Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Magistrát chce obnovit plošné testování v pražských školách. Praha 6 si ho po prázdninách zaplatí sama

Autor: jza - 
25. října 2021
16:48

Po celé Praze mají v řadě škol tento týden děti dva dny volna navíc kvůli stále většímu počtu žáků, kteří museli kvůli šíření koronaviru ve školních třídách do karantény. Hlavního města se ale zatím netýká další kolo testování po podzimních prázdninách, děti se mají testovat v okresech, kde přesáhne týdenní přírůstek nových případů 300 na 100 000 obyvatel. V Praze 6 bylo minulý týden již více než 500 žáků základních škol v karanténě a městská část chce zabránit dalšímu šíření nákazy pomocí testování na začátku listopadu, které uhradí z vlastního rozpočtu. Vedení hlavního města v pondělí také oznámilo, že chce vyjednávat o tom, aby se v Praze preventivně testovalo stejně jako v nejvíce zasažených okresech.

Hygienická stanice hl. města minulý týden doporučila spolu s magistrátem, aby školy daly dětem tento týden v pondělí a úterý volno a prodloužily se tím podzimní prázdniny, což by mělo pomoci zpomalit šíření nákazy. Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová upozorňovala na to, že je potřeba snížit nemocnost na co nejnižší úroveň, protože je jasné, že v následujícím období budou počty nakažených stoupat. Podle radního pro školství z pražského magistrátu Víta Šimrala (Piráti) dalo ředitelské volno dětem zhruba 40 procent základních a 60 procent středních škol v hlavním městě.

V Praze je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví aktuálně 239 nových případů nově nakažených za posledních 7 dní a přes 4 900 pozitivních lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí po jednání krizového štábu oznámil, že příští pondělí se bude testovat v osmi okresech, kde nákaza překročila stanovenou hranici, situace je teď nejhorší hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Přes 500 dětí muselo do karantény

V Praze 6 se nákaza objevila v deseti z patnácti škol, které jsou příspěvkovými organizacemi městské části. Radní pro školství Marie Kubíková (ODS) minulý týden upozorňovala na to, že během 15 dní stoupl počet dětí v karanténě ze 138 na 582 a covid se objevil v 27 třídách. V Praze 6 se školy rozhodly nedávat ředitelské volno kvůli tomu, že rodiče děti neměli dost času na to jim zajistit hlídání.

Městská část se rozhodla testovat na vlastí pěst hlavně kvůli tomu, aby se zabránilo dalšímu šíření nákazy. Radnice z rozpočtové rezervy uhradí jedno kolo testování, které proběhne výhradně na základě souhlasu rodičů dětí. „Rádi v tomto naše školy podpoříme, prostředky na testování – celkem jde o více než 1,5 milionu korun – uvolníme z rozpočtové rezervy, která byla již dříve vytvořena právě na řešení koronavirové situace,“ doplnila.

Nechceme opět zavírat školy

Vedení radnice by ocenilo, kdyby se vrátilo pravidelné testování dětí hrazené státem. „Jsme pro pravidelné testování žáků, abychom zabránili šíření nákazy. Nemůžeme se znovu dostat do situace, kdy školy budou uzavřené. Rozhodovací i finanční odpovědnost je však na státu, ten musí přijít se systémovým řešením,“ uvedla Kubíková. 

Magistrát bude jednat s ministerstvem 

Podobně se v pondělí po jednání rady hlavního města vyjádřil i pražský radní Vít Šimral. Upozornil na to, že dětská populace je nejméně proočkovaná a děti jsou často bezpříznakovými přenašeči. Snadno tak mohou zanést nákazu do rodiny. „Je potřeba si uvědomit, že školy budou místem, kde se covid bude šířit,“ poznamenal. Magistrát spolu s Asociací krajů ČR plánuje bude v úterý jednat s ministerstvem školství a zdravotnictví o dalším postupu a opatřeních, která by se měla ve školách zavést. Vyjednávat chce také s hygienickou stanicí a VZP. „Naším hlavním požadavkem je opětovné testování ve školách a úpravy karanténních opatření,“ řekl.

„Žloutenková forma karantény“

Vyjednávat by se mělo o tom, zda by nešlo zavést tzv. „žloutenkovou formu“ karantény. „To znamená, že děti, které nejsou pozitivně testované, se běžně i v karanténě účastní vyučování, ale jsou prostorově a časově oddělení od zbytku kolektivu,“ vysvětlil. Mohly by například chodit do školy později a pohybovaly se jen v omezených prostorách školy.

Radní už minulý týden upozorňoval na to, že na jedno pozitivní dítě připadá 17 negativně testovaných a velká část dětí, které musí do karantény, nejsou nemocné, ale stejně musí zůstat doma.

Od VZP chce magistrát požadovat navýšení počtu proplácených testů pro PCR testování ve školách, které podle Šimrala využívá stále více škol v Praze. Od vyjednávání ministerstvy by chtěl dosáhnout toho, aby se uvolnily asi 4 miliony testů ze skladu státních hmotných rezerv, které byly určené právě pro testování ve školách. „Rádi bychom se od 1. listopadu dostali k tomu, že nejenom těch 8 nejvíce postižených regonů v ČR, ale i území hlavního města bude zahrnuto do plošného testování,“ dodal.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa