Taneční mají v České republice opravdu dlouhou historii a vzpomínky na ně provází většinu lidí po celý život. Je to určitý mezník v dospívání, dívky řeší ty nejhezčí šaty a makeup, pánové si možná poprvé kupují oblek. Vznikají první lásky a některé z nich jsou i na celý život. Pandemie koronaviru však běh této tradice narušila. Před pár lety by si asi těžko někdo pomyslel, že místo vhodného makeupu se budou řešit roušky a rozestupy.

Tanec bez roušek

Zatímco loňští účastníci tanečních kurzů měli poměrně striktní pravidla – roušky museli nosit i při tanci, ti letošní to mají už o něco lepší. Tanec je považován za sport a tak k němu přistupují i vládní protiepidemická pravidla. To ale neznamená, že lze na roušky zcela zapomenout.

„V současné době platí omezení pro taneční akce maximálně 1000 osob uvnitř a 2000 osob venku, a to za splnění alespoň jedné z podmínek – test, očkování nebo prodělání nemoci,“ informuje web ministerstva zdravotnictví Covid Portál.

Výhoda je, že jsou taneční lekce považovány za sportovní aktivitu, tudíž během tance nemusí mít účastníci zakryté dýchací cesty „Vzhledem k fyzické náročnosti tance, řadíme tancování mezi sportovní aktivity, a proto není třeba mít u nás v kurzech roušky. Doprovod by roušku mít měl, ale jsme v tomto ohledu tolerantní a necháváme to na uvážení každého,“ řekla pro Blesk Anežka Černá z pražské taneční školy Hes.

Jinde jsou ale ještě přísnější. „Všechny osoby ve vnitřních prostorách musí mít ústa a nos zakryty respirátorem či jiným ochranným prostředkem v souladu s pravidly vyhlášenými ministerstvem zdravotnictví a Vládou ČR. Během sportovní aktivity není ochrana dýchacích cest povinná. Při příchodu, odchodu a během pohybu ve společných prostorách (šatny, toalety apod.) je respirátor povinný. To samé i netančící hosté, i ti musejí mít respirátor po celou dobu,“ řekl Tomáš Rybníček z taneční školy Vavruška.

Kurzistům pravidla nevadí

Současná opatření chápou i účastníci kurzů a berou je vcelku bez problému. „Dohodli jsme se loni ve třídě, že do tanečních nepůjdeme, s rouškami se nám do toho nechtělo. Teď, když je můžeme při tanci sundat, je to v pohodě,“ řekla Blesku studentka gymnázia Tereza Drahokoupilová.

„Loni to nemělo smysl, člověk by pod těma rouškami ani nepoznal, s kým vlastně tancuje, jsem rád, že jsme to nechali na letošek,“ doplňuje spolužačku Tobiáš Rímský.

Letošní kurzisté by se tak měli dočkat i prodloužených, plesu a věnečku. Snad pro ně bude vývoj epidemické situace příznivý a nedopadnou jako ti loňští, kteří si tance moc neužili.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor se známým tanečníkem Janem Onderem. (2014) Adam Balažovič

Fotogalerie
9 fotografií