Pátek 9. června 2023
Svátek slaví Stanislava, zítra Gita
Oblačno, déšť 22°C

Domácí jedlé dárky do lahve i sklenice, kterými zaručeně potěšíte!

/
  • (istock.cz)
    15. prosince 2022 ● 06:00

    Doma vyrobené dárky jsou ty nejhezčí. Je totiž jasné, že Ježíšek si na ně musí udělat čas, musí popřemýšlet, čím komu udělá největší radost, a pak se pustí do práce.

    Přemýšlíte, čím obdarovat své nejbližší a jak při tom být originální? Pak to letos zkuste trochu jinak. Zapomeňte na únavné běhání po obchodech a v klidu domova dárky vyrobte. Protože pravá hodnota dárku tkví hlavně v nápadu. Stačí jen vědět, která jídla či nápoje má obdarovaný nejraději. Pořiďte si potřebné ingredience, ozdobné lahve a skleničky a pusťte se bez obav do toho! Máme pro vás hned několik tipů na nejrůznější jedlé dárky, ze kterých si určitě vyberete...

  • 1.

    Vaječný likér

     

    Z domácích žloutků a kapky alkoholu se dá vykouzlit hustý lahodný nápoj na zahřátí.

     

    Co budeme potřebovat:

     

    • 4 čerstvé žloutky
    • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
    • 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
    • 150 g jemného moučkového cukru
    • 200 ml vodky
    • 1 vanilkový lusk

     

    Postup:

    Do mísy dáme žloutky a moučkový cukr. Vanilkový lusk podélně nařízneme a nožem z něj vyškrábneme dřeň a přidáme ji ke žloutkům. Mísu dáme do vodní lázně a směs vyšleháme do pěny (směs se nesmí vařit). Pak mísu vyndáme, do žloutkové směsi postupně zašleháme kondenzované mléko a pak podle chuti přidáme alkohol. Likér nalijeme do menších lahví, uzavřeme je a skladujeme v chladničce.

  • 2.

    Pikantní oříšky

     

     

    K posezení u televize se bude skvěle hodit originální sklenička s oříšky.  

     

    Co budeme potřebovat:

     

    • po 100 g loupaných oříšků a mandlí
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 3 lžíce medu 
    • 1 lžičku soli
    • 1 lžíci mleté pálivé papriky
    • 2 lžíce drceného červeného pepře

     

    Postup:

    Do mísy nasypeme ořechy, přidáme koření a sůl, olej a med a vše důkladně promícháme. Ořechy rozložíme na plech vyložený dvěma vrstvami pečicího papíru a pečeme při 180 °C zhruba 15 minut, až směs lehce zezlátne. Během pečení ořechy promícháme. Vychladlou směs plníme do menších skleniček.

  • 3.

    Pečený čaj

     

    Sklenička s pečeným čajem vypadá krásně a potěší snad každého bez rozdílu.

     

    Co budete potřebovat:

     

    • 2 kg libovolného ovoce
    • 0,5 až 0,75 kg cukru (v závislosti na sladkosti použitého ovoce)
    • ½ pytlíku rozinek
    • 2 lžičky skořice
    • 8 hřebíčků
    • 2 citrony
    • 4 badyány

     

    Postup:

    Očistěte ovoce, odstraňte případné jádřince a nakrájejte ovoce na malé kousky. Poté pokrájené ovoce nasypejte do hlubšího pekáče a přidejte k němu půl pytlíku rozinek, hřebíčky, badyán, skořici a zalijte šťávou ze dvou citronů. Nakonec přisypte cukr. Vše zlehka promíchejte, aby se chutě propojily. Vložte na zhruba 45 minut do trouby a pečte při 170 °C. Až budete mít hotovo, pečeným ovocem naplňte dobře umyté a vypařené zavařovací sklenice a zavíčkujte je. Sklenice pak postavte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a poté sklenice vyndejte a postavte dnem vzhůru na kuchyňskou linku. Takto nechte vystydnout. A je hotovo. Zavařený pečený čaj vydrží podobně jako kompot, tedy zavřený ve špajzu zhruba rok dva, po otevření je ho potřeba uchovávat v lednici a co nejdříve spotřebovat.

  • 4.

    Fíkové chutney

     

    Tahle sklenička zas potěší všechny labužníky. Stačí totiž jen přidat malou lžičku nasládlé pikantní směsi k pečenému masu nebo sýru a jídlo má hned nový chuťový rozměr. 

     

    Co budeme potřebovat: 

     

    • 500 g čerstvých fíků
    • 100 g rozinek
    • 3 lžíce slunečnicového oleje
    • 100 g nerafinovaného hnědého cukru
    • 2 chilli papričky
    • trošku vinného octa
    • 1 šalotku
    • 1 jablko
    • špetku soli

     

    Postup:

    Fíky zbavíme stopek, omyjeme je a osušíme a pak je nakrájíme na čtvrtiny. Jablko zbavíme jádřince, oloupeme a pak ho nastrouháme nahrubo, rozinky propláchneme studenou vodou. Ve větším rendlíku zpěníme na oleji nasekanou šalotku, přidáme fíky, jablko a rozinky, trošku vody a na mírném ohni za občasného zamíchání krátce podusíme. Pak do směsi vmícháme najemno nasekané chilli papričky, cukr a podle chuti ocet a sůl a znovu krátce povaříme, až směs zhoustne. Rozdělíme ji do menších skleniček a ty uzavřeme víčky. Skladujeme v chladničce.

     

  • 5.

    Kachní játrovka s koňakem

     

    Milovníci masa jistě ocení tuhle speciální dobrotu.

     

    Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):

     

    • 500 g husích nebo kachních jater
    • 1 velkou šalotku
    • 2 lžíce másla
    • 3 lžíce koňaku
    • 2 žloutky
    • sůl
    • pepř

     

    Postup:

    Játra omyjte, důkladně očistěte a odblaňte. Pak umelte najemno. Šalotku orestujte na másle a smíchejte s játry. Přidejte koňak a žloutky, osolte, naplňte skleničky, zakryjte alobalem propíchnutým vidličkou a nechte péct ve vodní lázni asi 1–1,5 hodiny při 175 °C.

    Náš tip: Do větších sklenic k paštice přidejte jako chutný bonus stejné množství cibulové marmelády.

  • 6.

    Jemná kuřecí paštika s portským

     

     

    Další skvělou variantou je jemná kuřecí paštika s portským.

     

    Co budete potřebovat (na 4 sklenice po 120 g):

     

    • 500 g kuřecích jater
    • 100 g brusinkového kompotu
    • 50 g sádla
    • 50 g másla
    • 2 šalotky
    • 2 stroužky česneku
    • 5 lžic portského, snítku čerstvého tymiánu
    • 5 lžic smetany ke šlehání
    • sůl
    • pepř

     

    Postup:

    Kompotované brusinky bez nálevu zalijte v misce portským. Na pánvi mezitím orestujte na sádle šalotku pokrájenou na kostičky, česnek a tymián. Ten pak vyjměte a přidejte očištěná, na kousky pokrájená játra a pečte je 15–20 minut dozlatova. Potom do masové směsi přilijte portské bez brusinek a umixujte vše dohladka. Postupně přidejte smetanu, máslo, pepř a sůl a rozmixujte. Nakonec do paštiky vmíchejte brusinky a rozdělte do skleniček.

  • 7.

    Domácí mandlové škvarky

    Domácím škvarkům se nic nevyrovná. Dopřejte tuto dobrotu někomu ze svých známých. 

     

    Co budete potřebovat (na 4 skleničky po 120 g):

     

    • 500 g kvalitního vepřového sádla
    • 3 dl červeného vína
    • 3 stroužky česneku
    • hrst hrubě nasekaných mandlí
    • sůl a pepř podle chuti

     

    Postup:

    Sádlo nakrájené na kostičky vložte do širšího kastrolu, podlijte vínem a za občasného promíchání ho nechte rozpouštět a škvařit. Těsně před koncem přidejte prolisovaný česnek. Hotové škvarky (drží se u dna) vyberte děrovanou lžící, sádlo osolte, opepřete, přidejte do něj hrst opražených mandlí a společně se škvarky vše dejte zpět do sádla. Dobře promíchejte a nalijte do menších ozdobných skleniček. Nechte zvolna vychladnout.

     

    Náš tip: Sádlo můžete vyškvařit také s trochou mléka, získá pak slonovinovou barvu a oříškovou příchuť.

  • 8.

    Čokoládový likér se skořicí

    Domácí čokoládový likér vypadá i chutná výtečně. Jeho příprava přitom není nijak složitá.

     

    Co budete potřebovat:

     

    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 50 ml mléka
    • 100 g kvalitní tmavé čokolády
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 200 ml vodky  

     

    Postup:

    Mléko a smetanu přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a míchejte ji do rozpuštění. Pak přidejte cukr, koření a alkohol. Dobře promíchejte, nalijte do lahví, vychlaďte a zavíčkujte. Lahev můžete opatřit vánoční samolepkou jako vinětou.

  • 9.

    Mandlový likér

    mandlový likér
    Autor: TV Prima

    Mandle a vánoční svátky k sobě neodmyslitelně patří. Co zkusit skvělý mandlový likér podle Ládi Hrušky? Je voňavý, lahodný a hodí se nejen na pití, ale i do kávy nebo na polití zmrzlinových pohárů. Budete ho mít hotový razdva. 

    Co budete potřebovat:

    • 1 sáček mandlového pudinku bez vaření
    • 250 ml polotučného mléka
    • 1 vanilinový cukr
    • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
    • 300 ml rumu

    Postup:

    1. Puding vyšlehejte s mlékem a cukrem podle návodu na sáčku.

    2. Do pudinku přidejte karamelové kondenzované mléko a vyšlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka.

    3. Přilijte rum a ještě asi minutu šlehejte.

    4. Hotový likér přelijte do skleněných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladničce. Před darováním hezky ozdobte mašlí a krásný a lahodný dárek je na světě!

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy