Domácí jedlé dárky do lahve i sklenice, kterými zaručeně potěšíte!
-
Doma vyrobené dárky jsou ty nejhezčí. Je totiž jasné, že Ježíšek si na ně musí udělat čas, musí popřemýšlet, čím komu udělá největší radost, a pak se pustí do práce.
Přemýšlíte, čím obdarovat své nejbližší a jak při tom být originální? Pak to letos zkuste trochu jinak. Zapomeňte na únavné běhání po obchodech a v klidu domova dárky vyrobte. Protože pravá hodnota dárku tkví hlavně v nápadu. Stačí jen vědět, která jídla či nápoje má obdarovaný nejraději. Pořiďte si potřebné ingredience, ozdobné lahve a skleničky a pusťte se bez obav do toho! Máme pro vás hned několik tipů na nejrůznější jedlé dárky, ze kterých si určitě vyberete...
- 1.
Vaječný likér
Z domácích žloutků a kapky alkoholu se dá vykouzlit hustý lahodný nápoj na zahřátí.
Co budeme potřebovat:
- 4 čerstvé žloutky
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
- 150 g jemného moučkového cukru
- 200 ml vodky
- 1 vanilkový lusk
Postup:
Do mísy dáme žloutky a moučkový cukr. Vanilkový lusk podélně nařízneme a nožem z něj vyškrábneme dřeň a přidáme ji ke žloutkům. Mísu dáme do vodní lázně a směs vyšleháme do pěny (směs se nesmí vařit). Pak mísu vyndáme, do žloutkové směsi postupně zašleháme kondenzované mléko a pak podle chuti přidáme alkohol. Likér nalijeme do menších lahví, uzavřeme je a skladujeme v chladničce.
- 2.
Pikantní oříšky
K posezení u televize se bude skvěle hodit originální sklenička s oříšky.
Co budeme potřebovat:
- po 100 g loupaných oříšků a mandlí
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce medu
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci mleté pálivé papriky
- 2 lžíce drceného červeného pepře
Postup:
Do mísy nasypeme ořechy, přidáme koření a sůl, olej a med a vše důkladně promícháme. Ořechy rozložíme na plech vyložený dvěma vrstvami pečicího papíru a pečeme při 180 °C zhruba 15 minut, až směs lehce zezlátne. Během pečení ořechy promícháme. Vychladlou směs plníme do menších skleniček.
- 3.
Pečený čaj
Sklenička s pečeným čajem vypadá krásně a potěší snad každého bez rozdílu.
Co budete potřebovat:
- 2 kg libovolného ovoce
- 0,5 až 0,75 kg cukru (v závislosti na sladkosti použitého ovoce)
- ½ pytlíku rozinek
- 2 lžičky skořice
- 8 hřebíčků
- 2 citrony
- 4 badyány
Postup:
Očistěte ovoce, odstraňte případné jádřince a nakrájejte ovoce na malé kousky. Poté pokrájené ovoce nasypejte do hlubšího pekáče a přidejte k němu půl pytlíku rozinek, hřebíčky, badyán, skořici a zalijte šťávou ze dvou citronů. Nakonec přisypte cukr. Vše zlehka promíchejte, aby se chutě propojily. Vložte na zhruba 45 minut do trouby a pečte při 170 °C. Až budete mít hotovo, pečeným ovocem naplňte dobře umyté a vypařené zavařovací sklenice a zavíčkujte je. Sklenice pak postavte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a poté sklenice vyndejte a postavte dnem vzhůru na kuchyňskou linku. Takto nechte vystydnout. A je hotovo. Zavařený pečený čaj vydrží podobně jako kompot, tedy zavřený ve špajzu zhruba rok dva, po otevření je ho potřeba uchovávat v lednici a co nejdříve spotřebovat.
- 4.
Fíkové chutney
Tahle sklenička zas potěší všechny labužníky. Stačí totiž jen přidat malou lžičku nasládlé pikantní směsi k pečenému masu nebo sýru a jídlo má hned nový chuťový rozměr.
Co budeme potřebovat:
- 500 g čerstvých fíků
- 100 g rozinek
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 100 g nerafinovaného hnědého cukru
- 2 chilli papričky
- trošku vinného octa
- 1 šalotku
- 1 jablko
- špetku soli
Postup:
Fíky zbavíme stopek, omyjeme je a osušíme a pak je nakrájíme na čtvrtiny. Jablko zbavíme jádřince, oloupeme a pak ho nastrouháme nahrubo, rozinky propláchneme studenou vodou. Ve větším rendlíku zpěníme na oleji nasekanou šalotku, přidáme fíky, jablko a rozinky, trošku vody a na mírném ohni za občasného zamíchání krátce podusíme. Pak do směsi vmícháme najemno nasekané chilli papričky, cukr a podle chuti ocet a sůl a znovu krátce povaříme, až směs zhoustne. Rozdělíme ji do menších skleniček a ty uzavřeme víčky. Skladujeme v chladničce.
- 5.
Kachní játrovka s koňakem
Milovníci masa jistě ocení tuhle speciální dobrotu.
Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):
- 500 g husích nebo kachních jater
- 1 velkou šalotku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce koňaku
- 2 žloutky
- sůl
- pepř
Postup:
Játra omyjte, důkladně očistěte a odblaňte. Pak umelte najemno. Šalotku orestujte na másle a smíchejte s játry. Přidejte koňak a žloutky, osolte, naplňte skleničky, zakryjte alobalem propíchnutým vidličkou a nechte péct ve vodní lázni asi 1–1,5 hodiny při 175 °C.
Náš tip: Do větších sklenic k paštice přidejte jako chutný bonus stejné množství cibulové marmelády.
- 6.
Jemná kuřecí paštika s portským
Další skvělou variantou je jemná kuřecí paštika s portským.
Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):
- 500 g kuřecích jater
- 100 g brusinkového kompotu
- 50 g sádla
- 50 g másla
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic portského, snítku čerstvého tymiánu
- 5 lžic smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup:
Kompotované brusinky bez nálevu zalijte v misce portským. Na pánvi mezitím orestujte na sádle šalotku pokrájenou na kostičky, česnek a tymián. Ten pak vyjměte a přidejte očištěná, na kousky pokrájená játra a pečte je 15–20 minut dozlatova. Potom do masové směsi přilijte portské bez brusinek a umixujte vše dohladka. Postupně přidejte smetanu, máslo, pepř a sůl a rozmixujte. Nakonec do paštiky vmíchejte brusinky a rozdělte do skleniček.
- 7.
Domácí mandlové škvarky
Domácím škvarkům se nic nevyrovná. Dopřejte tuto dobrotu někomu ze svých známých.
Co budete potřebovat (na 4 skleničky po 120 g):
- 500 g kvalitního vepřového sádla
- 3 dl červeného vína
- 3 stroužky česneku
- hrst hrubě nasekaných mandlí
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Sádlo nakrájené na kostičky vložte do širšího kastrolu, podlijte vínem a za občasného promíchání ho nechte rozpouštět a škvařit. Těsně před koncem přidejte prolisovaný česnek. Hotové škvarky (drží se u dna) vyberte děrovanou lžící, sádlo osolte, opepřete, přidejte do něj hrst opražených mandlí a společně se škvarky vše dejte zpět do sádla. Dobře promíchejte a nalijte do menších ozdobných skleniček. Nechte zvolna vychladnout.
Náš tip: Sádlo můžete vyškvařit také s trochou mléka, získá pak slonovinovou barvu a oříškovou příchuť.
- 8.
Čokoládový likér se skořicí
Domácí čokoládový likér vypadá i chutná výtečně. Jeho příprava přitom není nijak složitá.
Co budete potřebovat:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 100 g kvalitní tmavé čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 200 ml vodky
Postup:
Mléko a smetanu přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a míchejte ji do rozpuštění. Pak přidejte cukr, koření a alkohol. Dobře promíchejte, nalijte do lahví, vychlaďte a zavíčkujte. Lahev můžete opatřit vánoční samolepkou jako vinětou.
- 9.
Mandlový likér
mandlový likérAutor: TV PrimaMandle a vánoční svátky k sobě neodmyslitelně patří. Co zkusit skvělý mandlový likér podle Ládi Hrušky? Je voňavý, lahodný a hodí se nejen na pití, ale i do kávy nebo na polití zmrzlinových pohárů. Budete ho mít hotový razdva.
Co budete potřebovat:
- 1 sáček mandlového pudinku bez vaření
- 250 ml polotučného mléka
- 1 vanilinový cukr
- 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
- 300 ml rumu
Postup:
1. Puding vyšlehejte s mlékem a cukrem podle návodu na sáčku.
2. Do pudinku přidejte karamelové kondenzované mléko a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka.
3. Přilijte rum a ještě asi minutu šlehejte.
4. Hotový likér přelijte do skleněných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladničce. Před darováním hezky ozdobte mašlí a krásný a lahodný dárek je na světě!