„Obžalovaná nebyla trestána, ale to je jediná polehčující okolnost, která byla shledána,“ řekl soudce Ondřej Lázna z Obvodního soudu pro Prahu 1. Mladá žena se do Národního muzea vypravila odpoledne 31. března 2022. V jedné z místností záměrně spustila hasicí zařízení po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka. Do prostoru začalo ze dvou nádrží proudit 716 kilogramů speciálního plynu, který brání hoření.

Hasicí zařízení tak ztratilo schopnost plnit svůj účel a několik místností s exponáty muzea přišlo o ochranu před požárem. Jeden kilogram bezdůvodně vyplýtvaného plynu stojí 2 500 korun. Dívka z muzea utekla, zachytily ji ale bezpečnostní kamery a také ji vyfotografovalo několik návštěvníků. Krátce po medializaci případu kriminalisté zjistili její totožnost.

Nemocná nebo příčetná?

Ze středečního jednání se Maya L. omluvila. Dříve u soudu odmítla vypovídat, poukazovala na svou psychickou nemoc. Znalci se na jejím duševním zdraví neshodli, soud proto nechal vypracovat revizní posudek. Podle tohoto posudku není dívka psychotická, ale trpí emočně nestabilní poruchou osobnosti, která se projevuje nespokojeností, vyhledáváním psychiatrické péče, náchylností k výbuchům zlosti a sklonem jednat nepředvídatelně a konfliktně bez uvážení následků.

Revizní posudek se tak shodl s názorem státní zástupkyně, že dívka byla při činu příčetná. Dva dny před incidentem totiž Mayu L. propustili z krátkodobé hospitalizace na psychiatrii, kde dostala injekci, která do těla uvolňuje látku zabraňující bludům. Dívka navíc zvládla v pořádku dojet domů a později navštívila lékařku, s níž konzultovala léčbu.

Za zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení hrozí při způsobení značné škody vězení v délce jednoho roku až šesti let. Při středečním  jednání soudce a státní zástupkyně zmínili, že Maya L. se loni v prosinci údajně dopustila obdobného skutku. „Pokud slečna L. nezmění své chování a postoje ke svému okolí, tak se to bude jedině zhoršovat,“ uzavřel Lázna.

Video
Video se připravuje ...

Žena 31. března 2022 spustila v Národním muzeu protipožární opatření, způsobila škodu tři miliony. Policie České republiky

Fotogalerie
5 fotografií