Milostivé léto umožnila novela zákona, kterou schválil parlament. „Představuje obrovskou šanci pro mnoho dlužníků pro nový začátek bez dluhů,“ řekla radní Hana Kordová  Marvanová (za STAN) při představení zapojení Prahy do projektu. Upozornila na to, že v Česku jsou statisíce lidí v tzv. dluhové pasti kvůli exekucím, ze které se nejsou schopni dostat, protože původní dlužná částka narostla o „nemravně vysoké“ náklady na exekuce až na několikanásobek.

Jedinečná šance

Právě proto vznikla i pražská kampaň, která má hlavně o možnosti zbavit se dluhů informovat ve veřejném prostoru včetně vozů MHD, na internetu i v médiích. „Byla by chyba, aby se lidé o této šanci nedozvěděli, protože se také už nemusí opakovat,“ poznamenala Marvanová. Akce začíná 28. října 2021 a končí 28. ledna 2022.

Vznikl leták, který informuje hlavně o tom, kdo se může pomocí milostivého léta zbavit dluhů. Podmínkou je, že dluh nebo dluhy vůči veřejným institucím jsou již v exekuci. Základní informace podle radní je, že je potřeba kontaktovat exekutora, poslat mu doporučený dopis a požádat ho o vyčíslení dluhu a na jeho účet uhradit jistinu plus poplatek 908 korun. „Do dopisu je důležité, aby dlužník napsal, že využívá tzv. milostivé léto, aby se nestalo, že exekutor to nebude brát jako běžnou splátku,“ upozornila.

Podle Marvanové je možné, že do této akce se mohou zapojit až stovky tisíc lidí. Přesný počet dlužníků zatím není známý, někteří mohou mít také exekucí více. Je jasné, že velké sumy se týkají dopravního podniku. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že dopravního podniku se týká 173 tisíc exekucí. „V rámci dopravního podniku podnikneme kampaň, aby se informace dostala k co nejvíce lidem,“ řekl.

Dluhy se mohou týkat také například poplatků za svoz odpadu vůči Pražským službám, dodavatelům energií jako je Pražská plynárenská a dalších městských firem. Všechny příspěvkové organizace i firmy vedení města již vyzvalo, aby s dlužníky začaly komunikovat.

Sbírky na vykoupení z dluhů

Velká suma se nejspíše týká také dluhů na nájemném v obecních bytech vůči městským částem. Starosta Prahy 7 a lídr koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský naznačil, jak budou k situaci přistupovat v městské části, kterou řídí. Vznikla tu speciální telefonní linka na pracovníka právního oddělení.

„Máme za to, že toto je veřejný zájem a je možné pro kontaktování dlužníků použít registr obyvatel,“ doplnil s tím, že v Praze 7 chtějí také vytipovat seniory nebo rodiny v těžké situaci, pro které by mohly vzniknout veřejné sbírky. Díky těm by se je mohlo podařit vykoupit z toho, co Čižinský nazval přímo „dluhové otroctví“.

Praha jde příkladem

Jedním z předkladatelů novely zákona je i pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO). Ten vyzval dlužníky hlavně k tomu, aby s řešením své situace neotáleli a nenechávali to na poslední chvíli, protože čím více lidí se začne na exekutory obracet, tím déle bude vyřízení trvat. Poznamenal také, že pražské městské firmy díky této akci mohou dostat poměrně dost peněz z dluhů, které doteď nedostaly. „Je to dobrý příklad i pro ostatní města,“ myslí si.

Prahu jako příklad pro ostatní města označil i Daniel Hůle z organizace Člověk k tísni, který se dlouhodobě věnuje problematice exekucí. Podle něj se Praha stala lídrem v tomto tématu a zvedla se „lavina ochoty“ dát lidem šanci zbavit se dluhů. Poukázal také na to, že se již objevily problémy. Jeden se týká i dopravního podniku a jednoho z exekutorů, který dluhy již léta spravuje.

Člověk v tísni sám obesílá exekutory s žádostí, aby vyčíslili částky lidí, kterým pomáhají. Hůle upozornil na to, že si vyložil dlužnou částku 1 524 korun za nezaplacenou jízdenku jako dvě jistiny a požadoval po lidech místo 908 korun, které stanovují pravidla milostivého léta, 1 815 korun. „Rizikové je na tom to, že většina lidí nemá šanci tomu porozumět, že jde zjevně o nezákonné jednání a raději to zaplatí,“ řekl.

Volejte na infolinku!

Sám to považuje za „nechutné chování“ a vyzval všechny lidi, kdo by dostali takové vyčíslení, ať se ozve na linku Člověka v tísni a pomůžou mu situaci účinně řešit. Na bezplatnou linku Člověka v tísni se lidé dovolají na čísle 770 600 800, zelená linka Prahy má číslo 800 100 000. Radní Marvanová také uvedla, že výklad pravidel je jasný a zdůraznila, že s jakýmikoliv problém se mají lidé rozhodně obrátit na informační linky. „Chceme, aby Milostivé léto bylo vykládáno ve prospěch dlužníků a nebylo exekutory zneužíváno,“ dodala. 

Video
Video se připravuje ...

Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
14 fotografií