Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvířata dokáží léčit tělo i duši. Co vše dokáží speciální terapie?

/
  • (istock.cz)
    15. září 2021 ● 06:00

    Domácí mazlíčky máme hlavně pro radost a rozptýlení. Věděli jste ale, že jejich přítomnost má léčivou moc?

    Život se psem mi přinesl spoustu benefitů. Kdykoli je mi ouvej, podívám se na svou fenku bostonského teriéra a napětí je pryč. Když si mi pak lehne na klín a nechá se drbat za ouškem, zaplaví mě pocit klidu a radosti. Až docela nedávno jsem se dozvěděla, že kontakt s domácím mazlíčkem skutečně léčí, a to nejen duši. Dokonce jsou centra, která se na terapii se zvířaty specializují.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak ochránit své mazlíčky před klíšťaty? Videohub

  • 1.

    Děti vs. domácí zvířátko

    Některé studie uvádějí, že děti, které vyrůstají s domácím mazlíčkem, jsou odolnější proti chřipce a nachlazení, dokonce se u nich snižuje riziko vzniku alergií či astmatu. Péče o ně je pak učí zodpovědnosti a především empatii.

  • 2.

    Pes – Canisterapie

    Oblíbený psí společník se využívá k terapeutickým účelům nejčastěji. Dá se totiž dobře vycvičit, a navíc je mu lidská společnost milá. Canisterapie je proto jednou z nejstarších a nejznámějších metod, která využívá kontakt se psem k rozptýlení lidí s psychickými poruchami, seniorů v domovech důchodců a v neposlední řadě i dětí z dětských domovů, které se tak lépe vyrovnávají se ztrátou rodičů. Mentálně a tělesně postiženým lidem zase pes pomáhá procvičovat některé části těla a zlepšovat tak motoriku (chůzi, pohyb rukou a prstů). U autistů může pes dokonce dlouhodobým působením plnit roli prostředníka mezi jejich světem a okolím. Tyto terapeutické služby u nás poskytují například Pomocné tlapky, Helppes nebo FYZIOklinika.

  • 3.

    Kočka – Felinoterapie

    Podobně jako pes na nás působí přítomnost kočky, která se dá ale hůř vycvičit. Plemeno přitom vůbec nehraje roli. V první řadě se v terapii uplatní taková kočka, která úspěšně prošla socializační fází už ve věku kotěte, je klidná, zvyklá na kontakt s cizími lidmi a nevadí jí změna prostředí. Kočky obecně sice nejsou takovými parťáky jako pes, ale rozhodně vynikají uklidňujícími účinky, například když při drbání a hlazení spokojeně předou. Jsou vhodné hlavně pro osamělé seniory v domovech důchodců a do hospiců.

  • 4.

    Papoušek – Ornitoterapie

    Z ptáků pomáhá především papoušek, který instinktivně pozná povahu a záměry majitele, a má dokonce podobné povahové rysy jako člověk, takže dokáže perfektně zklidnit. Navíc vyžaduje pozornost a díky tomu umí rozvíjet paměť a koncentraci. Terapie se provádí pomocí her, přičemž lidi s Alzheimerovou chorobou umí vracet do reality, hyperaktivní děti zklidňuje a učí je pečovat o druhé. A zdravým lidem, kteří trpí samotou, nabízí papoušek milou společnost.

  • 5.

    Malá zvířata

    Tady se meze nekladou a pomáhat můžou akvarijní rybičky, plazi, různí drobní savci, jako jsou křečci, morčata a fretky. Zejména chlupatá zvířata navozují příjemné pocity a péče o ně odvádí pozornost od potíží. I nároky na jejich chov jsou nízké. Akvarijní rybky uklidňují svým pohybem, ale i sledování vody a vlnění rostlin pozitivně působí na psychiku.

  • 6.

    Delfín – Delfinoterapie

    Tato terapie se u nás neprovádí, proto si za ní musí čeští a slovenští klienti zajet do slunného Turecka, kde pracuje první český delfinoterapeut Olda Bureš. Samotná hra ve vodě s delfíny během pouhých deseti dnů stimuluje samoléčebné procesy v těle a pomáhá postiženým dětem nebo lidem se syndromem vyhoření. Po návratu domů pak mohou navazovat další formy terapie, které můžou účinky delfinoterapie zesílit a prodloužit.

  • 7.

    Hipoterapie

    Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Jízda na koni má ale také terapeutické a rehabilitační účinky. Střídavý, rytmicky se opakující pohyb zlepšuje motoriku a aktivaci centrální nervové soustavy. Hipoterapie může pomoci při degenerativních onemocněních nebo po úrazech omezujících hybnost. Je vhodná pro děti od dvou měsíců i pro seniory. Není možné ji podstoupit jen v případě alergie na srst či při akutních zdravotních stavech nebo s otevřenou ránou.

  • 8.

    Léčebné účinky zvířat

    • rozvíjejí hrubou a jemnou motoriku, orientaci v prostoru a čase, sociální cítění a empatii
    • pomáhají s nácvikem koncentrace a paměti
    • podněcují verbální i neverbální komunikaci
    • zklidňují mysl a zmírňují stres
    • podněcují ke hře a pohybu

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy