Zabezpečovací detence má za úkol chránit společnost před zvlášť nebezpečnými duševně nemocnými lidmi i před lidmi závislými na návykových látkách, u kterých nepostačuje ochranné léčení v psychiatrických ústavech.

Nový ústav sídlí v budově v areálu pankrácké věznice v budově, která doposud sloužila jako sklady. Byla postavená už na konci 19. století a původně sloužila jako lakovna. O přestavbě budovy, se rozhodlo v roce 2018 a stála 47 milionů korun. Nábytek i vybavení nového zařízení vyráběli odsouzení z Věznice Jiřice, vězni na Pankráci zase vyrobili v místní dílně řadu bezpečnostních prvků, jako jsou například ochranné sítě.

Ústavy praskají ve švech

Nové zařízení má ulehčit hlavně dalším dvěma ústavům, které jsou v Brně a v Opavě. „Naše dva dosavadní ústavy jsou přeplněné na téměř 130 procent. V českých věznicích přibývá přibližně 10 chovanců ročně a stejný počet jich neubývá,“ řekl slavnostním přestřižení pásky generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

První chovance jsou zde připravení přijmout už příští týden. Budou zde úplně oddělení od zbytku věznice a ani při vycházkách na dvoře se nedostanou do styku s ostatními vězni. Prostory pro vycházky nebo venkovní záhony jsou obehnané plotem. Vězni, kteří trpí často různými duševními poruchami, tu budou žít v jednolůžkových nebo dvoulůžkových celách, kde jsou také pod nepřetržitým dohledem kamer a v případě nějakých konfliktů nebo problémů mohou zavolat dozorce stisknutím tlačítka. 

Stává, že zařízení místností v podobných zařízeních jsou schopni jejich obyvatel zdemolovat nebo dokonce i zapálit, je veškeré vyavení vyrobené tak, aby nešlo snadno zničit. Například zrcadla v koupelnách jsou pouze z leštěného kovu, aby se nedala rozbít.

Příslušníci Vězeňské služby, kteří budou pracovat v novém zařízení, během příprav na novou pozici prošli stážemi v detenčním ústavu v Brně nebo psychiatrické nemocnici v Bohnicích. „Všude klademe velký důraz na bezpečnost. Tady jsou ty chovanci zpravidla psychiatričtí pacienti a jejich chování je mnohdy nečitelné. V tom je to specifické a proto je potřeba dbát dbát ještě větší pozornosti,“ řekl Ředitel pankrácké věznice Alexandr Vidlák. Chod ústavu bude zajišťovat 19 příslušníků a deset odborných pracovníků.

Budíček už před šestou

Denní režim je tu jasně nastavený, budíček je už v 5:45 a v přesně stanovenou dobu chovanci absolvují různé programy, jako jsou léčebné terapie, komunitní setkávání i individuální psychoterapie. Je tu i třeba posilovna nebo společenská místnost s televizí. Každá činnost má pevně stanovený čas v programu a končí se večerkou v 21.45.

Kteří chovanci jsou nejvíce nebezpeční?

Otevření nového ústavu se zúčastnil také primář psychiatrického oddělení detenčního zařízení v Brně Vladimír Smékal. Chovanci se podle něj dají rozdělit do několika skupin podle diagnózy. Jednu tvoří lidé s poruchou osobnosti, což se dříve nazývalo jako psychopatie, druhá skupina jsou mentálně retardovaní jedinci, třetí podle něj tvoří tzv. psychotici a poslední tvoří sexuální devianti. „Největší procento vražd je u psychotiků. To jsou onemocnění, kdy člověk ztrácí kontakt s realitou. Často jednají úplně nepředvítalně,“ řekl.

Většina poruch se ale podle něj dá úspěšně léčit, a pokud tito lidé dodržují léčbu, tak již nejsou nebezpeční a mohou být i propuštění. „Nejhorší skupinou jsou poruchy osobnosti, kterých je obecně nejvíce. Vyznačují se amorálností, nezájmem o city, jak se ostatní lidé cítí, když jim třeba ubližují. Tato skupina je nejčetnější a nejnebezpečnější,“ doplnil primář.

Někteří tu mohou být do konce života

Detence v Česku funguje jen 12 let a najdou se i lidé, na které již nezabírají léky a podle Smékala je možné, že mohou pak v takových zařízeních být i do konce života. Jsou také poruchy osobnosti, které jsou neléčitelné a jedinci, kteří nejeví příliš tendenci k tomu své chování změnit.

Pobyt v detenčním ústavu nařizují pachatelům trestných činů soudy, a to buď jako samostatné opatření, nebo vedle trestu vězení. V takových případech nastupuje pachatel do detence až poté, co si odpyká odnětí svobody. Detenci soud ukládá na neurčitou dobu a nejméně jednou ročně přezkoumává, zda trvají její důvody. Smyslem léčebné i psychologické práce s chovanci je to, aby bylo možné detenci změnit na léčení v psychiatrické nemocnici, případně v propuštění na svobodu.

Video
Video se připravuje ...

V areálu pankrácké věznice v Praze se otevřel nový detenční ústav pro zvlášť nebezpečné a duševně nemocné pachatele trestných činů. (13. ledna 2022)  CNC/Jan Zázvorka

Fotogalerie
33 fotografií