Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skupina zdravotníků falšovala v Itálii očkovací certifikáty. Přišla si na skoro půl milionu

Autor: sova, ČTK - 
12. ledna 2022
20:14

Italské úřady odhalily obchodování s očkovacími certifikáty ve městě Ancona na pobřeží Jaderského moře. Případ se má týkat pracovníků tamního vakcinačního centra, kteří za úplatu vystavovali osvědčení o očkování a dávky s imunizační látkou posléze vyhazovali. Píše to zpravodajský web britského média Sky News.

Policie na východním pobřeží Itálie uvedla, že zatkla zdravotní sestru, která výměnou za úplatek předstírala injekční aplikaci vakcín proti covidu-19 a vystavovala očkovací certifikáty.

Na videozáznamu byl dokonce zachycen muž, který ve městě Ancona v regionu Marche zjevně vyhazuje vakcíny do kontejneru na použité jehly. Ty měli původně dostat klienti očkovacího centra a obratem za ně obdržet očkovací průkazy. Certifikáty ale dostali, aniž by aplikaci skutečně podstoupili. Za vystavené osvědčení o vakcinaci místo toho platili zdravotníkům. Muž je vyšetřován kvůli podezření z korupce, falšování úředních listin a plýtvání veřejnými statky.

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

Za falešný certifikát téměř 10 tisíc korun

V domácím vězení jsou pak zadržováni čtyři lidé podezřelí z toho, že působili jako prostředníci, kteří obchodování s certifikáty umožňovali. Osob, které získaly falešné vakcinační průkazy, má být údajně kolem padesátky. Na základě soudního příkazu má 45 z nich zakázáno opustit obce, ve kterých jsou hlášeny k pobytu.

Skupina pracovníků tamního očkovacího centra si měla svým počínáním podle italské policie přijít nejméně na 18 tisíc eur (437 tisíc korun). Zfalšovat měli nejméně 50 certifikátů. Neočkovaní lidé toužící po padělaném certifikátu měli dokonce cestovat do Ancony z různých italských regionů a za každý certifikát zaplatili přibližně 400 eur (téměř 10 tisíc korun).

V zemi začalo platit další zpřísnění

V Itálii začalo tento týden platit další zpřísnění opatření proti covidu-19, jimž podle agentury ANSA vláda svým způsobem zavedla téměř lockdown pro neočkované. Od pondělí se totiž rozšířila povinnost mít takzvaný superzelený pas i na další aktivity, včetně veřejné dopravy, vstupů do sportovních center, muzeí či na lyžařské vleky.

Tato povinnost platí zatím do konce března, kdy má skončit v zemi nouzový stav, který ale může být v případě špatné epidemické situace prodloužen. Superzelený pas potvrzuje očkování proti covidu-19 či prodělání této nemoci v předchozím půlroce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa