Nová velkokapacitní souprava je na plzeňských tramvajových kolejích k vidění už několik týdnů. Zatím ale nevozí cestující a najíždí zkušební kilometry. „S prvními cestujícími začne jezdit ve zkušebním provozu na přelomu tohoto a příštího týdne a to na lince č. 1. Později ji nasadíme na linku č. 2,“ uvedl generální ředitel Plzeňského městského dopravního podniku (PMDP) Jiří Ptáček.

Město získá všech dvanáct tramvají nejpozději v srpnu 2023. Budou jezdit na všech linkách. „Nejdříve na lince číslo 1, pak na lince číslo 2 a nakonec je nasadíme na lince číslo 4,“ dodal Ptáček.

Větší bezpečí

Tříčlánková obousměrná velkokapacitní tramvaj je celá nízkopodlažní. „Přednostmi vozidla jsou plně otočné podvozky. Tramvaje jsou vhodné jak pro ostré oblouky, tak i pro náročná stoupání tratí v Plzni,“ řekl Jan Švehla, mluvčí Škody Transportation, která tramvaje vyrábí.

Rychlý nástup a výstup cestujících umožní pět dvoukřídlých dveří na obou stranách vozidla. Čelo vozidla je navrženo tak, aby více chránilo řidiče a cestující v případě kolizí.

Nový interiér

Tramvaj je vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a dalšími inovacemi. „Nový je rovněž interiér, který odpovídá dnešním trendům, které kladou důraz na funkčnost a jednoduchost.Tramvaje budou také plně klimatizované, což výrazně přispěje ke komfortu cestujících.,“ uvedl Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Tramvaj i na Vinice

Novou tramvaj si pochvaluje i primátor Plzně Martin Baxa a při tom nastínil i plány do budoucnosti. „Tramvajová doprava hraje v našem městě klíčovou roli, propojuje městské čtvrti s centrem a Plzeň se systematicky věnuje jejímu rozvoji. Nedávno jsme vybudovali novou trať k univerzitnímu kampusu a na Borská pole, letos v září jsme veřejnosti představili zvažovaný plán na zavedení nové tramvajové tratě na Vinice. Společně s našimi partnery, mezi nimiž je i Škoda Transportation, připravujeme projekt chytré tramvaje, a inteligentního dopravního systému města Plzně a moderní vozový park,“ řekl Baxa.

VIDEO: Trocha historie: Interiér nejstarší provozuschopné tramvaje.

Video
Video se připravuje ...

Interiér nejstarší provozuschopné tramvaje  Veronika Foltová

Fotogalerie
8 fotografií