9 tipů na jedlé dárky:

Vaječný likér z vodky
Pikantní oříšky
Babiččin pečený čaj
Fíkové chutney
Kachní játrovka s koňakem
Jemná kuřecí paštika s portským
Domácí mandlové škvarky
Čokoládový likér se skořicí
Mandlový likér

Přemýšlíte, čím obdarovat své nejbližší a jak při tom být originální? Pak to letos zkuste trochu jinak. Zapomeňte na únavné běhání po obchodech a v klidu domova dárky pod stromeček vyrobte. Protože pravá hodnota dárku tkví hlavně v nápadu. Stačí jen vědět, která jídla či nápoje má obdarovaný nejraději. Pořiďte si potřebné ingredience, ozdobné lahve a skleničky a pusťte se bez obav do toho! Máme pro vás hned několik tipů na nejrůznější jedlé dárky, ze kterých si určitě vyberete.

Vaječný likér

 

Z domácích žloutků a kapky alkoholu se dá vykouzlit hustý lahodný nápoj na zahřátí.

Co budeme potřebovat:

  • 4 čerstvé žloutky
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g jemného moučkového cukru
  • 200 ml vodky
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

Do mísy dáme žloutky a moučkový cukr. Vanilkový lusk podélně nařízneme a nožem z něj vyškrábneme dřeň a přidáme ji ke žloutkům. Mísu dáme do vodní lázně a směs vyšleháme do pěny (směs se nesmí vařit). Pak mísu vyndáme, do žloutkové směsi postupně zašleháme kondenzované mléko a pak podle chuti přidáme alkohol. Likér nalijeme do menších lahví, uzavřeme je a skladujeme v chladničce.

Pikantní oříšky

 

K posezení u televize se bude skvěle hodit originální sklenička s oříšky.  

Co budeme potřebovat:

  • po 100 g loupaných oříšků a mandlí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce medu 
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce drceného červeného pepře

Postup:

Do mísy nasypeme ořechy, přidáme koření a sůl, olej a med a vše důkladně promícháme. Ořechy rozložíme na plech vyložený dvěma vrstvami pečicího papíru a pečeme při 180 °C zhruba 15 minut, až směs lehce zezlátne. Během pečení ořechy promícháme. Vychladlou směs plníme do menších skleniček.

 

Pečený čaj

Sklenička s pečeným čajem vypadá krásně a potěší snad každého bez rozdílu.

Co budete potřebovat:

  • 2 kg libovolného ovoce
  • 0,5 až 0,75 kg cukru (v závislosti na sladkosti použitého ovoce)
  • ½ pytlíku rozinek
  • 2 lžičky skořice
  • 8 hřebíčků
  • 2 citrony
  • 4 badyány

Postup:

1. Očistěte ovoce, odstraňte případné jádřince a nakrájejte ovoce na malé kousky. Poté pokrájené ovoce nasypejte do hlubšího pekáče a přidejte k němu půl pytlíku rozinek, hřebíčky, badyán, skořici a zalijte šťávou ze dvou citronů. Nakonec přisypte cukr. Vše zlehka promíchejte, aby se chutě propojily. 
2. Vložte na zhruba 45 minut do trouby a pečte při 170 °C. Až budete mít hotovo, pečeným ovocem naplňte dobře umyté a vypařené zavařovací sklenice a zavíčkujte je.
3. Sklenice pak postavte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a poté sklenice vyndejte a postavte dnem vzhůru na kuchyňskou linku. Takto nechte vystydnout. A je hotovo.

NÁŠ TIP: Zavařený pečený čaj vydrží podobně jako kompot, tedy zavřený ve špajzu zhruba rok dva, po otevření je ho potřeba uchovávat v lednici a co nejdříve spotřebovat.

 

Fíkové chutney

Tahle sklenička zas potěší všechny labužníky. Stačí totiž jen přidat malou lžičku nasládlé pikantní směsi k pečenému masu nebo sýru a jídlo má hned nový chuťový rozměr. 

Co budeme potřebovat: 

  • 500 g čerstvých fíků
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 g nerafinovaného hnědého cukru
  • 2 chilli papričky
  • trošku vinného octa
  • 1 šalotku
  • 1 jablko
  • špetku soli

Postup:

Fíky zbavíme stopek, omyjeme je a osušíme a pak je nakrájíme na čtvrtiny. Jablko zbavíme jádřince, oloupeme a pak ho nastrouháme nahrubo, rozinky propláchneme studenou vodou. Ve větším rendlíku zpěníme na oleji nasekanou šalotku, přidáme fíky, jablko a rozinky, trošku vody a na mírném ohni za občasného zamíchání krátce podusíme. Pak do směsi vmícháme najemno nasekané chilli papričky, cukr a podle chuti ocet a sůl a znovu krátce povaříme, až směs zhoustne. Rozdělíme ji do menších skleniček a ty uzavřeme víčky. Čatní skladujeme v chladničce.

Kachní játrovka s koňakem

 

Milovníci masa jistě ocení tuhle speciální dobrotu.

Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):

  • 500 g husích nebo kachních jater
  • 1 velkou šalotku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce koňaku
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Játra omyjte, důkladně očistěte a odblaňte. Pak umelte najemno. Šalotku orestujte na másle a smíchejte s játry. Přidejte koňak a žloutky, osolte, naplňte skleničky, zakryjte alobalem propíchnutým vidličkou a nechte péct ve vodní lázni asi 1–1,5 hodiny při 175 °C.

Náš tip: Do větších sklenic k paštice přidejte jako chutný bonus stejné množství cibulové marmelády.

 

Jemná kuřecí paštika s portským

Další skvělou variantou je jemná kuřecí paštika s portským.

Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):

  • 500 g kuřecích jater
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 50 g sádla
  • 50 g másla
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic portského, snítku čerstvého tymiánu
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kompotované brusinky bez nálevu zalijte v misce portským. Na pánvi mezitím orestujte na sádle šalotku pokrájenou na kostičky, česnek a tymián. Ten pak vyjměte a přidejte očištěná, na kousky pokrájená játra a pečte je 15–20 minut dozlatova. Potom do masové směsi přilijte portské bez brusinek a umixujte vše dohladka. Postupně přidejte smetanu, máslo, pepř a sůl a rozmixujte. Nakonec do paštiky vmíchejte brusinky a rozdělte do skleniček.

Domácí mandlové škvarky

 

Domácím škvarkům se nic nevyrovná. Dopřejte tuto dobrotu někomu ze svých známých. 

Co budete potřebovat (na 4 skleničky po 120 g):

  • 500 g kvalitního vepřového sádla
  • 3 dl červeného vína
  • 3 stroužky česneku
  • hrst hrubě nasekaných mandlí
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Sádlo nakrájené na kostičky vložte do širšího kastrolu, podlijte vínem a za občasného promíchání ho nechte rozpouštět a škvařit. Těsně před koncem přidejte prolisovaný česnek. Hotové škvarky (drží se u dna) vyberte děrovanou lžící, sádlo osolte, opepřete, přidejte do něj hrst opražených mandlí a společně se škvarky vše dejte zpět do sádla. Dobře promíchejte a nalijte do menších ozdobných skleniček. Nechte zvolna vychladnout.

Náš tip: Sádlo můžete vyškvařit také s trochou mléka, získá pak slonovinovou barvu a oříškovou příchuť.

Čokoládový likér se skořicí

 

Domácí čokoládový likér vypadá i chutná výtečně. Jeho příprava přitom není nijak složitá.

Co budete potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 100 g kvalitní tmavé čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 200 ml vodky  

Postup:

Mléko a smetanu přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a míchejte ji do rozpuštění. Pak přidejte cukr, koření a alkohol. Dobře promíchejte, nalijte do lahví, vychlaďte a zavíčkujte. Lahev můžete opatřit vánoční samolepkou jako vinětou.

Mandlový likér

mandlový likér
Autor: TV Prima

 

Mandle a vánoční svátky k sobě neodmyslitelně patří. Co zkusit skvělý mandlový likér podle Ládi Hrušky? Je voňavý, lahodný a hodí se nejen na pití, ale i do kávy nebo na polití zmrzlinových pohárů. Budete ho mít hotový razdva. 

Co budete potřebovat:

  • 1 sáček mandlového pudinku bez vaření
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
  • 300 ml rumu

Postup:

1. Puding vyšlehejte s mlékem a cukrem podle návodu na sáčku.

2. Do pudinku přidejte karamelové kondenzované mléko a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka.

3. Přilijte rum a ještě asi minutu šlehejte.

4. Hotový likér přelijte do skleněných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladničce. Před darováním hezky ozdobte mašlí a krásný a lahodný dárek je na světě!