Co zjistit předem?

Pokud se rozhodnete cestovat se psem, v první řadě je nejdůležitější zjistit si informace o cílové destinaci. Situace je jiná v zahraničí a v tuzemsku. Při cestování do zahraničí je potřebné mít zvíře označené mikročipem. Od roku 2020 jsou čip nebo u starších pejsků alespoň tetování (u psů tetovaných před 3. červencem 2011) povinné i v Česku. Důležité je také vybrat takzvaně pet-friendly hotel, což je takový hotel, ve kterém mohou být ubytováni i psi. Od věci není ani zjistit si, jestli je v okolí nějaký veterinář, kdyby se případně něco stalo a mazlíčka by bylo třeba vyšetřit.

TIP NA VIDEO: Jak se připravit na dovolenou se psem? Rady veterinární lékařky.

Video
Video se připravuje ...

Dovolená se psem: Tohle jsou nejlepší rady pro cestování s mazlíčkem Videoredakce ženských webů

Pas pro psa je v zahraničí nutnost

Pokud se rozhodnete vyrazit do zahraničí, váš pejsek potřebuje, stejně jako vy, svůj pas. Ten si snadno zařídíte u veterináře. V pasu nesmí chybět informace o tom, s kým zvíře do zahraničí cestuje. Mimo území Evropské unie je pak nutné si zjistit ještě další doplňkové podmínky konkrétní destinace, aby na letišti nedošlo k nepříjemnému překvapení.

 

Ve všech zemích Evropské unie, z nichž zejména některé patří mezi oblíbené prázdninové destinace Čechů, musí mít pes platné očkování proti vzteklině zaevidované ve svém cestovním europasu vydaném veterinářem.

• Některé země jako třeba Polsko, Německo či Rakousko udělují výjimku štěňatům mladším 12 týdnů.

• Povinnost platného očkování platí pro Německo, Itálii, Chorvatsko, Španělsko, Slovinsko, Polsko, Rakousko i Slovensko, kde očkování proti vzteklině nesmí být starší než jeden rok.

• Mějte na paměti, že už v době očkování musí mít pes platný čip a registraci. V některých případech také musíte počkat alespoň 21 a více dnů od vakcinace, než vyrazíte na cestu. Týká se to opět například Slovenska (očkování starší jednoho měsíce), Polska, Rakouska, Německa, Španělska a dalších zemí s pravidlem 21 dní.

Ideální je si dopředu prověřit všechny státy, přes které máte v plánu vycestovat. Obecně lze ale říct, že se bez platného povinného očkování pejska zkrátka neobejdete, proto se vyplácí navštívit veterinárního lékaře kvůli vakcinaci včas. V opačném případě riskujete, že vám neplatné, příliš čerstvé, nebo naopak prošlé očkování zhatí vaši vysněnou dovolenou.

Jedete autem? I pes potřebuje bezpečnostní pás

Pokud se rozhodnete pro cestu autem, nezapomeňte na bezpečnostní pás. „Bezpečnostní pás pro psy by měl být naprostou nezbytností pro všechny majitele psů, kteří se rozhodnou psa přepravovat autem. Pás brání volnému pohybu psa v autě, což je bezpečné jak pro něj, tak pro řidiče,“ radí cestovatelům Petr Ševčík ze společnosti AGORA DMT, v jejímž sortimentu pro domácí mazlíčky najdete i tento bezpečnostní pás.

Očkování je povinností z více důvodů

Vycestovat bez očkování se vám nemusí vyplatit. A to nejen kvůli tomu, že vás pravděpodobně do cílové destinace ani nepustí, ale také kvůli tomu, že jistě nikdo nechce, aby jeho zvířecího miláčka po příjezdu trápily zdravotní potíže. Nejdůležitější je očkování proti vzteklině, které musí absolvovat každé zvíře starší 12 týdnů, konkrétní země ale mohou požadovat i další očkování, což je třeba si před cestou zjistit s časovým předstihem. Váš veterinář pak očkování rozplánuje tak, aby co nejméně zatížilo organismus pejska. Stejně tak myslete na to, že ve většině zemí Evropské unie musí mít pes ve chvíli očkování platný čip, některé země navíc neuznávají ani tetování místo čipu. 

Co vzít s sebou?

A co svému miláčkovi zabalit do kufru? Chybět nesmí určitě cestovní miska. Na cesty je nejlepší ta se speciální úpravou bránící rozlití a ideálně skládací, protože nezabere tolik místa. Skvělým tipem je i cestovní lahev s miskou na vodu. S lahví zajistíte svému mazlíčkovi přístup k čisté vodě a jeho žízeň uhasíte kdykoli a kdekoli. Zapomínat byste neměli ani na skládací cestovní pelíšek, aby i na cestách měl pejsek svůj komfort. Pokud cestujete autem, nepostradatelnou pomůckou by měl být již zmiňovaný cestovní pás, který snadno zacvaknete do zámku bezpečnostního pásu. Pokud k tomuto vybavení přidáte ještě pejskovu oblíbenou hračku, poklidná cesta je téměř zaručena.

Cestovní lékárnička

Vyplatí se vám pořídit i cestovní lékárničku
Autor: archiv firem

Lékárnička je důležitým vybavením každého důsledného pejskaře. Nikdy nevíte, co se může přihodit, obzvlášť v cizí zemi, kde je řešení jakékoliv nepříjemné situace ještě o něco těžší než v domácím prostředí. Je jasné, že pokud je váš pes zvyklý brát nějaké léky, je lékárnička naprostou nutností. To platí i pro veterinární stravu, pokud má váš mazlíček stravovací omezení, vezměte ji s sebou v dostatečném množství na celou dobu dovolené. V lékárničce by neměly chybět obvazový materiál, teploměr, háček na klíšťata a hydrofilní gel, který urychluje proces hojení u zvířat.

Zaběhnutí v cizině

Nové teritorium je velkým lákadlem k poznávání a potenciálnímu zaběhnutí v neznámém prostředí. Proto nikdy nezapomínejte na štítek na obojku s adresou a telefonním číslem (ten by měl být samozřejmostí i doma), na cestách je to naprosto nezbytné. Pokud budete v zahraničí, nezapomeňte na štítek uvést českou předvolbu!

Jak je to s cestováním letadlem?

Při cestování se psem v letadle se vždy musíte řídit především pokyny různých leteckých společností. Zpravidla platí, že menší psi do 10 kilo, v některých případech pouze do 8 kilo (včetně přepravky), obvykle mohou cestovat s vámi na palubě. Musíte ale dodržovat bezpečnostní pokyny o umístění přepravní tašky dané společností. Například při vzletu a přistání vás může palubní personál požádat, abyste zvíře v zavazadle umístili do zavazadlového prostoru nad hlavou k ostatním zavazadlům. Vše tedy záleží na tom, s kým zrovna poletíte. Navíc počítejte také s tím, že za cestování letadlem se psem si připlatíte. Obvykle se ceny pohybují přibližně kolem 30 až 100 eur za cestu na palubě letadla. Větší pejsci to mají bohužel těžší a při nutnosti letecké přepravy musí většinou cestovat v zavazadlovém prostoru, což nemusí být zrovna bezpečné. Pokud tedy nemusíte ze závažných důvodů brát většího psa s sebou letecky do zahraničí, nechte ho raději doma. Ušetříte sobě i jemu hodně stresu.

Pokud si pejska berete s sebou do letadla, počítejte s tím, že musí mít stejně jako při jiném cestování platné povinné očkování proti vzteklině (od očkování musí uplynout minimálně 21 dnů) a cestovní pas vystavený veterinářem. Důležité je i to, abyste v něm byli uvedeni jako majitelé psa. Některé země vyžadují kromě očkování také platné odčervení, což se dočtete ve speciálních požadavcích jednotlivých zemí. Stává se, že některé státy vyžadují také dodržení nařízené karantény mazlíčka po vstupu do země. I z těchto důvodů se vyplácí cestu plánovat s dostatečným časovým předstihem, abyste stihli vyřídit a zjistit vše potřebné.