Na šesti místech v Karlíně jsou od středy k vidění instalace ve virtuální realitě. Jejich velkou výhodou je, že jsou trvalé, návštěvníci se tedy mohou vyhnout obvyklým davům, které festival každoročně provázejí. „Signal měl vždy přání vytvořit stálou instalaci. Ty světelné, které všichni znají, by ale byly finančně neúnosné a navíc je problém i s umístěním, rozšířená realita nám v tomto rozvázala ruce,“ říká Nikola Lörinczová, PR manažerka Signal festivalu.

Mechanická galaxie

Jednou z instalací v rozšířené realitě je Mechanická galaxie od Jana Kalába, která je k vidění na Lyčkově náměstí. Na první pohled typický parčík se díky aplikaci najednou promění a nad hlavami se návštěvníkům začnou otáčet barevné koule, které symbolizují právě planety. „Idea této instalace vychází z mých starších soch, na stejné téma. Vždy jsem přemýšlel, jak tyto sochy rozpohybovat, ale v té velikosti by to bylo technologicky velmi náročné. Rozšířená realita mi toto umožnila a nemusel jsem řešit tak „přízemní“ věc jako je třeba gravitace,“ usmívá se autor Jan Kaláb.

Aplikaci lze stáhnout pod názvem Signal festival prostřednictvím Apple Store, tak i Google Play. Na místě, kde se instalace nachází, je pak třeba načíst speciální štítek, díky kterému se instalace zobrazí. Pro kolemjdoucí, kteří vidí lidi zaujatě koukat do telefonu, i když na místě běžně nic vidět není, je to poněkud bizarní situace.

Nové možnosti

„Během pandemie jsme začali vyvíjet aplikaci, která lidem bezplatně otevře venkovní galerii virtuálního umění. Chtěli jsme se posunout, vyzkoušet nové moderní digitální technologie v historických kulisách města a zároveň se připravit na cokoliv, třeba i obtížnou pandemickou situaci, další omezení nebo komplikace. Aplikaci jsme spolu s kreativním studiem Brainz Immersive vyvíjeli téměř rok. Výsledkem je šest expozicí v rozšířené realitě. V následujících letech plánujeme jejich počet pravidelně rozšiřovat,“ vysvětluje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Vývoj aplikace vyšel zhruba na 2 miliony korun, organizátoři chtěli prostřednictvím aplikace posunout vnímání umění trochu na jinou úroveň a vyzkoušet nové principy, jak návštěvníkům umělecký zážitek zprostředkovat

Augmentovná, neboli rozšířená realita, není zvláště v zahraničí žádnou novinkou, využívá ji například londýnská Tate Gallery, společnost Apple nebo světoznámý dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. V České republice, potažmo v Praze se však podobná instalace objevuje úplně poprvé.

Video
Video se připravuje ...

Mechanická galaxie v rozšířené realitě od Jana Kalába Veronika Foltová

Fotogalerie
4 fotografie