V areálu Pražské tržnice se objevila novinka, která nebude návštěvníkům tolik na očích. Její dopady ovšem ocení trhovci a jiní nájemci prostor v tržnici, ve výsledku i sami návštěvníci.

Řeč je o novém kompostovacím zařízení Rocket, které pomůže s likvidací organického odpadu, jenž v tržnici dennodenně vzniká. Hlavním záměrem pro jeho zřízení bylo usnadnění vývozu odpadu všem zelinářům z tamních trhů, kteří vyprodukují až neuvěřitelně obsáhlé množství bioodpadu. Nejen jim ale toto zařízení pomůže.

Ubyde starostí s odvozem

„Jeho výhodou je, že bude likvidovat odpad, který přímo v areálu tržnice vzniká, čímž odpadá jak starost s odvozem a likvidací, tak samozřejmě odpadají i vynaložené náklady na jeho likvidaci,“ sdělila Lucie Matoušková Lankašová, která je zakladatelkou společnosti Kokoza.

„Mezi hlavní pilíře našich úvah o rozvoji Pražské tržnice patří udržitelnost, nejen ta ekonomická, ale také enviromentální,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který se rozvoji Pražské tržnice soustavně věnuje. „Zprovozněním velkoobjemového kompostéru pro zpracování biologického odpadu přímo na místě jeho vzniku se k ekologickým tématům hlásíme.“

Při představě, že v místě vzniku – tedy v areálu tržnice – vznikne bezmála 1500 litrů organického odpadu týdně, je ekonomická úspora při jeho likvidaci na místě. Ta ekologická ovšem také. „Bude vznikat méně prašnosti a méně emisí z vozů, které by tento odpad odvážely. Navíc jej nebude nutné svážet například do spalovny, ale bude využit pro další účely,“ podotkla Soňa Houžvová ze společnosti Kokoza.

Té kompostér patří a bude jej v areálu také spravovat. Dalším důležitým dopadem kompostéru je redukce hnědých kontejnerů na bioodpad, kterých v takovém množství nebude v tržnici zapotřebí. To zvláště v letních měsících, kdy jsou kontejnery vystaveny nemilosrdnému sluníčku, v jehož důsledku začnou nevábně čpět, ocení právě i kolemjdoucí.

Zelenina, ovoce, káva... třeba i nádobí

Na jakém principu kompostér funguje? Jelikož se jedná o mechanický stroj, na pohled je jiný, než kompostéry, na jaké jsme zvyklí z vlastních zahrad. Jedná se o podlouhlou kulatou nerezovou nádobu, do níž se bude vhazovat bioodpad spolu se suchou příměsí – štěpkou a pilinami.

„Uvnitř je hřídel, která otáčením odpad čechrá, a která tak v podstatě supluje lidský faktor, protože i na zahradách je nutné kompost tu a tam prohrábnout a načechrat,“ vysvětluje Houžvová. Speciální senzory pak průběžně snímají teplotu uvnitř nádoby, aby byla na požadované hodnotě.

Aktuálně kompostér běží v tzv. zajížděcím procesu, což znamená, že ačkoliv je dimenzovaný pro náplň 150 litrů, zhruba dva měsíce bude naplněn pouze z poloviny. Mířit do něj budou pouze odřezky či různé zbytky zeleniny a ovoce z haly č. 22, kde funguje farmářský trh. „Po dovozu odpadu jej bude zapotřebí zkontrolovat, aby nebyl třeba ve velkých kusech, nebo aby v něm náhodou nezůstaly gumičky, potažmo dráty či jiné nežádoucí předměty,“ vysvětluje Houžvová. Pracovníkům Kokozy v tom budou pomáhat lidé s duševním onemocněním. Kompost by měl být Rocket schopen vyprodukovat vždy v pravidelném 14ti denním cyklu.

Prozatímně je služba určena výhradně zelinářům. Do budoucna se ovšem počítá s tím, že sem bude putovat různorodější odpad. „Postupně začneme přidávat kávovou sedlinu a později také gastroodpad z restaurací i kaváren, včetně zbytků jídel živočišného původu,“ sdělila Houžvová. Otázkou nicméně je, jak si s množstvím i s určitými materiály kompostér poradí. „Rádi bychom také zkusili kompostování recyklovatelného nádobí z jednorázových akcí,“ sdělila mluvčí Pražské tržnice Kateřina Písačková.

Jedním z prvních, kdo si svou „trošku“ přišel do kompostéru hodit, je náměstek primátora Pavel Vyhnánek, který se rozvoji Pražské tržnice dlouhodobě věnuje.
Autor: David Zima

Co lidé z okolí?

Služba je nicméně určena pouze pro subjekty, které fungují v rámci tržnice. Okolní restaurace, bary, kavárny nebo domácnosti mají, co se kompostování týče, smůlu. „Je to dáno kapacitními, ale i legislativními důvody,“ uvedla Písačková.

V České republice jsou »Rakety« podle Lucie Matouškové Lankašové všehovšudy dvě. Oběma disponuje právě společnost Kokoza. Zatím však do provozu pro účely tržnice byla dána jediná. „Podle toho, jak budeme vycházet kapacitně, se nabízí otázka využití i druhého kompostéru,” sdělila.

Na místní zeleň i na zahrádky

Ačkoliv se provoz kompostéru teprve rozbíhá, už se řeší, co se vzniklým kompostem, který bude laboratorně testován a registrován jako hnojivo, bude dál. „Stane se nepochybně vhodným pro pěstování nejrůznějších rostlin. Nabízí se jeho využití přímo pro zeleň v areálu tržnice či pro jinou zeleň na území hlavního města,“ sdělila Houžvová. Na své by si ale teoreticky mohli přijít i vášniví zahrádkáři a zahrádkářky. „Je na zvážení, že bychom vytvořili pomyslné dárkové balíčky kompostu i pro zájemce z řad veřejnosti.“

Dynamická proměnlivost

Kompostér není jedinou věcí, kterou tržnice „nově“ disponuje. Prakticky už od roku 2018 prochází areál dynamickým vývojem, přičemž každý rok přináší změny a novinky – jak náměstek primátora věří – k lepšímu. Tržnice se vpravdě mění doslova před očima, a ani příští rok v tomto ohledu nebude výjimkou. K čemu už došlo a co se dále chystá?

„Předně jsme museli kultivovat veřejných prostranství a korz. Současný návštěvník areálu si také může povšimnout počínajících rekonstrukcí některých hal, které nejsou v dobrém stavu,“ sdělil Vyhnánek. „Došlo k odstranění dvou opuštěných a nevzhledných budov z 90. let minulého století, které kazily historickou tvář tržnice při vstupu z Jateční ulice, momentálně dochází k rekonstrukci soch, a v neposlední řadě jsme uzavřeli partnerství s řadou nových nájemců. Postupně by se veřejnosti měla otevírat hala č. 24.“

Video
Video se připravuje ...

V Pražské tržnici funguje nové velkokapacitní kompostovací zařízení Rocket. Denně zvládne zpracovat 215 litrů odpadu. David Zima

Fotogalerie
49 fotografií