Zvýšit od letošního roku ubytovací poplatek až na 50 korun umožnila novela zákona z roku 2019. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) v pondělí řekl, že v době před pandemií koronaviru město vybíralo na poplatku od hotelových hostů asi 300 milionů korun ročně. Zvýšení by tak v případě návratu do předkrizového stavu znamenalo příjem přes půl miliardy korun ročně. Městu jdou poplatky z hotelů, ty z penzionů či kempů míří do rozpočtů městských částí.

Náměstek dodal, že město ohledně zvýšení uzavřelo memorandum s Asociací hotelů a restaurací, která s ním souhlasí. Město se zároveň zavázalo, že polovinu z vybrané částky dá do rozvoje turismu v metropoli. Zaměřit se přitom chce na turisty cestující za kulturou nebo na kongresovou turistiku, nikoliv na cesty za zábavou a levným alkoholem. „Jsme vedeni cílem, který je zaměřen nikoliv na kvantitu, ale na kvalitu,“ řekl.

Zvýšení podle náměstka neohrozí atraktivitu Prahy jako turistického cíle, protože v celkových nákladech hostů je zvýšení o 29 korun za noc bagatelní. Praha má navíc v porovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i jinými českými městy, poplatek nyní nastaven velmi nízko. Například ve Vídni podle Vyhnánka činí dvě eura, v Paříži tři, v Berlíně čtyři a v Římě šest euro. „Praha má aktuálně poplatek nižší, než Ústí nad Labem,“ dodal.