Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obamovi je 60: Kvůli mutaci delta cukl od obří party s celebritami. Slavit bude s rodinou

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
14:33

Bývalý americký prezident Barack Obama nakonec oslaví 60. narozeniny jen se členy rodiny a vybranými přáteli. Dnes, tedy v den Obamových narozenin, to oznámila jeho mluvčí Hannah Hankinsová. Exprezident a jeho manželka Michelle se podle ní rozhodli oslavu naplánovanou na sobotu výrazně omezit kvůli novému rozmachu koronavirové nákazy ve Spojených státech připisovanému mutaci delta.

Původně měly do bydliště Obamových na ostrově u pobřeží státu Massachusetts dorazit stovky bývalých vládních pracovníků, sponzorů Demokratické strany a celebrit, píše list The New York Times (NYT). Deník New York Post napsal, že mezi hosty měli být i herec George Clooney, režisér Steven Spielberg a televizní hvězda Oprah Winfreyová.

Oslava se plánovala měsíce a součástí příprav byl i „koronavirový koordinátor“, který měl za úkol od hostů vybírat potvrzení o negativních testech na virus SARS-CoV-2.

Podle NYT už byli někteří z pozvaných na ostrově Martha's Vineyard, když ráno Obamovi oznámili změnu plánů. „V důsledku nového šíření varianty delta v posledním týdnu se prezident a paní Obamová rozhodli událost výrazně zmenšit,“ uvedla mluvčí Hankinsová. Sobotní oslava se tak bude týkat jen „rodiny a blízkých přátel“, zatímco ostatní prý mají exprezidentovi poblahopřát na dálku.

Spojené státy aktuálně hlásí nejvíce zachycených infekcí koronavirem od uplynulé zimy a rozmach nákazy se nevyhnul ani státu Massachusetts, byť je zde oproti jihu USA poměrně mírný. Zprávy o Obamově plánu uspořádat velkou oslavu vyvolaly jistou kritiku, přičemž někteří republikánští politici mluvili o dvojím metru demokratů. „Jen si představte, kdyby ta oslava byla pro (bývalého republikánského prezidenta Donalda) Trumpa,“ napsal na twitteru kongresman Andy Biggs.

„Virus jim dělal starosti od začátku, pozvaných hostů se ptali, zda byli očkovaní, a žádali je, aby si před akcí nechali udělat test,“ hájil manžele Obamovy bývalý poradce prezidenta z let 2009 až 2017 David Axelrod. „Ale když to bylo naplánováno, byla situace dost odlišná. Takže zareagovali na měnící se podmínky,“ dodal.

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 20:41 )

Gratulace!!! Vypadá skvěle. Oslava v kruhu nejbližších

Zobrazit celou diskusi