Bylinky pro vánoční atmosféru. Tyhle vám provoní celý byt!
-
Neodmyslitelně patří k našemu životu. Několik druhů se pojí také s vánočními svátky, protože krásně voní, a tím pádem ještě umocní slavnostní chvíle u vás doma. Jaké to jsou?
Rozmarýn ozdobený jako malý vánoční stromeček, čaj vonící meduňkou nebo vůně heřmánku… Napadlo vás někdy, proč právě tyto bylinky a ne jiné jsou spojené s Vánocemi? Odpověď je jednoduchá. Některé se přidávají do vánočního pečiva nebo jsou součástí vánoční výzdoby.
- 1.
Meduňka
Autor: istock.czLibuje si v citronovém oparu. Proto je také součástí různých vánočních nápojů. Najdete ji ovšem také v krémech, kterými se slepuje vánoční cukroví. Trochu sušené meduňky můžete přidat také do těsta, nahradíte tak citronovou kůru.
- 2.
Rozmarýn
Autor: istock.czPokud ho máte zasazený v květináčku, můžete jej využít jako malý vánoční stromeček. Dokonale vám provoní domácnost. Je také vynikající kulinářskou bylinou, která se často používá do pečiva, polévek a dušených a pečených mas.
- 3.
Máta
Autor: istock.czMáta je pro vánoční období velmi užitečná bylinka, protože stimuluje trávení a zmírňuje pálení žáhy. Je tedy dobrým tipem k zakončení štědrovečerní večeře. Alternativně si můžete dát šálek čerstvě uvařeného mátového čaje.
- 4.
Heřmánek
Autor: istock.czDoba vánoční s sebou i kdysi nesla pocity únavy a stresu, a tak byl heřmánek vysoce ceněnou bylinkou. Heřmánkový čaj byl velmi oblíbeným nápojem při večerním posezení. Spánek byl pak klidnější a uvolněnější. Heřmánek se také používal na výrobu vánočních dárků. Dělaly se z něho vonné sáčky nebo také sloužil k výrobě domácí bylinné kosmetiky. I v dnešní době se hodí na vánoční stůl. Čerstvé květy heřmánku zamrazené v ledových kostkách můžete přidat do studených nápojů.
- 5.
Šalvěj
Autor: istock.czŠalvěj lékařská se od nepaměti uchovávala sušená a nesměla chybět v žádném stavení v době vánočních svátků. Byla uznávána pro své protizánětlivé účinky a užívána jako prostředek pro snížení podráždění žaludku a střev. Přidávala se do vykuřovacích směsí kvůli zlým duchům. Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala stejně jako dnes petrželka. Dnes ji známe hlavně jako koření na ryby, drůbež nebo zvěřinu.
- 6.
Dobromysl
Autor: istock.czV minulosti byla užívána jako prostředek proti fyzickým i psychickým onemocněním, ale také jako přírodní antibiotikum. Před Vánocemi se používala k vnitřnímu omývání zdí v obydlích. Měla majitele ochránit před negativními energiemi. I dnes je velmi oblíbenou bylinou v každé kuchyni nejen pro svou chuť a vůni, ale i pro svou nenáročnost.
- 7.
Čaj vonící adventem: Bez skořice a hřebíčku to nejde
Autor: istock.czPotřebujete:
- 1 jablko nakrájené na kousky
- 1 hrušku nakrájenou na kousky
- hrst podrcených šípků
- 1 lžičku ibišku
- kus celé skořice
- 2 hřebíčky
- 5 lístků meduňky
- šťávu z jednoho pomeranče
Postup: Všechny ingredience, kromě pomerančové šťávy, smíchejte, zalijte horkou vodou a nechte 10–15 minut louhovat. Sceďte a nechte lehce zchladnout. Pak do čaje přidejte připravenou pomerančovou šťávu a podle potřeby doslaďte medem.
- 8.
Připravit bylinný čaj je alchymie
Autor: istock.czO tom, jak ideálně vyrobit bylinnou čajovou směs, se nikde moc nedočtete. Jde o to, že i názory samotných bylinářů se různí. Jisté je jen jedno – měkké části rostlin (nať, listy, květy) se zalévají horkou vodou, nikoli vroucí. Poté se nechají deset minut louhovat. Následně se scedí a mohou se popíjet. Naopak tvrdé části rostlin (kořeny, kůra) je třeba povařit. Ne vždy však toto pravidlo platí; pokud chceme kořením bylinný nebo ovocný čaj jen ovonět, pak zcela postačí, když jej pouze zalijeme vodou a necháme louhovat.