Přípravy na Ústředním hřbitově v Brně proběhly už v červnu a v utajení. Vědci čekali na svolení hlavního představeného augustiniánského řádu v Římě a Národního památkového ústavu. „Chtěli jsme k výročí udělat něco výjimečného,“ podotkl opat augustiniánského kláštera na Starém Brně Juan Provecho.

Genom i nemoci

Odebrané vzorky DNA nyní zkoumají v laboratořích výzkumného centra Ceitec. Po genetickém rozboru chtějí zpracovat celý Mendelův genom. Výzkum má například odhalit, které nemoci slavného badatele tížily.

„Celý postup nyní nebudeme komentovat. S univerzitou a městem chystáme akce, které jsou spojené s Mendelovým jubileem,“ řekl Jakub Carda, ředitel obecně prospěšné společnosti Společně, jež se věnuje propagaci Mendelova odkazu. 

Video
Video se připravuje ...

Mendel byl i bankéř a opat. V Brně vznikne nová stezka na jeho počest. Markéta Malá

Podle prorektorky Masarykovy univerzity Šárky Pospíšilové budou podrobnosti výzkumu zveřejněny 4. listopadu. Ve stejném měsíci se ostatky vrátí zpět do čestného hrobu na brněnský Ústřední hřbitov.

Zubní protéza

Ostatky Mendela se nacházely více než 130 let po jeho úmrtí v překvapivě dobrém stavu. Nově se zjistilo, že otec genetiky nosil zubní protézu. V hrobce na Ústředním hřbitově je pohřbeno několik dalších členů řádu augustiniánů, jejichž klášteru na Starém Brně byl Mendel opatem. Podařilo se ho identifikovat i díky zbytkům oblečení.

Jubileum spojené s 200. výročím narození Mendela příští rok v červenci doprovodí řada akcí. Společnost Společně už letos v dubnu vyhlásila soutěž na podobu sochy zakladatele genetiky, která spočine na opravovaném Mendelově náměstí. V plánu je i odborný kongres s účastí řady nositelů Nobelovy ceny, oprava někdejšího Mendelova skleníku. Představen bude i jeden z jeho rukopisů.

Fenomén Mendel

„Patří k těm nemnoha největším géniům moderní vědy, jako byli Koperník, Galileo, Newton, Darwin nebo Einstein. Jeho práce byla přelomová, změnila myšlení lidí a otevřela zcela nové možnosti. Dodnes, víc jak jeden a půl století poté, Mendel s Darwinem tvoří základ všech věd o životě a hned tak je někdo nepřekoná," shrnul Jiří Sekerák, vedoucí Mendeliana (Muzeum J. G. Mendela).

Fotogalerie
10 fotografií