Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blíží se konec pandemie covidu v Evropě, míní WHO. Jaro bude klidné, co pomohlo?

Autor: ČTK, amb - 
3. února 2022
17:00

Evropa se blíží ke koncovce pandemie nemoci covid-19 a čeká ji klidnější období. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil šéf evropské sekce Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge. Podle něj je výhled optimistický díky vysoké míře proočkovanosti a imunity získané proděláním nákazy, nižší nebezpečnosti varianty omikron a nadcházejícímu jaru a létu, které šíření viru tolik nepřejí.

„Toto období zvýšené ochrany můžeme vnímat jako jakési příměří, které nám může přinést i trvalý mír,“ řekl Kluge. Podle něj zažije kontinent klidnější časy kvůli tomu, že většina populace je před virem SARS-CoV-2 už chráněná. Podle něj by Evropa zvládla i případný výskyt další varianty koronaviru, a to zejména když bude pokračovat v očkování a podávání posilujících dávek vakcín.

V uplynulém týdnu podle WHO v evropských zemích přibylo 12 milionů nových případů nákazy, což je dosud nejvyšší bilance. Počet lidí, kteří potřebují kvůli těžkému průběhu covidu-19 nemocniční péči, ale nijak dramaticky nestoupl.

Některé evropské země se už nyní vracejí k běžnému fungování a ruší většinu restrikcí. Od 1. února tak učinilo Dánsko a Norsko, příští týden se k nim přidá Švédsko. Švédský zdravotnický úřad doporučil, aby covid-19 přestal být klasifikován jako nemoc nebezpečná pro společnost.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. února 2022 11:48 )

pandemický zákon máme. Teď už de pandemie neleknem. Ani vymyšlený. Našetříme si na novou.

viho ( 3. února 2022 23:32 )

Samozřejmě, že člověk jako Babiš nemá v politice co dělat, protože to rozhodně není někdo, kdo by byl prinicipiálně schopen hájit zájmy běžných lidí. Ale zneužívá toho, že polovina českého národa jsou hlupáci nebo chudáci. A pasuje se do role hodného bohatého strýčka, který pro lidi všechno zařídí, i když je za jejich zády okrádá prostřednictvím dotací a dalších skrytých penězovodů. Nicméně pro mnoho těchto voličů je i Babišovo chování lepší než jak se chová současná pětikolka, která zjevně nechce dát těmto bezbranným lidem nic. No a pak jako sběrný hromosvod slouží strana typu Okamurovy SPD, která slibuje všechno s vědomím, že se do vlády stejně nedostane, takže nebude muset nic z toho plnit. V Česku totiž chybí nějaká masová jednotící ideologie dobra, kterou je třeba v Německu křesťanství a nyní i zelená ideologie, takže je český lid vláčen ode zdi ke zdi šílenci, kteří se snaží dostat k moci a co nejdéle se tam udržet, aby si mohli urvat svou kořist.

lepabrena ( 3. února 2022 19:24 )

Čína řeší pandemii, kterou vytvořila, tak že lže a posílá nám další mutace viru- zřejmě i na infikovaných ochranných prostředcích, které od ní státy zakoupily za krvavé peníze. Jak si jinak vysvětlit to, že si Čína stěžovala, že bylo infikované celé město poštovní zásilkou z Honkongu, kdy na zásilce byly zjištěny viry Coronaviru?

lepabrena ( 3. února 2022 19:21 )

Potom by lidé s takovýmto střetem zájmů neměli vůbec vstupovat do politiky. A na začátek by měla platit americká ústava- zveřejnění všeho majetku za posledních alespoň 10 let před vstupem do politiky a zároveň by žádný politik nesměl od nikoho přijímat žádné dary.

viho ( 3. února 2022 18:23 )

Problém je v tom, že mnoho západních politiků je podplacených Čínou. Například Babiš má pro Agrofert miliardový úvěr od Bank of China. Kdyby za dobu pandemie přijal nějaké opatření proti Číně, tak by mu Bank of China vypověděla úvěr a Agrofert by zkrachoval. Bank of China financuje přes různé prostředníky tolik západních podniků, že si lidé ani neuvědomují, na co všechno má vliv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa