Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dekáda od ztroskotání lodě Costa Concordia: Zbabělý kapitán připravil o život 32 lidí!

Autor: ČTK, rix - 
13. ledna 2022
21:14

V osudný pátek 13. ledna 2012 krátce před desátou večer narazila na útes asi 300 metrů od ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska luxusní loď Costa Concordia. Ta vyplula téhož dne v 19:00 z přístavu Civitavecchia u Říma na sedmidenní výletní plavbu po Středomoří. Tragédie si vyžádala dvaatřicet obětí. Kvůli nehodě nechvalně proslul i její kapitán Francesco Schettino, který opustil potápějící se vrak mezi prvními. Soud mu napařil šestnáct let ve vězení. 

Na palubě bylo 4229 osob, z toho 3216 turistů z šedesátky zemí - nejvíce Italů a Němců. Poslední oběť se podařilo nalézt až začátkem listopadu 2014, jednalo se o pozůstatky číšníka, které uvízly na palubě lodi pod převrhnutým nábytkem.

Vinu na ztroskotání nese kapitán plavidla Francesco Schettino, jenž se odchýlil od kurzu a přiblížil loď ke břehu manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova.

Schettino byl po nehodě zatčen a půl roku strávil v domácím vězení, dostal i výpověď kvůli zanedbání služebních povinností. Soud s kapitánem začal v červenci 2013. Během procesu vyšlo najevo, že v osudnou chvíli s ním na můstku byla moldavská tanečnice Domnica Cemortanová, s níž měl "aférku". Ta ale vypověděla, že její přítomnost kapitána nijak nerozptylovala.

Potápějící se loď navíc Schettino opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde. V médiích si proto vysloužil přezdívku „zbabělý kapitán“. Schettinovi hrozilo až 26 let vězení, v únoru 2015 byl odsouzen na 16 let, dostal i pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce. Rozsudek potvrdil italský odvolací soud v květnu 2016 a o rok později také italský nejvyšší soud.

Už v červenci 2013 bylo odsouzeno pět zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere k trestům od 18 do 34 měsíců. Kormidelník lodi, krizový manažer společnosti a tři důstojníci posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti. Vrak se podařilo vyprostit v polovině září roku 2013. 

To byla Costa Concordia:

  • Maximální rychlost: 23 uzlů
  • Počet palub: 13
  • Počet členů posádky: 1100
  • Výtlak: 114 000 tun
  • Počet cestujících: 3780
  • Délka: 290 m
  • Šířka: 35,5 m
  • Hloubka ponoru: 14,18 m

 

Video  Cestující opuští potápějící se loď Costa Concordia  - /Youtube.com/
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání