Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co je tohle za děsivou hru? Zemanovo video z nemocnice a víc otázek než odpovědí

Autor: Vera Renovica, Maxmilián Nový - 
22. října 2021
05:00

Jste můj štít a můj meč. To prý říkával svým nejbližším spolupracovníkům prezident Miloš Zeman (77). A teď jeho samotného jako štít použil kancléř v úzkých Vratislav Mynář (54). Pustil novinářům video svého šéfa na nemocničním lůžku…

Co je tohle za děsivou hru? Krátký videozáznam nechal kancléř promítnout na včerejším narychlo svolaném setkání na Hradě, jak řekl „…v zájmu ochrany, cti a práv prezidenta“. Na obrazovce se vzápětí objevil obraz Zemana na speciální jednotce Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Na uchu měl připnutý saturační kolík, vedle připravený centrální žilní katetr, na sobě kostkované pyžamo a podepisoval šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (47, ANO) dokument svolávající dolní komoru.

Přítomní byli kromě Mynáře a Vondráčka také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský (64), spolupracovnice Miloše Zemana a (zatím nepojmenovaný) autor videa.

Mluvil německy

„Svolání Sněmovny na nejzazší možný termín,“ říká prezident na záznamu roztřeseným, ale typickým zemanovským hlasem Vondráčkovi a spiklenecky na něj mrká. Pak dopis podepisuje a ptá se, zda všichni znají pořekadlo „Zeit gewonnen, alles gewonnen“ (Kdo vyhrál čas, vyhrál všechno). A Vondráček se družně směje (mimochodem, pak tvrdil, že mu Zeman citoval německého klasika, jde ale o citát italského filozofa Machiavelliho…).

Strach z policie

Video mělo ukázat, že je prezident příčetný a že věděl, s kým mluví a co podepisuje. Zároveň mělo pomoci Mynářovi se bránit proti nařčením, že je na dokumentu zfalšovaný podpis a že nečinil v zájmu hlavy státu (už den před návštěvou Vondráčka měl obdržet stanovisko nemocnice, že je prezident práce neschopný, navíc předsedu vzal do špitálu, aniž by o tom věděli ošetřující lékaři). I na základě těchto podezření policie rozjela šetření protiprávního jednání, které má nést znaky trestných činů proti republice. Ale jak už to bývá, hradní obrana přinesla mnohem více otázek než odpovědí…

Otázky, které video zodpovědělo

Podpis na dokumentu svolávajícím Sněmovnu je Zemanův a je vlastnoruční. Zeman byl ve chvíli podpisu příčetný a schopný komunikovat.

Otázky, na které video neodpovědělo

Jaký je nynější prezidentův zdravotní stav? Jaká je prognóza? Je Miloš Zeman nyní schopen vykonávat svoji funkci a v jakém rozsahu?

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Otázky, které po videu vyvstaly

Proč není na dokumentu, který prezident podepisuje, datum? Uživatelé twitteru zbystřili, přiblížili si televizní záběr, a přišli na to, že na dokumentu, který prezident opatřil podpisem, nebylo napsané datum. Když pak vzápětí Vondráček ukazoval »lejstro« na kamery, už tam bylo rukou dopsáno datum 14. října. Podle ústavních právníků oslovených Blesk Zprávami to ale není problém.

Proč toto video zveřejňují až nyní? Mynář i Vondráček už dříve připouštěli, že z kontroverzního setkání v Ústřední vojenské nemocnici existují fotky i další dokumenty, ale že není důvod je zveřejňovat.

Proč změnili názor? Zde lze jen spekulovat, ale nejspíše kvůli kancléřovým problémům. Ten včera řekl, že je ochoten plně spolupracovat s policií; shledá-li ale ta, že se opravdu podílel na sabotáži, či dokonce vlastizradě, hrozí mu všechno možné od vězení po propadnutí majetku. Na sociálních sitích se také spekuluje, že by video mohlo být způsobem, jak by se Hrad mohl odvolat u Ústavního soudu proti pokusům Senátu či Sněmovny prezidenta zbavit pravomocí kvůli údajné neschopnosti práce.

Souhlasil by se zveřejněním videa prezident? Miloš Zeman je prý tím, kdo brání lepšímu informování o jeho zdravotním stavu a hlavně diagnóze (ta je podle kuloárů nemoc jater). Přál by si ale tím pádem tentýž prezident, aby se někdo veřejně bránil videem, na kterém je viditelně zesláblý?

Souhlasila s plánem zveřejnit video rodina? Kancléř po svém vystoupení nedovolil novinářům otázky, tahle by ale jistě zazněla. Právě první dáma Ivana (56) totiž ještě minulý týden apelovala na veřejnost, ať je trpělivá a že její manžel má jako kterýkoliv jiný nemocný člověk právo na soukromí a klid...

Ohrozili zdraví Miloše Zemana? Mynář a Vondráček jsou očkovaní proti covidu. Tím, že přišli k Zemanovi, jak ukazuje video, bez ochrany nosu a úst, ale beztak mohli ohrozit jeho i další pacienty (prezident se léčí na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny). „Všude v nemocnici upozorňujeme na nutnost nošení respirátorů,“ řekla Blesku mluvčí špitálu Jitka Zinke s tím, že muži porušili pravidla ÚVN. Vondráček se bránil, že si respirátor sundal, protože mu Zeman nerozuměl. Nemocnice prý nemá možnost to pokutovat, hygiena by ale mohla každému, kdo zhřešil, napařit »flastr« 10 tisíc korun. Vojenská hygiena se tím už začala zabývat.

Časová osa hradních zmatků

14. října: Vondráček řekl, že Miloš Zeman podepsal za jeho přítomnosti svolání nové Sněmovny. Dále uvedl, že je informován o prezidentově stavu, který se lepší. Nemocnice se ale ohradila, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi nečekaně a bez vědomí lékaře.

15. října: Policie se nechala slyšet, že bez povolení lékaře už k Zemanovi nikoho nepustí.

18. října: Vystrčil zveřejnil zprávu, kterou si vyžádal od nemocnice, z níž vyplynulo, že Zeman není schopen pracovat a že Mynář o tom věděl den před tím, než k prezidentovi Vondráčka přivedl.

19. října: Premiér Babiš vyzval Mynáře k rezignaci a lídři parlamentních stran se shodli, že v listopadu budou hlasovat o aktivaci článku 66 ústavy, který by Zemana zbavil pravomocí. Vyžádají si k tomu ale aktuální stanovisko špitálu.

21. října: Mynář po dnech, které byly dle zdrojů Blesku na Hradě hektické, zveřejnil videozáznam nemocného prezidenta.

elwyn ( 22. října 2021 19:51 )

Ano k tomu není co dodat

levicove-smegma ( 22. října 2021 18:48 )

Lékařská zpráva o zdravotním stavu soudruha Zemana:
Všchny přístroje pracují normálně.

holahej ( 22. října 2021 17:58 )

Až bude Vystrčil nemocný, měl by být okamžitě zbaven rozhodovacích pravomocí. A to platí i pro všechny ostatní politiky, co tak rádi odstavují jiné.

sarina ( 22. října 2021 17:48 )

Zeman v nemocnici přiznal, že chce složení nové vlády protahovat, může být ještě nebezpečný! Proto ho potřebují trpaslíci i se skřetem zbavit pravomocí aby jim nepřekážel i za cenu puče!!!

OFF_LINE ( 22. října 2021 17:43 )

.
HITPARÁDA DISKUSNÍCH DE-BI-LŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU POD ČAROU:
____­______­______­______­______­______­______­______­____

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa