Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama oslaví 60 let a chystá obří party: 475 hostů včetně Spielberga, Oprah či Clooneyho

Autor: tsv - 
2. srpna 2021
21:38

Bývalý americký prezident Barack Obama se připravuje na svou narozeninovou oslavu, na komorní slezinu o 20 lidech to ovšem nevypadá. Včetně rodinných příslušníků a přátel se o víkendu 7. srpna v jeho luxusním 250milionovém paláci o sedmi ložnicích sejde pět set lidí. Na seznamu hostů nechybí ani celebrity. Veřejnost se proti Obamovu rozhodnutí staví. A ačkoli exprezident na svém večírku neporuší žádné aktuálně platné protipandemické opatření, před nebezpečím varoval i ředitel Národního zdravotního institutu.

Podle serveru Axios se na exprezidentovy šedesáté narozeniny na pozemku, který si rodina Obamových koupila v roce 2019 na ostrově Martha's Vineyard, chystá dorazit bezmála 475 hostů. Podle dostupných informací se o zábavu na party postará slavná hudební skupina Pearl Jam, dorazí moderátorka Oprah Winfreyová, herec George Clooney i slavný režisér Steven Spielberg. Popřát k narozeninám měl osobně přijet i nynější prezident Joe Biden, kvůli pracovním povinnostem si však událost bude muset nechat ujít.

„Prezident Biden se nebude tento víkend moci zúčastnit, těší se ale, že se s bývalým prezidentem Obamou brzy sejde a řádně ho přivítá do klubu nad 60,“ řekl mluvčí Bílého domu.

Jeden z Obamových blízkých serveru Axios prozradil, že na víkend exprezident zajistil přítomnost více než dvou set zaměstnanců - uklízečů, servírek a číšníků, kuchařů a dalších, kteří pomohou s chodem oslavy. Všichni účastníci - hosté i pracovníci - budou muset mít dokončené očkování proti koronaviru a negativní test. Party se bude konat striktně ve venkovních částech pozemku, na místě bude také přítomen takzvaný „koordinátor covidu“, který bude dohlížet na dodržování bezpečnostních opatření. To, jak plánují organizátoři zaručit, že si každý přítomný prošel oběma koly očkování, se zatím neví.

Twitter nesouhlasí

Obama svými narozeninovými plány rozvířil horlivé debaty nejen na twitteru. Proti jeho rozhodnutí se postavili i jeho fanoušci, bývalí voliči, odpůrci i oficiální úředníci. Mezi ty patří ředitel Národního zdravotního institutu Francis Collins, který se v sobotu při rozhovoru s televizí CNN nechal slyšet, že by se od velkých shromáždění prozatím všichni měli raději držet dál.

„Když uvažujete o malé oslavě, kterou bych mohl třeba mít já ve svém domě, se šesti nebo osmi lidmi, kteří jsou plně očkovaní, nemyslím si, že by bylo třeba nosit roušky,“ řekl Collins. „Ale je to něco jiného, když by tam mělo být 100 lidí. A navíc, jak se opravdu ujistíte o vakcinačním statusu těch lidí?“

Oslava bude financována z osobních fondů rodiny Obamových, organizátoři ale plánují motivovat účastníky k přispění na některé z charitativních programů. Mezi ty patří projekty podporující mladé černošské chlapce, muže, jejich rodiny a dívky po celém světě na cestě za úspěšnou kariérou a mladou generaci nových vůdčích osobností.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 3. srpna 2021 03:22 )

přitom v té Asii s tím SARS mají mít největší zkušenosti z minulých pandemií, kterými ještě neoblažili celý svět a zastavily se ještě na tomhle kontinentu..

frantacizek ( 3. srpna 2021 02:18 )

co by Barrack neslavil, pokud dojdou očkovaní. USA to zvládá, nezvládá to bez překvapení totalitní východ - asijské země a Sovětský svaz a je to i účinností tamních sovětských a čínských vakcín. Pfizer i Moderna fungují, na čemž se sveze krom Ameriky i EU

Zobrazit celou diskusi