Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez vakcíny ani do MHD, kina či na zahrádky restaurací. Itálie přitvrdila vůči odmítačům

Autor: ČTK - 
10. ledna 2022
12:23

V Itálii začalo platit další zpřísnění opatření proti covidu-19, jímž podle agentury ANSA vláda svým způsobem zavedla téměř lockdown pro neočkované. Ode dneška se totiž rozšířila povinnost mít takzvaný superzelený pas i na další aktivity, včetně veřejné dopravy, vstupů do sportovních center, muzeí či na lyžařské vleky. Tato povinnost platí zatím do konce března, kdy má skončit v zemi nouzový stav, který ale může být v případě špatné epidemické situace prodloužen. Superzelený pas potvrzuje očkování proti covidu-19 či prodělání této nemoci v předchozím půlroce.

Italská vláda se novým opatřením snaží přimět lidi k očkování proti covidu-19, které má v této šedesátimilionové zemi prozatím 75 procent obyvatel. Třetí dávku jich má asi 38 procent.

Dvě úrovně covidových certifikátů zavedli v Itálii loni v prosinci a vláda postupně rozšiřovala aktivity, kam lze jen se superzeleným pasem. Do neděle byl tento certifikát potřeba například pro vstup do vnitřních prostor restaurací, kin či divadel. Jinde, například ve veřejné dopravě či na pracovišti, stačil takzvaný zelený pas, potvrzující negativní test na koronavirus SARS-CoV-2. Od 15. února bude pro lidi žijící v Itálii ve věku od 50 let covidový certifikát potvrzující očkování proti covidu-19 či prodělaní této nemoci nutný i na pracovišti.

Ode dneška je vyšší úroveň takzvaných covidových pasů nutná téměř všude, s výjimkou obchodů či základních služeb. Potřebují ho lidé při cestách vlakem, autobusem, metrem, pro ubytování v hotelu, na veletrhy, do heren, bazénů, posiloven i pro posezení na zahrádkách restaurací, kde ho zatím potřebovali jen uvnitř. Tato povinnost platí v celé Itálii, bez ohledu na barevné stupně, jimiž vláda označuje úroveň epidemické situace.

Televize SkyTg24 dnes informovala o prvním pasažérovi, který ráno dostal pokutu na římském nádraží, když chtěl jet autobusem a neměl příslušný covidový certifikát. Devětatřicetiletý muž dostal od místní policie pokutu 400 eur (asi 9800 Kč), pokud ji zaplatí do dvou dnů, bude činit 280 eur (asi 6800 Kč). Ve veřejné dopravě jsou rovněž povinné respirátory, za jejichž nenošení hrozí pokuta 100 eur (2450 Kč).

Další zpřísnění opatření v Itálii začne platit 20. ledna, odkdy bude nutné se prokázat základním covidovým pasem u holiče nebo v kosmetických salonech. Od 1. února bude tento certifikát nutný i pro vstup na úřady, pošty, do bank či obchodů, které neprodávají zboží základní potřeby.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 10. ledna 2022 13:52 )

Ještě se asi budeme rádi stěhovat do Ruska na Kubu atd ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa