Neobvyklá socha je vystavena v Galerii Šilingrák, kde se pod širým nebem konají výstavy bez nutnosti koupit si vstupenku. „Galerie si svým interaktivním přístupem veřejnosti k vystaveným objektů získala již spoustu příznivců, a tak jsem velmi potěšen tím, že zde mohu svůj objekt také představit,“ řekl autor sochy Pavel Tasovský. 

Socha z kruhů

Umělecké dílo je vyrobeno ze dřeva a oceli a váží 600 kilogramů. Socha se jmenuje „Mezi kruhy“, protože je sestavena z koule a kruhů a má představovat zrození. „Je to metafora zrodu něčeho nového, křehkého a zázračného, ale podléhajícího přírodním zákonům. Zrození je zázrak v jakékoliv podobě, “ doplnil Tasovský.

Půltunová koule není posledním uměleckým dílem, které si Brňané „osahají“ přímo v centru města. Socha stojí i na ulici Kobližná a do venkovního prostoru budou umísťována další netradiční díla. „Umění do veřejného prostoru patří, ať už jsou to sochy v naší Galerii Šilingrák nebo třeba instalace Asteroid na Kobližné,“ myslí si starosta Brno-střed Vojtěch Mencl.

 

Po celém světě

Brněnský rodák Pavel Tasovský založil kovářskou dílnu už před více než třiceti lety. Získal řadu ocenění a vystavoval v mnoha státech světa, mezi jinými i v Norsku, Francii či Americe. Je také autorem uměleckých kovaných mříží na hradě Špilberku, brány kláštera sv. Voršily v Brně a vstupu do zámecké kaple v Náměšti nad Oslavou.

VIDEO: Instalace červeného Masaryka v centru Brna v červnu 2019.

Fotogalerie
10 fotografií