Na začátku roku 2021 začal platit nový zákon, který určuje, kolik odpadu musí Praha celkově vytřídit. Zákon obcím nařizuje, že objem recyklovatelných složek musí být do roku 2025 minimálně 55 procent, od roku 2035 to pak bude ještě o deset procent víc. Gastroodpad tvoří velkou část směsného odpadu, většinou 30 – 40 procent, proto se magistrát rozhodl spustit projekt zaměřený na jeho svoz.

Školy nápad vítají

Magistrát svoz odpadu nabídl především školám, které zřizuje. „Od září se do projektu zapojilo 28 škol, většinou jsou to střední školy nebo gymnázia. Reagujeme tak na zákon, který obcím, jako původcům odpadu, stanovil velmi ambiciózní cíle spojené s dosažením míry třídění komunálních odpadů,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN)

O službu projevila zájem například Obchodní akademie Bubeneč. „Dříve nám odpad ze školní jídelny odvážely Pražské služby, ale za to jsme museli platit, tahle služba od magistrátu je zdarma,“ řekla ředitelka školy Radka Nováková. Podobně to vidí i její kolega z Gymnázia Na Vítězné pláni. „Zbytky ze školní jídelny jsme vždy řešili po vlastní ose, ale nikdy to nebylo úplně dobře nastaveno, s tímto programem nám ubudou především starosti,“ doplňuje ředitel gymnázia Jaroslav Mervínský.

Je třeba zapojit i restaurace a supermarkety

Magistrát zájemcům nabízí dva druhy nádob 30litrové a 120litrové. Každý si také může vybrat frekvenci odvozu, od frekvence 2x za týden až po každodenní odvoz. Do projektu se mohou zapojit i soukromníci, což je i cíl Prahy, která chce, aby se do třídění gastroodpadu zapojilo co nejvíce subjektů jak veřejných, tak soukromých.

Kdokoli má zájem o svoz gastroodpadu, stačí, když vyplní formulář na nově vzniklém webu, do 14 dní se pak s ním spojí příslušný úředník. Co se týče soukromých firem a restaurací, ty budou za svoz samozřejmě platit. Cena začíná na 5 tisících za měsíc, maximální částka pak šplhá k 80 tisícům – v tomto případě jde o 120litrovou nádobu, která by se vyvážela 7x týdně.

Smlouvy na svoz gastroodpadu byly prozatím uzavřeny do prosince roku 2022. Celý projekt je ale teprve na začátku, pokud chce Praha dostát závazku, který jí ukládá zákon, bude muset do projektu kromě restaurací zapojit i menší živnostníky a hlavně supermarkety.

„Vytříděný gatsroodpad budeme ve spolupráci s Pražskými službami svážet do bioplynové stanice v Přibyšicích, kde se z něj vyrobí bioplyn, kterým můžeme topit, svítit nebo jím pohánět auta,“ uzavřel Hlubuček.

Fotogalerie
16 fotografií