Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pandemie opět zesiluje: Varianta deltacron je už v Evropě. Máme se obávat?

Autor: ČTK, ula - 
17. března 2022
05:15

V Brazílii se potvrdily první dva případy možné nové varianty koronaviru, která je zřejmě kombinací delty a omikronu a kterou některá média nazvala deltacron. Podle britského deníku The Guardian se varianta přezdívaná médii deltacron objevila letos v některých francouzských regionech, ve Spojených státech a asi tři desítky případů zaznamenali v Británii. Někteří odborníci se domnívají, že ze souběhu obou variant nová nevznikne, jiní jsou toho názoru, že spojení delty a omikronu může být v budoucnu závažné.

Deltacron je varianta covidu-19, která obsahuje prvky delty a omikronu – jinými slovy, obsahuje geny z obou variant, což z něj dělá to, co je známé jako rekombinantní virus. „Tyto rekombinanty vznikají, když více než jedna varianta infikuje a replikuje se u stejné osoby ve stejných buňkách,“ říká prof. Lawrence Young, virolog z univerzity v anglickém Warwicku. 

Kde se tato varianta objevila

Varianta byla identifikována v několika regionech Francie a zdá se, že byla v oběhu už od začátku roku. „Genomy s podobným profilem byly identifikovány také v Dánsku a Nizozemsku. Objevily se také zprávy o detekci deltacronu v USA a asi 30 případů bylo zjištěno ve Spojeném království. Brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga v úterý novinářům řekl, že první dva případy kombinace delty a omikronu se objevily na severu Brazílie v amazonských státech Pará a Amapá, které sousedí se Surinamem a Francouzskou Guayanou.

Máme se deltacronu bát?

Odborníci rychle zdůrazňují, že rekombinantní varianty nejsou neobvyklé a že deltacron není první a nebude poslední, který vznikne. „Stává se to vždy, když se nacházíme v období přechodu z jedné dominantní varianty na druhou, a je to obvykle vědecká kuriozita, nic víc,“ říká Dr. Jeffrey Barrett. 

Vzhledem k malému počtu dosud identifikovaných případů deltacronu však zatím není dostatek údajů o závažnosti varianty nebo o tom, jak dobře proti ní chrání vakcíny. Soumya Swaminathan ze Světové zdravotnické organizace na svém twitteru uvedl: „Je třeba počkat na testování, které určí vlastnosti tohoto viru. Důležité je hlavně sekvenování.“

Vědci se shodují, že deltacron je třeba sledovat, zejména co se týče jeho nakažlivosti a schopnosti překonat imunitu vyvolanou proděláním nemoci či očkováním.

Prof. Lawrence Young se domnívá, že pokud virus stále cirkuluje v populaci, zejména v té neočkované, je velmi pravděpodobné, že budou vznikat další varianty, včetně těch, které vzniknou kombinací těch stávajících. Není však důvod k panice.

Vznikne nová varianta? Vědci se neshodnou

Americká epidemioložka Maria van Kerkhoveová, která působí ve Světové zdravotnické organizaci, minulý týden uvedla, že počty  případů deltacronu jsou zatím velmi nízké. Rovněž William Lee z kalifornské laboratoře Helix se domnívá, že nová kombinace se zřejmě nerozvine v novou variantu, která by dostala od WHO jméno podle dalšího písmena řecké abecedy.

Jiného názoru jsou ovšem vědci, kteří zveřejnili své závěry v časopisu medRxiv* poté, co zkoumali pacienty nakažené deltou i omikronem současně.

Sedm pacientů, kteří byli pozitivně testováni na infekce delta i omicron, byli dospělí bez prouchy imunity, z nichž pouze jeden byl starší 70 let, zatímco ostatní byli mladší 35 let. Všichni dostali dvě nebo tři dávky vakcíny a neměli žádné příznaky nebo měli mírné příznaky, s výjimkou staršího pacienta, který byl neočkovaný a devět dní po diagnóze měl respirační selhání.

Autoři studie uvádí, že „rekombinace je potenciálně závažná, protože může vést ke vzniku nové varianty s vyšší patogenitou nebo imunitním únikem nebo charakteristikami přenosu.“

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 17. března 2022 13:08 )

Delta-cron a za chvílu aj Ma-cron.

kuromrd ( 17. března 2022 12:55 )

Prensa Latina -
Latest news from Latin America and the world, ----- atd, spolupracuje se s africkými zdravotními týmy a výzkumníky na pozměnění jedné hodnoty vakcín Biontech a Moderna, čímž se tyto stanou významným lékem proti AIDS. Protože se jedná o systém mRNA, bude tento proces velmi levný a tím pro Afriku patřičně vhodný. Nabídnuta byla i spolupráce výzkumným týmům Číny, které uvedená tématika velmi zajímá.

51799408 ( 17. března 2022 10:05 )

Německý ministr zdravotnictví Karl
Lauterbach (SPD) řekl, že ukrajinští uprchlíci se budou muset nechat při vstupu do země očkovat. Injekce budou uprchlíkům vnuceny na každém lékařském kontaktním místě v Německu.
„Lidé z válečné zóny potřebují lékařskou pomoc a ochranu před infekcemi,“ tvrdí Lauterbach, i když neupřesnil povahu „infekcí“.
"My se o to postaráme."
Mimochodem, je to ten samý Lauterbach, který když byl konfrontován s fakty v reakci na jeho dřívější nepravdivé tvrzení, že Německo trpí „pandemií neočkovaných“, svalil „chybu“ na „software“. Vzhledem k tomu, že se kvůli "chřipce Fauci" nechala podle federálního ministerstva zdravotnictví očkovat jen asi třetina Ukrajinců, to musí Lauterbach napravit.
Třetina Ukrajinců dostala čínskou vakcínu Sinovac, která není v Evropské unii schválena, uvedl německý Die Welt.
Plandemie už skončila, alespoň její roušky ​​a 'vakcíny', nyní přešli globalisté do fáze války a hladovění. Přesto chtějí Lauterbach a jemu podobní udržet injekční fázi naživu. I když jde o problém lidských práv, chce Lauterbach odepřít útočiště Ukrajincům, kteří odmítají trvale změnit svou DNA experimentální genovou terapií.
„Krize je za námi,“ říká Dr. Peter McCullough, americký kardiolog, který vyzývá k okamžitému ukončení dalšího 'očkování' proti Wuhanské chřipce.
Injekce Pfizer-BioNTech, Moderna a další, které jsou v současné době na trhu, „nejsou dostatečně bezpečné a ani dostatečně účinné, aby nám byly nařízeny“.
„V důsledku očkování proti Covid-19 bylo poškozeno více než milion Američanů a tisíce jich bohužel zemřelo,“ dodal McCullough v prohlášení.
Ukazuje se, že státy na celém světě se snaží přijít na to, co udělat s hromadami injekcí, které si objednali a které zůstaly nepoužité kvůli „váhavosti s vakcínou“.
Lauterbach neví co s těmi všemi injekcemi, které už nikdo nechce, tak využívá příležitost k očkování ukrajinských uprchlíků.
FreeWestMedia.com

Jirik-ta ( 17. března 2022 08:51 )

kšefty váznou

joze ( 17. března 2022 07:49 )

co na to magické oko z TPO 09?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa