Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mise Apollo v Krkonoších: Podaří se do přírody vrátit motýlího krále?

Jasoň červenooký (Parnassius apollo)
Jasoň červenooký (Parnassius apollo)  (Autor: Český svaz ochránců přírody Hradec Králové/JARO Österreich)
Autor: jel - 
13. ledna 2022
13:48

Nádherný motýl jasoň červenooký známý i jako parnassius apollo bohužel z přírody mizí. Ochránci přírody se rozhodli v projektu s názvem LifeApollo2020 obnovit jeho populaci nejenom v Česku, ale také v Rakousku a Polsku. Jedná se o dlouhodobý projekt, který by měl trvat šest let.

„Úbytek hmyzu je jedním z nejopomíjenějších, a přitom nejzásadnějších výzev ochrany přírody,“ uvádí hned na začátek Český svaz ochránců přírody Hradec Králové na svých webových stránkách, kde o projektu informují.

Jasoň potřebuje k životu spoustu světla a vyhovuje mu, když se u něj pasou zvířata. Je také bioindikátorem zdravé krajiny. 

Dlouholetá mise Apollo má hned několik cílů. Tím hlavním je navrátit populaci jasoňů do českých i polských Krkonoš, Bílých Karpat a rakouských Alp. Ochránci přírody by také rádi založili několik motýlích chovných stanic, kde budou jasoni před vypuštěním do přírody chováni.

„Jasoň totiž není žádný drsoň, ale pěkná citlivka na kvalitu prostředí a proto jsme tady my a naše dlouholeté zkušenosti. Naše péče pomůže nejen jemu, ale i dalšímu hmyzu, ještěrkám, ptákům a rostlinám,“ uvedl ČSOP na stránkách darujeme.cz, kde prosí o pomoc. Celý projekt je totiž financován pouze částečně Evropskou unií a zbylá část je financována z darů a vlastních zdrojů.

Video  Sedm set exotických motýlů šustí křídly v unikátní tropické zahradě v centru Brna.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi