Alespoň to zaznělo ve čtvrtek, pár dnů po jejím odvolání na veřejném setkání s veřejností. Koalice VLASTA je volební značkou, pod kterou kandidovali v minulých volbách nezávislí kandidáti společně s členy hnutí STAN, KDU-ČSL a Desítka pro domácí.

Na Praze 10 vládli společně s Piráty a ODS, kteří se nově rozhodli připojit ke zbytku opozice (TOP 09 a ANO) a požadovali po Chmelové s Kašparem rozptýlit obavy o jejich napojení na lidi obviněné v kauze Dozimetr a vysvětlit původ finančních prostředků na kampaň do komunálních a senátních voleb.

Kašpara některé z opozičních stran dokonce označili jako pravou ruku Hlubučka, kvůli tomu že byl místopředsedou pražského STAN. Poté, co bylo Hlubučkovi pozastaveno členství, byl pověřen vedením pražské organizace STAN.

Přestože Chmelová i Kašpar jakékoliv spojení s Hlubučkem nebo jinými aktéry kauzy jednoznačně odmítli, koaliční ODS a Piráti se připojili k opozici a vedení radnice společně odvolali s tím, že jejich vysvětlení jsou nedostatečná a pochybnosti se jim rozptýlit nepodařilo.

Pochybnosti

Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“ uvedl k odvolání Chmelové předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda. Podle něho ani Chmelová, ani Kašpar i přes nabízenou příležitost nevysvětlili vazby na pražskou organizaci STAN a Hlubučka. „Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozovali přinejmenším dobré jméno Prahy 10,“ sdělil.

Od pirátů jsem to nečekala!

Chmelová i zpětně všechna nařčení rezolutně odmítá: „Co se týče například peněz na kampaň, mluví se o nějakém milionu, to vůbec není pravda, já navíc jako senátorka spadám pod dohled Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, takže je absurdní, že by v mé kampani figurovaly nějaké zpronevěřené peníze, všechno je na transparentním účtu vidět.“ Zdůrazňuje taktéž, že ani ona, ani Kašpar, nejsou policií vyšetřováni. Kvůli případu je ani nekontaktovala a Hlubučka a další aktéry kauzy neznají lépe, než od vidění.

Její sesazení z funkce je podle ní účelové a kromě předvolebního boje, vnímá také snahu opozice dostat se k rozhodování o klíčových zakázkách, jako například přestavba radnice. Velkým zklamáním je pro ni postoj pirátů: „Nečekala jsem to od Pirátů a myslím, že podle reakcí co jsem viděla, se to nelíbí ani jejich voličům, přitom původně ještě v roce 2014 s námi kandidovali, Olga Richterová byla také součástí kandidátky VLASTA a společně se nám spoustu věcí povedlo,“ podivuje se.

Její odvolání nechápe například ani 1. náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09), který do komunálních voleb v Praze povede STAN. „Tohle už je trapný hon na čarodějnice. Za Renatu Chmelovou a Davida Kašpara bych dal ruku do ohně. Navíc oba byli v opozici proti Hlubučkovi,” podivil se na twitteru.

Kauza Dozimetr

Kauza kolem ovlivňování zakázek Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), jíž policisté nazvali Dozimetr, se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a obvinili více než desítku lidí. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými je Hlubuček, který po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu, a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
25 fotografií