„I v době covidu se bez přehánění jedná co do velikosti o jedinečný evropský i světový projekt,“ říká hlavní manažer výstavy profesor Michal Stehlík. Výstava Sluneční králové znamená pro ředitele Národního muzea Michala Lukeše splněný sen. Po více než roce se v úterý s Českem rozloučily poslední artefakty jedné z nejstarších civilizací na světě. 

Pistole a kulomety

Za přísných bezpečnostních podmínek byly předměty naloženy do dvou nákladních automobilů a pod dohledem policistů se samopaly, týmu kurátorů, egyptského kurátora, restaurátora a doprovodu odvezeny na letiště. Vozy převážely celkem 10 tun egyptských artefaktů, které se podařilo deinstalovat a naložit za pouhý týden. Ačkoliv je přesné číslo tajné, vyjde přesun předmětů na částku v řádech milionů korun. 

V úterý večer se jedná o poslední 48 hodin trvající převoz do Egyptského muzea v Káhiře a Velkého egyptského muzea v Gíze. Předměty čeká jeden „přestup" na letadlo v Německu. „V době covidové bude nejnáročnější částí cesty hranice letiště, kde se musí věci bezpečně převážet, lidé spolu musí komunikovat a logistiku komplikuje virus,“ popisuje profesor Michal Stehlík.

Výjimečná výstava

I přesto, že musela být expozice kvůli protiepidemickým opatřením několikrát uzavřena, vždy se podařilo ji znovu zpřístupnit. Byla dokonce dvakrát prodlužována. Původně měla končit začátkem února 2021, ale nakonec ji mohli návštěvníci vidět až do konce září. Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů. Pojistná hodnota výstavy vyšla na 1 miliardu korun.

Soubor devíti vápencových soch pocházejících z hrobky princezny Šeretnebtej, dcery slunečního krále Niuserrea, a jejích příbuzných bude vystaven ve Velkém egyptském muzeu v Gíze. Nejvýznamnější z artefaktů je unikátní socha princezny Šeretnebtej se synem. Jako další putuje do Gízy oltář hodnostáře Sanchuptaha z druhé poloviny Staré říše (přibližně 2700–2181 př. n. l., pozn. red.). Bývalý ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Verner prozradil Blesku, který exponát ho nejvíce učaroval.

Češi našli mumii

„Nejbližší je mi socha jediného z velkých králů páté dynastie Raneferefa. Jeho velký hrobový komplex objevil náš tým na počátku 80. let a v následujících letech ho důkladně prozkoumal,“ říká český archeolog a egyptolog. V areálu poničeném zloději našli čeští odborníci mezi velkým množstvím archeologických artefaktů i část panovníkovy mumie. „Jedná se o jednoho z mála panovníků doby staré říše, jehož pozůstatky se z větší části podařilo nalézt,“ dodává profesor Verner.

Co se chystá dále?

Podle ředitele Národního muzea se v současné chvíli pracuje na dvou projektech. Jeden má přesah mimo Evropu, druhý je evropský. „První výstava bude o pozdní době ledové. Tahákem se stanou zmrzlá těla mamutů a dalších živočichů,“ vysvětluje Michal Lukeš. Druhý projekt vznikne díky sousedské spolupráci. Půjde o baroko. Výstava se bude věnovat baroku jako významnému společnému období bavorsko-českých dějin.

Video
Video se připravuje ...

Odjezd posledních archeologických exponátů z výstavy Sluneční králové Jan Dařílek

Fotogalerie
95 fotografií