O Centru Paraple, které v devadesátých letech založil herec Zdeněk Svěrák (86), píše deník Blesk v projektu Srdce pro vás v měsíci květnu. Jeho ředitel měl stejný problém, který v Česku ročně potká na 250 lidí, přičemž 150 z nich skončí na vozíku.

„Bylo to v létě na fotbalovém turnaji. Během přestávky jsme si šli zablbnout do Úhlavy,“ vzpomíná David Lukeš na poslední okamžiky, kdy chodil. „Nepřeskočil jsem splav, hlava šla do záklonu, trefil jsem beton nebo kameny a v tu chvíli jsem věděl, že je to špatně,“ popisuje osudnou chvíli. „Celé tělo mě brnělo, jako když si přeležíte ruku. Nemohl jsem se hýbat. Když kluci viděli, že mi teče krev, vytáhli mě a zavolali záchranku. Vrtulník mě přepravil do Plzně a šel jsem rovnou na operaci. Poranil jsem si 5. a 6. krční obratel a míchu,“ líčí své zranění muž, který 14 let poté začal vést organizaci, která mu neskutečně pomohla.

Život nekončí

Krátce po úrazu si podle Davida Lukeše skoro každý řekne, že pro něj skončil svět. A myslí na sebevraždu stejně jako on. „Život ale neskončil. Jen je jiný. Dá se dělat snad všechno, ale je to jiné a komplikovanější. Jen se to musíte naučit znovu,“ vysvětluje.

Dlouhé rehabilitace

David Lukeš po zranění bojoval o život. „Dlouho trvalo, než jsem se stabilizoval, protože jsem to nemohl udýchat a kolaboval jsem,“ ví z vyprávění zdravotníků. Když se dostal z nejhoršího, nastoupil asi za dva a půl měsíce na rehabilitace do FN Motol a za další čtyři měsíce do rehabilitačního ústavu. „Všechno jsem se musel učit sám, protože jsem neměl v rehabilitačním ústavu ordinovanou žádnou ergoterapii. Neučili mě třeba přesuny, protože si nikdo nemyslel, že bych to někdy zvládl,“ vzpomíná. Když se pak dostal do Centra Paraple, byl mile překvapený. „Poprvé jsem tu zažil to, že se ke mně někdo choval důstojně. Brali mě tu úplně normálně,“ říká.

Nejdřív poradil, pak byl ředitelem

Před úrazem studoval dvě vysoké školy. Kromě práv v Bratislavě i bankovnictví v Praze. Když se dal dohromady, pokračoval v právech a začal pracovat ve firmě svého otce. V roce 2016 pozici marketingového vedoucího opustil a stal se ředitelem Centra Paraple.

„Původně mě přizvali jako právníka na připomínkování legislativy týkající se vozíčkářů. Později mě ale oslovili pro funkci člena předsednictva, poté správní rady a nakonec ředitele,“ popisuje. Začal hrát ragby, trénuje i národní tým.

Na mladé kluky, jako jsem byl tehdy já, je vždycky hon, aby začali dělat nějaký sport. Přišli za mnou atleti, jenže já atletiku nikdy neměl rád, tak jsem začal dělat ragby a dali mi pokoj,“ směje se. Už v roce 2003, tedy rok po úrazu, nastoupil v lize jako hráč a později se dostal do české reprezentace. „Nyní jsem aktivním ligovým hráčem a zároveň trenérem reprezentace,“ popisuje.

Centrum Paraple sídlí v pražských Malešicích. V budově probíhají třítýdenní pobyty, díky kterým se lidé s poškozením míchy vrací do života. Pomáhá klientům třeba poprvé po ochrnutí vyrazit mezi lidi, svézt se městskou dopravou, jít na večeři, do divadla nebo se naučit vlastní sebeobsluze. Ke společenským a kulturním akcím pak slouží kavárna nebo zahrada.

S čím pomáhá?

✔ Pobytová sociální rehabilitace ✔ Poradenství ✔ Tematické programy ✔ Víkendové programy ✔ Ambulantní rehabilitace a posilovna ✔ Pomůcky a servis

Pomoci můžete i vy!

Centrum Paraple potřebuje ročně přibližně 60 milionů korun a pomáhá díky solidaritě tisíců lidí. „Dary jsou asi polovina příjmů. Nerozdělujeme je klientům, ale využíváme je k financování přímých služeb,“ říká David Lukeš. „Pokud i vy věříte v potřebu solidarity a vzájemné pomoci, přidejte se k nám,“ dodává. Je to jednoduché. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na konto veřejné sbírky: 932 932 932/0300. Další možnosti pomoci (např. DMS) najdete na webových stránkách www.paraple.cz

Kontakt: Centrum Paraple, o. p. s.

Adresa: Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10 – Malešice

Telefon: 274 771 478.

E-mail: paraple@paraple.cz

Web: www.paraple.cz

IČ: 24727211

Datová schránka: ha4c72p

Fotogalerie
3 fotografie