Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská ponorka narazila do britské válečné lodi. Střet zachytili filmaři točící dokument

Autor: tsv, ČTK - 
9. ledna 2022
08:40

Ruská ponorka v roce 2020 narazila do vlečného sonaru britské válečné lodi Northumberland, která po ní pátrala v severním Atlantickém oceánu. Incident nyní podle stanice BBC a listu The Times potvrdilo ministerstvo obrany Spojeného království. Moment střetu zachytil televizní štáb, který natáčel dokumentární film.

Misi britského plavidla dokumentovala pro svůj seriál stanice Channel 5, podle níž se loď vydala pátrat po ponorce poté, co zmizela z jejího radaru. Posádka vyslala nad oceán i vrtulník, aby se pokusil podmořské plavidlo najít. Záběry přitom zachycují okamžik, kdy se nad hladinou vody objevil periskop a komunikační stožár, popsal list The Times.

Ruské plavidlo se poté znovu ponořilo a následně narazilo do vlečného sonaru, který britská loď táhla několik set metrů za sebou. Kamery v tu chvíli zachytily mimo jiné člena posádky, který pronesl: „Co to sakra bylo?“

V dokumentárním filmu těsně před srážkou promlouvá k posádce komandér Thom Hobbs. „Jsme velmi blízko ponorce, jsme pravděpodobně rovnoběžně,“ říká Hobbs, jenž dodává: „Kdyby byli na povrchu, rozhodně bychom viděli obličeje.“

Cíl: Znemožnit komunikaci

Zřejmě se jedná o první srážku britského a ruského plavidla od studené války. Ponorka se v tu dobu vyskytovala asi 200 mil (322 km) severně od Skotska a v Británii panovaly obavy, že se posádka pokusí poškodit podmořské kabely zajišťující komunikaci a internetové připojení.

Námořnictvo později ohlásilo celkem devět podobných misí za pouhé dva týdny. Ve všech případech šlo o ruské válečné lodě nebo ponorky osidlující britské vody bez známého důvodu. Informoval o tom server Daily Mail.

Zda utrpěla škody ruská ponorka, není jasné, ale britská loď se musela po tomto střetu vrátit do skotského přístavu, aby tam poškozený sonar vyměnili, uvedla BBC. Ministerstvo obrany podle ní obvykle své operace nekomentuje, ale tentokrát učinilo výjimku, jelikož incident zachytily kamery.

Najít vlečný sonar v moři by bylo jako najít jehlu v kupce sena, řekly listu The Times zdroje z námořnictva, podle nichž byla srážka nejspíše neúmyslná nehoda. Podobně se podle BBC vyjádřil také zdroj z resortu obrany.

PPP150W ( 9. ledna 2022 12:30 )

Váš "překlad" je tendenční. Nezohledňuje další uvedená fakta, obzvlášť pak skutečnost, že o ponorce věděli a také důvod, proč ji hledali.

drazor ( 9. ledna 2022 09:59 )

„tsv“ Nejsi náhodou magor?? Jak mohla ponorka narazit do lodi, když narazila do vlečného sonaru? No jo, senzace, nějaký trouba v blesku ani netuší co je to vlečný sonar? Takových matlalů má blesk požehnaně, šéfredaktor z musí mít radost s tak inteligentího kelktivu.

pfoto1 ( 9. ledna 2022 09:46 )

Abychom si tento newspeak přeložili do Češtiny: Britská válečná loď nahání Ruskou ponorku plující v mezinárodních vodách. Při svém usilovném hledání, ani netuší, že ji má na dohled od své válečné lodi a dopustí srážku se svým vlečeným sonarem!? A toto všechno ještě uvěřejní, proč? Abychom je litovali, nebo se jim vysmáli?

Zobrazit celou diskusi