Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalá princezna Mako s manželem odletěla do USA. Odchodné 27 milionů nepřijala

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2021
08:48

Bývala japonská princezna Mako dnes odcestovala se svým manželem Keiem Komurem do Spojených států, kde mají v úmyslu trvale žít. Dvojice se vzala na konci října. Mako, jež je neteří japonského císaře, sňatkem se svým bývalým spolužákem z univerzity ztratila královský titul, uvedly zahraniční agentury. Sňatek princezny rozdělil veřejné mínění v Japonsku a část Japonců ho odmítala.

Manželé odcestovali do New Yorku, kde Kei Komuro pracuje v advokátní kanceláři. Jejich odlet z Tokia sledoval velký počet novinářů, manželé však žádné prohlášení tisku neučinili.

Mako a Kei Komuro se vzali na konci října po zhruba třech letech čekání. Svatba byla odložena kvůli epidemii covidu-19 a také kvůli finančním nejasnostem kolem ženicha a jeho matky. Bývalý snoubenec Komurovy matky totiž tvrdil, že ženě a jejímu synovi půjčil peníze, které mu nikdy nevrátili. Komuro uvedl, že matka dostala peníze darem.

Konzervativnější část japonské společnosti vnímala sňatek kriticky. Ačkoliv již nemá žádnou politickou moc, císař má v Japonsku stále silné symbolické postavení.

Sňatek mimo okruh šlechty není na japonském dvoře ničím neobvyklým - neurozenou dívku si vzali současný císař Naruhito i jeho otec a předchůdce na trůně Akihito. Pokud si však neurozeného partnera vybere žena z císařské rodiny, znamená to pro ni ztrátu titulu i postavení.

Mako kvůli zasnoubení čelila velkému mediálnímu tlaku. Ten nepolevil ani po svatbě. Japonská média se totiž zajímají o to, z jakých zdrojů budou novomanželé v New Yorku žít. Mako se totiž vzdala částky 140 milionů jenů (27,3 milionu Kč), kterou obvykle ženy opouštějící císařskou rodinu dostávají.

Video  Japanolog Heřman: Císař není politik ani hlava státu, ale působí politicky.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi