Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Neúspěšní exposlanci Rozner a Kořanová našli místa ve Sněmovně! Hamáčkova exmanželka zůstává

Autor: jt - 
5. listopadu 2021
05:00

Voliči je ze Sněmovny vyhnali, oni se ale vrátili. Pár poslanců, kteří ve volbách pohořeli, budou pokračovat jako asistenti svých úspěšnějších kolegů. Už si však nepřijdou na slušný balík peněz a musí pracovat sami na sebe.

Malostranské paláce mají magickou moc k sobě lidi poutat co nejdéle. Své o tom vědí i neúspěšní kandidáti do Parlamentu, kteří si našli jinou cestu, jak se do dolní komory dostat. A sice jako asistenti zákonodárců.

Ve volbách neobhájil mandát třeba Miloslav Rozner (44, SPD), známý svým výrokem, že: „nechtěl zabrušovat, aby z toho nemusel vybrušovat“.  Jeho poslanecká židle ani nevychladla a už si našel novou, bude „podržtaškou“ zákonodárkyně Ivety Štefanové (37, SPD).

Bude stíhán

SPD ale neukryla na Malé Straně jen jeho. Dlouholetá poslankyně Karla Maříková (40) si vzala pod svá křídla dalšího odpadlíka, exposlance Jaroslava Holíka (68, SPD).

Do Sněmovny pak proklouzla i neúspěšná jednička pražské kandidátky Josef Nerušil (35, SPD), který dostal místo u Jiřího Kobzy (65), jenž ho ve volbách porazil.

Laso z ANO

Bývalé poslance si ale berou do služeb i jiní. Třeba jméno někdejší členky dolní komory Barbory Kořanové (37, ANO) se objevilo v kolonce asistent u zákonodárce, jejího spolustraníka a souseda ze sněmovní lavice Roberta Králíčka (44). Přitom politička se původně nedostala ani na kandidátku ve svém rodném Plzeňském kraji.

Následně jí ANO našlo místo v Praze, ale ani tam o ni voliči neměli zájem. „Domluvili jsme se, že budu panu poslanci Králíčkovi dělat poradkyni v oboru digitalizace,“ řekla Blesku Kořanová s tím, že to pro ni nebude práce na plný úvazek, jelikož má rozjednané závazky i jinde.

Kolik bere asistent?

Každý člen dolní komory může čerpat příspěvek na asistenty ve výši 50 500 korun. Pokud jich má více, musí si částku mezi ně rozdělit. Je tak na každém poslanci, kolik má „pomocníků“.

Asistent jako osoba samostatně výdělečně činná následně své služby fakturuje Sněmovně.

Hamáčkova exmanželka zůstává

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD) se sice do Sněmovny se sociální demokracií nedostal, jeho bývalá manželka Kamila Hamáčková (47) v Parlamentu ale zůstane.

Už v lednu se totiž stala asistentkou poslankyně ANO Jany Pastuchové (56). „S paní Hamáčkovou budu spolupracovat i nadále,“ napsala Blesku poslankyně.

Aktivista radí STAN

Jako možný předstupeň ke vstupu do vysoké politiky využil možnost být asistentem známý aktivista Jakub Čech (21). Ten bude nápomocen nové poslankyni Haně Naiclerové (49, STAN). Čech už jako nezletilý upozorňoval na nekalosti nebo na porušování zákonů a předpisů v Prostějově.

„S paní Naiclerovou spolupracujeme dlouhodobě, kde je opoziční zastupitelkou a já aktivistou. V prostějovské opozici odvedla kus práce a já jí rád pomůžu v její nové misi,“ napsal Blesku mladý aktivista.

„Podržtašky“ v minulosti: Hašek i Kavan

Mezi asistenty se v minulém volebním období pohybovaly známé tváře, jimž už voliči odmítli dát svoji důvěru. Například jihomoravský exhejtman Michal Hašek (45, ČSSD), který byl po ruce Jiřímu Běhounkovi (69, ČSSD).

Na chodbách dolní komory šlo také zahlédnout exministra zahraničí Jana Kavana (75, ČSSD), který dosud radil Jaroslavu Foldynovi (61, SPD). Ten ale neodpověděl na dotaz Blesku, jestli s Kavanovými službami počítá i po obhájení mandátu.

Video  Maláčová chce vést ČSSD. Hamáček ji k tomu prý vyzval  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

risan ( 5. listopadu 2021 12:35 )

bohužel máte 100 % pravdu.Známej byl starosta za ODS, během starostování si nějak udělal Pajdák, čeština - dějepis, nyní je náměstek hejtmana na kraji za ODS a když sem se ho ptal, co by dělal, kdyby mu tato funkce skončila, tak mi s klidem odpověděl, na pedagogické fakultě se pro mě místo učitele vždycky v pohodě najde.

bobobo ( 5. listopadu 2021 12:24 )

jak se dostanou ke korytu,už si pro sebe vždycky místečno najdou,volby nevolby.Jeden podvod na druhý,jen nám budou vyprávět,jak to dělají pro naše dobro.Ani to nejde od srdce okomen­tovat­.Mís­to,a­by něco užitečného dělali,jejich náplní je vymýšlet si špínu na ostatní.Jenže vážení rádoby koalice nová,nikoho vaše výmysly už nezajímají.Lžete od předvoleb,lžete nyní a budete lhát dál

pindokukin ( 5. listopadu 2021 10:10 )

Taková sestava neschopných či všeho schopných blbů tady nebyla ani za Hitlera.
Jestliže jsme těsně před Ugandou ,tak s tou sebrankou tutově rafnem poslední místo.
A jestli je necháme beztrestně vyrypovat ,tak navíc bude náš mrňavý protektorát
bez ropy a plynu.
A na Vánoce ,aby nám u stromku neumrzly rypáky,se bude topit parketama- po vzoru menšiny.

amgal ( 5. listopadu 2021 10:07 )

Aktivista Jakub Čech jako poradce Naiclerové? No potěš koště, svět se v pr...del obrací!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa