Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Alžběta II. má nečekaná prvenství: Nej rekordy královské »bondgirl«!

/
  • Královna Alžběta II. má na svém kontě řadu rekordů.
    2. června 2022 ● 05:00

    Ve svých šestadevadesáti letech je britská královna Alžběta II., která vládne 70 let a délka jejích cest dosáhla už 42 obletů zeměkoule, rekordmankou v mnoha oblastech. A natočila i video s Jamesem Bondem! Její historicky nejdelší dobu vlády v dějinách země se nyní Britové chystají řádně oslavit.

  • 1.

    Dlouhověkost

    Alžběta II. je nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím panovníkem v britských dějinách. Nyní vládne 70 let a necelé čtyři měsíce. Předchozí rekord v délce vlády držela její praprababička královna Viktorie, a činil 63 let, sedm měsíců a dva dny (od 20. června 1837 do smrti Viktorie 22. ledna 1901). Ve svém věku je Alžběta II. také nejstarším vládnoucím panovníkem v současnosti na světě. Pouze dva králové v historii vládli déle než ona: francouzský král Ludvík XIV. (přes 72 let mezi roky 1643 a 1715) a thajský král Pchúmipchon Adundét (70 let a čtyři měsíce, od 9. června 1946 do 13. října 2016).

     

    VIDEO: Královna Alžběta II. a její kouzelný život

    Video
    Video se připravuje ...

    Královna Alžběta II. a její kouzelný život Videohub

  • 2.

    Cestovatelka

    Jako královna navštívila Alžběta II. víc jak 100 zemí, což je další rekord pro britského panovníka, a také absolvovala víc jak 150 návštěv zemí Společenství. Nejčastěji byla v Kanadě, celkem 22krát, a z evropských zemí byla nejčastěji ve Francii, jejímž jazykem mluví, a to 13krát. Podle výpočtů listu The Daily Telegraph dosáhla celková délka jejích cest hodnotu 42 obletů zeměkoule, a to do listopadu 2015, kdy ve svých 89 letech přestala létat do zámoří. Její nejdelší cesta do zahraničí trvala 168 dní (od listopadu 1953 do května 1954) a navštívila tehdy třináct zemí.

  • 3.

    Velmi zaměstnaná

    "Prohlašuji před vámi, že celý svůj život, ať už krátký nebo dlouhý, bude zasvěcen službě vám," pronesla Alžběta II. ještě jako princezna, o svých 21. narozeninách. Za své vlády uskutečnila asi 21.000 schůzek, udělila "královský souhlas" s asi čtyřmi tisíci zákony, a přijala velké množství vysoce postavených osob v rámci 112 státních návštěv. Patřili k nim etiopský císař Haile Selassie v roce 1954, japonský císař Hirohito v roce 1971, polský prezident Lech Walesa v roce 1991 a americký prezident Barack Obama v roce 2011. V Buckinghamském paláci se uskutečnilo víc jak 180 zahradních slavností, které navštívilo víc jak 1,5 milionu lidí.

     

    VIDEO: Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge 1. část

    Video
    Video se připravuje ...

    Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge 1. část Videohub

  • 4.

    14 premiérů

     Alžběta II. zažila 14 premiérů, od Winstona Churchilla (1951 až 1955) až k Borisi Johnsonovi, kteří ji na pravidelných schůzkách, obvykle jednou týdně, informovali o hlavním vývoji aktuální situace v zemi. Panovnice se také setkala se třinácti z celkem čtrnácti amerických prezidentů, kteří vládli za dobu její vlády, od Harryho Trumana (1945 až 1953) až po Joea Bidena. Jediný, s kým se nepotkala, byl Lyndon Johnson (1963 až 1969). Královna, hlava anglikánské církve, sama velmi pobožná a praktikující, se také na oficiálních návštěvách setkala se čtyřmi papeži, kterými byli Jan XXIII. v roce 1961, Jan Pavel II. v letech 1980, 1982 a 2000, Benedikt XVI. v roce 2010 a papež František v roce 2014.

     

    VIDEO: Co se bude dít, až Královna Alžběta zemře? Operace London Bridge 2. část

    Video
    Video se připravuje ...

    Co se bude dít, až Královna Alžběta zemře? Operace London Bridge 2. část Videohub

  • 5.

    Milion gratulací

    Za dobu své vlády královna rozeslala celkem asi 300.000 gratulací Britům, kteří dovršili věk sto let, a asi 900.000 gratulací párům, které oslavily diamantovou svatbu (60 let). Ona sama byla vdaná víc jak 73 let za prince Philipa (†99), který zemřel vloni v dubnu. Délka jejího manželství je dalším rekordem britského panovníka.

  • 6.

    Asi 200 portrétů

    Královna Alžběta II. pózovala pro asi 200 portrétů, u prvního jí bylo sedm let.

  • 7.

    Průkopnické činy

    • Alžběta II. jako první britský panovník v roce 1986 navštívila Čínu a 16. května 1991 vystoupila v americkém parlamentu.
    • Svůj první e-mail poslala panovnice 26. března 1976, během návštěvy výzkumného centra na ministerstvu obrany.
    • První oficiální internetové stránky Buckinghamského paláce založila v roce 1997.
    • První tweet zveřejnila v roce 2014 a první příspěvek na instagramu v roce 2019.

  • 8.

    Video s Jamesem Bondem

    Alžběta II. je jedinou panovnicí, která (téměř) skočila padákem s Jamesem Bondem, a to v krátkém videu k zahájení olympijských her v Londýně v roce 2012. V tomto videu Craig jako agent James Bond vejde do královniny pracovny, královna pronese "Dobrý večer, pane Bonde" a nechá se doprovodit k vrtulníku, který ji za Bondova doprovodu dopraví na olympijský stadion ve Stratfordu. Když krátký film při zahajování olympijských her skončil, objevil se nad stadionem skutečně vrtulník, ze kterého vyskočili dva kaskadéři oblečení jako královna a Bond. Když se snesli na zem, skutečná královna vešla za bouřlivého potlesku na stadion, ovšem za doprovodu manžela.

    Video
    Video se připravuje ...

    Čtyřnozí mazlíčci královny Alžběty. Toto jsou její milovaní psi Videohub

    Podle tehdejšího ředitele oddělení dramatických pořadů BBC Nicholase Browna, panovnice podala při natáčení bezchybný výkon. "Zvládla to při prvním záběru ... Je to profesionálka," řekl Brown. V dubnu následujícího roku obdržela Alžběta II. čestnou cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) za svou podporu filmovému průmyslu, ale také za překvapivé ztvárnění "nejpamátnější bondgirl" na olympijských hrách v Londýně.

  • 9.

    Rekordní utrácení

    Britové se chystají při nadcházejících oslavách královnina platinového jubilea utratit miliony liber za upomínkové předměty. V nabídce budou třeba hrnky, talíře, ale i hudební skříňka, jejichž podobu královna předtím schválila. Výroba upomínkových předmětů na oslavu 70 let Alžběty II. na trůnu dává tolik potřebnou vzpruhu britskému hospodářství, informovala na svém webu stanice BBC. 

     

    V porcelánce Halycon Days ve městě Stoke-on-Trent, která se pyšní titulem dvorního dodavatele, přibrali další zaměstnance, aby firma dokázala uspokojit objednávky. Velká část vyrobených předmětů je rezervovaná pro sběratele.

    Talíře zdobené barvou s příměsí 22karátového zlata stojí 150 liber (4400 Kč). Nejlevnější položka, hrnek, přijde na 29 liber (843 Kč). Nejdražší sběratelský kousek, hudební skříňka, vyjde na 1950 liber (56 600 Kč). 

     

    VIDEO: Jak vydělává královská rodina a majetek královny Alžběty II.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak vydělává královská rodina a majetek královny Alžběty II. Videohub

    Firma uvádí, že některé položky se navzdory vysokým cenám vyprodávají ještě předtím, než se vůbec dostanou na pulty. "Poptávka byla neuvěřitelná," uvedla ředitelka Halycon Days Pamela Harperová. "Uvedli jsme dvě kolekce, které se okamžitě vyprodaly," pokračovala. Dodala, že výroba královských upomínkových předmětů z porcelánu je zároveň způsob, jak udržet naživu tento skomírající druh umění.

    Kolekce převezli na hrad Windsor, aby je schválila královna. "Nikdy v životě jsem nebyla nervóznější," říká Harperová. Na otázku, zda je pravděpodobné, že si královna vypije čaj z šálku vyrobeného její společností, ředitelka Halycon Days odpověděla: "Velmi bych doufala, že příležitostně použije něco vyrobeného v Anglii ze Stoke-on-Trent."

     

    Podle Centra pro výzkum maloobchodu by Spojené království mohlo při platinovém jubileu utratit asi 408 milionů liber, přičemž 281,5 milionu by šlo na upomínkové předměty a dárky.

  • 10.

    Galerie

    VIDEO: William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky

    Video
    Video se připravuje ...

    William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky Profimedia.cz

    Fotogalerie
    318 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy