Znovuotevření výstupu metra Na Knížecí výrazně zjednoduší život obyvatelům Smíchova i dalších částí Prahy 5. Kvůli rekonstrukci bylo uzavřené i autobusové nádraží a autobusy tak odjížděly z již tak dost frekventovaného Anděla, kde tato dočasná změna často způsobovala nemalé komplikace v dopravě. „Nyní by se vše mělo vrátit do starých kolejí, na což se všichni velmi těšíme,“ řekla při otevření starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Zmizely stánky a vyměnily se eskalátory

Dopravní podnik vestibul Na Knížecí uzavřel před 11 měsíci, loni v listopadu. „Díky dobře připravené projektové dokumentaci se nám dokonce podařilo vestibul otevřít o nějaký ten týden dříve,“ pochvaloval si Jiří Dušek, ředitel divize Dopravní stavby společnosti Hochtief, která měla rekonstrukci na starosti. Během oprav byly vyměněny eskalátory, které pocházely ještě z doby Sovětského svazu, kdy byla stanice postavena. „Ty původní sovětské značky Leningrad jsme vyměnili za zcela nové. Zrekonstruovali jsme i vestibul, také eskalátorový tunel včetně nosných konstrukcí,“ dodal Dušek.

Z vestibulu také zmizely prodejní stánky, kvůli kterým byl celý vestibul nepřehledný a málo prostupný. „Vůbec poprvé na rekonstrukci dohlížela i architektka metra Anna Švarc, která se snažila vestibulu vrátit jeho původní podobu. Odstranili jsme i ne příliš využívané obchodní prostory, které vestibul hyzdily,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Veškeré práce vyšly podle náměstka na 259 milionů korun, třetinu z toho pak získal dopravní podnik z evropských fondů.

V budoucnu vznikne nový výstup

Součástí rekonstrukce byla kromě výše zmíněného i příprava nového výstupu do ulice Stroupežnického. Ten by měl vzniknout v následujících letech jako náhrada vstupu z ulice Za Ženskými domovy, kde začíná výstavba nové čtvrti Smíchov City. „Vstupy u Ženských domovů už nebudou pak potřeba,“ řekl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski. Zároveň sdělil, že se neplánují investice do autobusového nádraží. „Až bude postaven autobusový terminál na Smíchovském nádraží, autobusák na Knížecí bude zrušen, nemá tedy cenu zde výrazně investovat,“ dodal.

Opravují se i další stanice

Podle Scheinherra by Praha měla opravovat zhruba 2 stanice ročně. „Pražské metro má 61 stanic a 76 vestibulů, nyní je z nich opraveno 18. Nedávno jsme odstartovali opravu stanice metra Jiřího z Poděbrad a do konce roku bychom také rádi znali zhotovitele rekonstrukce stanice metra Florenc,“ uzavřel náměstek.

Video
Video se připravuje ...

Zástupci magistrátu, dopravního podniku i Prahy 5 slavnostně přestřihli pásku. Tím otevřeli nově zrekonstruovaný vestibul metra Na Knížecí Veronika Foltová

Fotogalerie
19 fotografií