Tahač s historickými americkými tanky se srazil s eskortním autobusem 2. května 2019 na Pražském okruhu u sjezdu na Řeporyje. Nákladní vůz s tanky jel do Plzně z Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku. Vozy po srážce začaly hořet, požár oba stroje poškodil a vězeňský autobus zničil.

V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků Vězeňské služby. Třiadvacetiletý dozorce při nehodě zahynul. Na pomoc rodině zemřelého vyhlásila Vězeňská služba společně s Nezávislým odborovým svazem Policie ČR sbírku, lidé do ní poslali půl milionu korun.

Soud začne v únoru

Řidiče tahače státní zástupce loni v létě obžaloval z obecného ohrožení z nedbalosti, za které mu hrozí maximálně desetileté vězení. Obvodní soud nejprve dospěl k závěru, že by mohlo být jednání obviněného posouzeno jako obecné ohrožení, kde je podle trestního zákoníku sazba od osmi do 15 let. Předložil proto věc vrchnímu soudu k rozhodnutí o příslušnosti.

Ke změně však nedošlo a věc projedná obvodní soud. Ten nařídil jednání na 21. února. „Ve věci nedošlo oproti obžalobě k žádné změně právní kvalifikace a ve věci bude rozhodovat zdejší soud,“ sdělila ČTK mluvčí obvodního soudu Markéta Fikoczková.

Fotogalerie
25 fotografií