Především malé kulturní akce vyplní program jarní, letní a podzimní sezony na obou březích pražských náplavek. Zatímco ty se ve dvou uplynulých letech konaly okleštěné o různá vládní opatření související s koronavirem, letošní sezona už bude moci propuknout naplno. Pražané tak třeba budou moci zavítat bez omezení do 20 rekonstruovaných kobek, jež pražský magistrát koncem roku 2019 zpřístupnil veřejnosti.

Pruty s sebou

„Náplavky čeká po dvou letech omezení spjatých s covidem konečně plnohodnotná sezona,“ těší radního pro oblast majetku Jana Chabra (TOP 09). „Provozovatelé unikátních kobek budou konečně moci rozjet kompletní program a ukázat možnosti těchto oceňovaných prostor naplno.“ Co se tedy chystá?

Kromě tradičních a oblíbených farmářských trhů to budou nejrůznější food eventy. Hned 1. června dojde na dětský den, před letními prázdninami děti ocení festival ARENA bratří Formanů. Náplavky se také stanou součástí oblíbené efektové podívané v rámci Signal Festivalu.

Stanou se také součástí pražských Primátorek, které letos čeká 109. ročník. Oba dva břehy Vltavy se rovněž uzpůsobí pro konání vinných slavností a rybářských slavností. Ty doplní rybářská mola pro rybáře. Jedno by mělo podle správce náplavek Dušana Sahuly vzniknout na pravém břehu Vltavy při ústí říčky Botič, druhé na levém břehu Vltavy při ústí Motolského potoka.

„V minulosti zde rybáři byli, tak bychom jim v Praze rádi poskytli nějaké zázemí,“ podotkl k tomu Sahula s tím, že úsek náplavky mezi Jiráskovým a Palackého mostem, kde se ústí Motolského potoka nalézá, by též měl být poslední, který ještě čeká rekonstrukce. Podle Sahuly by do roka mělo proběhnout vyhodnocení projektu.

Heliport pro potřeby nemocnice

Magistrát zároveň finišuje s přípravou zbudování plovací heliportu. Ten se bude nalézat na Výtoni pod Vyšehradem. „Bude situován za železničním mostem, tudíž se nijak nedotkne fungování náplavky na Rašínově nábřeží,“ sdělil Chabr. „Heliport vznikne pro potřeby Všeobecné fakultní nemocnice. Bude zajišťovat převoz emergentních pacientů,“ dodal radní.

Plovoucí bazén

Jan Chabr se v minulosti netajil tím, že by rád na Vltavě zbudoval tzv. plovoucí bazén. „Kdysi lázně na Vltavě byly v podobě dřevěných bednění položených na vodě, které byly průtokové. My bychom rádi aplikovali buď plovoucí membrány do Vltavy, které bychom napustili vodou z vodovodu, nebo loď, ve které by byl bazén,“ uvedl v roce 2019 pro Blesk Chabr. Jak to s ideou po třech letech vypadá? U ledu neskončila.

„Projekt byl pozastaven covidem a finančními prostředky, jelikož je městský rozpočet napjatější. Z toho důvodu jsme projekt museli přehodnotit, abychom se dostali k realističtější variantě,“ přiblížil Chabr. „V tuto chvíli se nám ozývají soukromí provozovatelé, kteří by poskytli vlastní lodě, které by pro účely bazénu posloužily. Ti ovšem neuvažují o lokalitě, kterou jsme měli vytipovanou, to jest pod vyšehradskou skálou. Raději by bazén viděli blíže centru v lokalitě u hotelu Interkontinental, potažmo v Praze 7 či 8. Zatím ale nic není podepsáno,“ vysvětlil radní.

Muzeum paměti XX. století

Hlavní město v roce 2019 založilo Muzeum paměti XX. století, které má slovy radní hl. m. Hany Kordové Marvanové (STAN) upomínat „na oběti, hrůzy i hrdiny období totalit.“ Prostory muzea, které se budou nalézat v hradčanském domě Pážat, se však teprve chystají, muzeum proto k prezentaci své činnosti využívá různorodá místa k výstavám. Jednou z nich je i naplávka, konkrétně kobka č. 17 na Hořejším nábřeží, kde se nachází panelová výstava o činnosti a budoucnosti muzea, které by snad v roce 2024 mělo začít fungovat fyzicky i v domě Pážat.

Výstava bude v týdnu od 5. do 12. dubna doprovázena besedami o vztahu dějin a současnosti. „Zabývat se poctivě historií znamená především hledat pravdu – a pravda byla v minulém století opakovaně umlčována a zavírána do kobek nejrůznějšího druhu. A bohužel to není minulost – v podzemních ‚kobkách‘ dnes sedí také Ukrajinci ve strachu o holý život, ale i desítky Rusů zatčených za odvahu říct veřejně pravdu o brutální válce, kterou jejich země vede,“ dodala k tomu radní a zároveň předsedkyně správní rady muzea Hana Kordová Marvanová.

Video
Video se připravuje ...

Takto na Rašínově nábřeží probíhalo osazení kruhovitým oknem jedné z kobek. (2019 David Zima

Fotogalerie
136 fotografií