V Praze žije přes 86 tisíc psů, což s sebou nese i určité problémy. Neexistuje snad internetová skupina na sociálních sítích, kde by se neřešily psí exkrementy nebo počůrané ulice. To inspirovalo autora před pár dny vzniklé petice. „Ve Španělsku nosí pejskaři lahve s vodou. Když se pejsek vyčůrá, páníček na ono místo trochu té vody vyleje. Voda bývá smíchaná s trochou octa. Pokuty za nedodržení městské vyhlášky, která to nařizuje, začínají na 1 900 Kč a může se vyšplhat až na 12 700 Kč,“ píše autor petice Miroslav Semecký.

„Oblíbené jsou lahve od různých prostředků na mytí nádobí. Mají víčko, kterým se dá perfektně mířit. Moc by se mi podobná iniciativa líbila i u ostatních pejskařů. Nejsem příznivcem pokut. Někdy je to ovšem to jediné, co na hulváty působí,“ dodává Semecký.

Pokud by petice získala tisíc podpisů, mohl by ji autor předložit na pražském magistrátu předsedkyni kontrolního výboru, následně by se projednávala na zastupitelstvu, kde by se o ní hlasovalo.

„O této petici slyším poprvé. Myslím si ale, že je to natolik specifický požadavek, že si nejsem jistý, zda by se pro jeho podporu našla většina zastupitelů,“ myslí si radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Lidem se nápad líbí

Autor petice ji sdílel i v oblíbené facebookové skupině Letenská parta. Nápad se zde setkal poměrně s velkou podporou. „Pokuty bych nechala stranou, ale jinak - za mě dobrý. Dnes jsem ráno kličkovala na tuze kratinké Keramické mezi loužema a rozšlápnutýma víte čeho. Propláchnutí vodou podle mne není od věci. Ti pejskové to mnohdy do parku neudrží, což chápu,“ myslí si Kateřina T.

„Já to dělám v létě (případně kdykoliv, když je teplo) celou dobu (tedy vodou bez octa), co máme psa. Také už jsem to v nějaké místní diskuzi zmínila a dostala vynadáno, že plýtvám vodou,“ podělila se se zajímavou zkušeností Kamila F.

„Na Letný se smí použít pouze nasbíraná dešťovka, pochopitelně,“ odpověděl v nadsázce Mejla F. „Za mě, je to určitě správné řešení situace voch*aných ulic. Sama mám značkujícího vořecha a místy se za něj dost stydím. Pro mě inspirace.

Fotogalerie
11 fotografií