Připravíme si vše, co budeme k výrobě vonné svíčky potřebovat:

1. Vosk do skla.

2. Knot, lepidlo nebo tavnou lepicí pistoli a nůžky.

3. Skleničku, ve které chceme svíčku mít.

4. Hrnec na roztavení vosku a kuchyňskou váhu.

5. Parfémovaný esenciální olej.

Vosk se rozlišuje podle toho, zda ho používáme do skla, nebo do forem. Pokud bychom použili vosk do skla na odlití svíčky ve formě, např. bychom jím naplnili roličku od toaletního papíru, abychom si odlili svou svíčku, tak nám to může téct.

My použijeme vosk do skla, a to sójový, který je přírodní. 

 

Postup:

Princip je jednoduchý – kolik mililitrů chceme mít v nádobě, tolik gramů vosku použijeme. My jsme chtěli svíčku 250 ml, proto jsme si odvážili 250 g vosku. Použili jsme sójový, který je přírodní.

Odměříme si výšku knotu, vždy o něco vyšší (cca o 2 cm), než budeme nakonec potřebovat. Přilepíme knot lepidlem na střed dna skleničky a necháme zaschnout. Pokud máme tavicí pistoli, je to za okamžik.

Odvážený vosk nasypeme do hrnečku a ohříváme. Můžeme ho i rozpustit v parní lázni. Sójový vosk se roztaví už na 45 stupních, pokud používáme parafín, potřebujeme teplotu 80 až 90 stupňů. Na sporáku zvolíme nižší stupeň, abychom vosk nepřepálili, a lehce s nádobou kroužíme, aby se rozpustil rovnoměrně a rychle.

Mezitím nám zaschl knot. Přes střed skleničky položíme kousek špejle a přebytečný knot kolem ní omotáme, aby držel rovně, a zajistíme třeba kolíčkem na prádlo.

A teď vosk ovoníme dle své chuti. Parfémovaný esenciální olej, který si můžeme koupit třeba v květinářství, vlijeme do vosku. Řídíme se jen vlastním pocitem a čichem, jak moc chceme, aby naše svíčka voněla. Nemusíme nijak míchat.

Vosk opatrně přelijeme do připravené skleničky. Zhruba po dvou hodinách se čirý vosk začne měnit a po pěti hodinách bude bílý a ztuhlý. Pak odmotáme ze špejle přebytečný knot, zastřihneme ho na výšku sklenice a je hotovo.

Tip:

Pokud máte doma téměř vyhořelé svíčky ve skle a chcete si skleničku uchovat pro další použití, máme pro vás jednoduchý tip, jak zbylý vosk ze dna ze skleničky dostat. Prostě ji vložte na hodinu do mrazáku, potom vosk vypadne sám.