegálních látek jmenuje Vacek marihuanu, hašiš a taneční drogu a extázi. Dále pervitin, LSD, lysohlávky, ketamin, nezřídka i heroin. Stejně jako se vyvíjí hudební scéna novými technickými trendy spojenými s počítačovou revolucí, taktéž drogovou scénu zaplavila éra nových a mnohdy nebezpečnějších syntetických drog. Mezi takové patří například mefedron, známý také pod názvem mňau-mňau nebo syntetické kanabinoidy pod názvy „fake weed“,„scope“.  

Z narkomana ředitelem

O drogách a hudbě ví Jiří Vacek své. Zkoušel různá narkotika, obrážel festivaly a spadl do těžké závislosti na pervitinu. Jak sám popisuje, celý život šel z extrému do extrému. Proto dnes překvapí, že se po vyléčení stal ředitelem jedne ze dvou  privátním pobytových klinik zavislosti  Neocentrum v Praze. K dnešnímu dni již 12 let abstinuje. Podle Vacka se nedílnou součástí dnešní doby stává užívání kokainu. Z éry, kdy pravidelně obrážel hudební festivaly, má spousty zážitků. 

„Styly měly různé posluchače. Různé typy feťáků. Takto jsem to alespoň vnímal,“ říká Blesku Jiří Vacek. Jednu věc však mají společnou. Všemi hudebními styly se prolíná extáze, marihuana, alkohol a tabák.

„Vlastně taková ‚norma‘. Poté se v rámci různých hudebních odvětví přidávají další drogy. Techno a rychlejší styly poslouchají uživatelé stimulačních drog. „U drumců užívají posluchači spíše marihuanu, hašiš nebo nějaké uklidňující drogy,“ popisuje ředitel terapeutické kliniky. Pod vlivem těchto substancí vnímají lidé hudbu jinak. Proto se k různým žánrům vážou i odlišné drogy.

Oblíbeným stylem Jiřího Vacka bylo techno nebo hudba, která měla tzv. směr. „Techno vnímám tak, že to je životní cesta, která se vyvíjí,“ vysvětluje Jiří. Zajímaly ho pozitivní zvuky, fabrické tóny, ale nejdůležitější pro něho byla melodická složka. „Nezajímaly mě depresivní antiutopické směry dolů, ale spíše nějaký rozhled,“ říká. Stejně vnímal drogy. „Obecně jsem na drogách hledal nějakou jinou dimenzi, přesah. Ale za jakou cenu?“ říká dnes.

Ředitel jedné ze dvou pobytových klinik pražského NEO Centra Jiří Vacek má letité zkušenosti s drogovou závislostí.
Autor: NEO Centrum

Nejlepší místo na party

Jiří Vacek vyzkoušel všechny typy koncertů - od těch v přírodě po ty v pražských klubech až po vystoupení v halách. „Pak takové klasické, které byly v devadesátých letech ve Fučíkárně. Tam to začínalo,“ vzpomíná Jiří Vacek na někdejší název dnešního výstaviště. Nejradši měl open air field koncerty. „Nebyly to ještě velké parties, jako dnes festivaly, kde jsou zastoupeny všechny hudební žánry, tenkrát se hrálo techno a house a koncerty byly menší,“ říká. Skvělá zkušenost pro něho byl Love Parade, nejlepším festival technokultury.

Pomoc závislým

Z těžké závislosti prošel Jiří Vacek rehabilitací. Už 12 let je čistý a nyní pomáhá lidem v nouzi. Věnuje se jak individuální, tak skupinové a párové psychoterapii, a několik let provozoval privátní praxi. Své zkušenosti sbíral v psychiatrické léčebně v Červeném Dvoře, dále pak v Psychiatrické Nemocnici v Bohnicích, kde pracoval na oddělení Duálních diagnóz. Dnes je zodpovědný za vedení jedné ze dvou  privátních pobytových klinik zavislosti Neocentrum v Praze. 

Video
Video se připravuje ...

Podcast: Holešovické Výstaviště vstává z popela. „Pořád má význam,“ říká jeho šéf. • VIDEO Blesk – idh

Fotogalerie
20 fotografií