Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf Vězeňské služby o přeplněných kriminálech. Elektronické náramky už za pár týdnů!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. února 2024
11:44
Autor: Tomáš Belica, pah - 
2. února 2024
10:30

Podobně jako v armádě či v policii také Vězeňská služba se potýká se silným podstavem. Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců. Jaká jsou rizika a proč se nedaří nabírat nové příslušníky. A jak naopak snížit počty trestanců? A kdy bude v Česku zaveden systém domácího vězení s elektronickými náramky? Nejen na tyto otázky v Epicentru odpovídal generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

Podle posledních statistik vězeňské služby v letech 2012 až 2022 je přes drobné výkyvy stav zaměstnanců českých věznic zhruba na úrovni 10,8 tisíce osob. Svůj trest si za mřížemi odpykává něco kolem 19 tisíc osob. Nejhorší je podle šéfa Vězeňské služby situace v pražských věznicích.

Jedním z řešení tohoto problému by mohlo být častější ukládání tzv. alternativních trestů, například domácího vězení, a tedy zavedení elektronických náramků. „Vím od kolegů z Probační a mediační služby, že celý ten systém je těsně před spuštěním, (…) mělo by to být v nejbližších týdnech, je to druhý pokus českého státu ten systém zavést,“ uvedl Michailidis a zároveň vyjádřil lítost nad tím, že tato inovace nepřišla dříve, s odvoláním na jeho aplikaci v ostatních zemích světa, kde začal fungovat již v osmdesátých letech dvacátého století.

Velká reforma trestů

Vzhledem k dostupným datům a odhadům očekává Michailidis, že by elektronické náramky mohlo nosit mezi tisícovkou až dvěma tisícovkami odsouzených v České republice. Tato opatření by mohla přispět k snížení počtu vězněných osob, ale k výraznému poklesu, tak aby se počet vězněných osob na 100 000 obyvatel přiblížil jiným zemím s podobnou úrovní bezpečnosti, by podle Michailidise musel tento počet klesnout zhruba na 10–12 000. „Já jsem přesvědčen o tom, že tady je nutná opravdu velká reforma, reforma trestní nebo obecně sankční politiky státu. Je zvláštní například to, že v České republice není vynášeno nebo není rozhodováno o větším počtu trestů než například v severských zemích, ale ty tresty jsou často přísnější,“ doplnil. Snížit počty trestanců v českých věznicích navrhuje i Národní ekonomická rada vlády v rámci svých úsporných doporučení.

Řetězení a problémy podmínečných trestů

Michailidis také poukázal na problém řetězení trestů a obtížný výkon podmíněného trestu: „Je otázka, jak je s těmi lidmi pracováno právě při výkonu podmíněného trestu, jestli vůbec s nimi někdo pracuje. Například nedodrží podmínky a pak se mu jeden trest za druhým proměňuje v nepodmíněný trest odnětí svobody a z nějakého řetězce drobných krádeží, které oběť spíš rozzlobí, než poškodí, máte pěti-, šestiletý trest a velmi obtížně ti lidé dosahují znovu podmíněného propuštění, byť třeba s dohledem, protože se už vlastně v těch podmínkách neosvědčili.“

David Dave Novotný ( 2. února 2024 16:14 )

Podle těch komentářů,bych soudil že a problematice nemáte ani páru, jenom se koukněte za co jsou ty lidé ve vězení, velké procento je maření úředního rozhodnutí , recidíva.Stát neumí ani nepomáhá vězňům se začlenit do společností, propustí je a par stovkama, a tím to pro ně hasne, co má pak takový člověk dělat, bez bydlení , bez peněz , tak jde krást .
Další je maření úředního rozhodnutí , paragraf z dob komunismu kdy s nim trestaly politické vězně , s menší obměnou zůstal do dnes a je pro soudce vděčný nastroj.

dana lattova ( 2. února 2024 16:03 )

Souhlasim, zavést pro tuto kriminálnickou svoloč pracovní tabory, proč ten hnus máme ještě živit? 👍

Michelin ( 2. února 2024 12:17 )

Žádné kachničky , svíčkovou , fitka , ale lopaty , krumpáče a dálnice budou hned ... Chceš jíst ? Tak makej ... 🥷

Janaslav Jirikovsky ( 2. února 2024 11:46 )

Udělali jste z vězení pionýrské tábory, proto se odsouzení rádi vracejí. Bachaři musí kouřit mimo budovu a vězni v pohodě na cele. Bachařů je dost, jen neumí plánovat směny. Jako doktorů a policajtů. Další nemakačenka sněmovna a senát. Pak je produktivita práce tak nízká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa