Novomanželé budou žít ve Spojených státech, kde má Komuro práci v advokátní kanceláři, uvedla agentura Reuters. Připomněla, že ženy z císařské rodiny, které se provdají za prosté občany, se musí zařadit mezi obyčejné občany.

Princezna Mako a Kei Komuro se zasnoubili před čtyřmi lety, poté si ale pár prošel těžkým obdobím kvůli finančnímu skandálu týkajícímu se Komurovy rodiny, který byl obsáhle probírán v médiích. Neteři císaře Naruhita byl následně diagnostikován posttraumatický stresový syndrom.

Sňatek mimo okruh šlechty není na japonském dvoře ničím neobvyklým - neurozenou dívku si vzali současný císař Naruhito i jeho otec a předchůdce na trůně Akihito - neokázalá svatba ale mimořádná je. Mako navíc odmítla i částku 1,3 milionu dolarů (28,6 milionu Kč), kterou obvykle ženy opouštějící císařskou rodinu dostávají.

Mako a Komuro se zasnoubili v září 2017. „Budu šťastná, když budu moci vytvořit vřelou, spokojenou a usměvavou rodinu," řekla na tiskové konferenci Mako. Zamilované pohledy dvojice tehdy Japonsko uchvátily.

Jen o pár měsíců později ale tisk informoval o finančním sporu mezi Komurovou matkou a jejím bývalým snoubencem. Muž tvrdil, že matka a syn mu nesplatili dluh ve výši asi 35.000 dolarů. Komuro prohlásil, že se nejednalo o půjčku, ale že jeho matka peníze dostala jako dar. Slíbil také, že se s dotyčným finančně vypořádá.

V únoru 2018 císařský palác oznámil, že se svatba Mako a Keie Komury odkládá na rok 2020, aby měl pár více času se "připravit". O šest měsíců později Komuro odjel studovat práva na Fordhamskou univerzitu do New Yorku, kde strávil tři roky.

Otec Mako, princ Fumihito (Akišino), na tiskové konferenci v roce 2018 uvedl, že bez vyřešení finančních záležitostí se sňatek nebude moci uskutečnit, a dodal, že on a jeho dcera spolu „v poslední době moc často nemluví".

V listopadu 2020 Fumihito zdráhavě ze svého odmítavého stanoviska ustoupil, když Mako vydala prohlášení, v němž označila manželství za "nevyhnutelnou volbu".

Nyní třicetiletý Komuro se do Japonska vrátil v září jako absolvent Fordhamské univerzity a zaměstnanec newyorské právní firmy. Jeho ležérní účes s culíkem ale rozpoutal v médiích další bouři a byl označen za "neuctivý".

Minulý týden Komuro navštívil rodiče své snoubenky v tmavém obleku s kravatou a s krátkými vlasy. Média ale pro změnu kritizovala, že kvůli dopravní zácpě dorazil pozdě.

Mako, která tři dny před svatbou oslavila 30. narozeniny, ještě učiní prohlášení na tiskové konferenci. Na té podle agentury AP nezazní žádné otázky. Nevěsta, stále se zotavující z diagnostikované poruchy, totiž projevila ohledně otázek strach a neklid.

Fotogalerie
10 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Meghan a Harry jsou pro královský byznys mrtví. Co je čeká, prozradil odborník Blesk