Když 24. ůnora vypukla válka na Ukrajině, ruské rakety zasáhly téměř všechna větší města včetně hlavního města Kyjeva a okolí. Jedním z takových měst je také Žytomyr, který leží několik desítek kilometrů na západ od Kyjeva. Právě odtud pochází osmiletá Sofie. S maminkou utekly z Ukrajiny hned v prvních dnech ruské ofenzívy, absolvovaly více než 24hodinovou cestu vlakem, aby dojely až do Prahy, kde se rozhodly hledat dočasně útočiště a pomoc v asistenčním centru pro uprchlíky. Když si s maminkou zažádaly o dočasné ubytování, ještě vůbec netušily, co si pro ně osud nachystal.

Asistenční centrum jim zprostředkovalo bydlení v menším domě v Brandýse nad Labem, který dala uprchlíkům k dispozici pro uprchlíky blízká známá Simony Votyové, manažerky nejpopulárnější české dětské kapely Čiperkové. „Moje dobrá kamarádka se přihlásila na úřad, že mají k dispozici místo, kde je možné ubytovat uprchlíky, takže je tam koordinátorka z asistenčního centra přivezla, ony řekly, že se jim tam líbí, a mohly se ubytovat,“ popsala Blesku Votyová.

Se známou se často navštěvují a mají stejně staré děti. Právě skrze ně si prý k Sofii našla cestu. „Když jsem je pozorovala, jak si společně hrají, všimla jsem si, že je Sofie živá, usměvavá holčička, a když jsem se s ní dala do řeči, řekla mi, že na Ukrajině tancovala. Ukázala jsem jí Čiperky a jí se to hrozně líbilo,“ vypráví Votyová, jak se nápad zrodil.

Čeština? Žádný problém...

Koncem února zrovna Čiperkové hledali nové členy a pořádali konkurzy a několik nácviků. Přestože v té době Sofie neuměla moc česky a oproti ostatním byla o dva tréninky pozadu, bylo na ní vidět, že ji to neskutečně baví a text i taneční pohyby se učila za pochodu. Ostatní děti se jí okamžitě ujaly a vzaly ji mezi sebe. Z počátku se domlouvaly pomocí překladače v telefonu, ale to postupně přestalo být potřeba. Z videí, které jí manažerka kapely poslala, se naučila nejen texty písniček, ale postupně také plynule mluvit česky. V současnosti Sofie umí spolehlivě říct vše, co potřebuje, a rozumí víceméně dokonale. To všechno zvládla za ani ne čtyři měsíce, co v Čechách s maminkou bydlí.

Její maminka je vystudovaná mikrobioložka a svou práci v laboratoři musela vyměnit za náročnou práci ve fabrice, kde musí občas dělat i noční směny. Sofie si proto musela zvyknout na to, že tráví více času sama, ten ale vyplňuje poctivým nácvikem vystoupení, nebo se společně s rodinou, která ji a maminku ubytovala, zdokonaluje v českém jazyce. „Čeština mi nepřijde těžká, hned jak jsem ji slyšela poprvé, jsem nějakým slovům rozuměla, prostě vždycky chápu, co mi chtějí říct,“ vysvětlila Blesku Sofie.

Sofiin tatínek musel na Ukrajině zůstat, stejně jako zbytek rodiny. S maminkou už přemýšlejí, že by se o prázdninách přijely za rodinou podívat, ale vracet se zpátky zatím neplánují. Od září nastoupí Sofie do školy a už se na to těší. V současnosti už za sebou má Sofie desítky koncertů a spousta dalších ji čeká. Dětská kapela má na svém YouTube kanále v součtu přes 200 milionů zhlédnutí a objíždí festivaly a akce po celé republice. Malá Sofie je tak na dobré cestě splnit si svůj největší sen: stát se známou zpěvačkou a tanečnicí.

Fotogalerie
17 fotografií