Od prvního výjezdu očkovacího autobusu na plánovanou trasu hovořila jeho posádka o tématu očkování se stovkami obyvatel pražských městských částí. Své poslání autobus splnil. Díky němu se dařilo potírat dezinformace, které se kolem očkování šíří. Příjemným benefitem je i 1200 osob, které se přímo v autobuse nechaly naočkovat," uvedl pražský primátor.

Šiřil osvětu a potíral dezinformace

Očkovací autobus poprvé vyjel v polovině letních prázdnin. První zastávkou byla zoologická zahrada v Troji. V dalších dnech autobus stavěl na náplavkách u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na Olympijském festivalu ve Stromovce, na pražském Výstavišti a na dalších lokacích. Autobus měl za úkol i šíření osvěty o očkování mezi lidmi. Ti se mohli zdravotníků na místě zeptat na relevantní informace k vakcinaci proti nemoci, což mělo podle Hřiba pomáhat vyvracet ve společnosti se šířící dezinformace. Toho podle Hofmana využily stovky osob.

V autobuse, který bezplatně zapůjčil Dopravní podnik hlavního města, očkují zdravotníci ze společnosti MEDICON jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson nebo dvoudávkovou Pfizer/BioNTech. Projekt, do něhož se zapojil Český červený kříž, Městská poliklinika Praha a Zdravotnická záchranná služba hlavního města, zastřešuje příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis.

Přes 2 miliony dávek

Očkování proti covidu-19 dosud podle údajů z datové platformy Golemio podstoupilo asi 71 procent obyvatel české metropole. Jednu dávku očkování má za sebou 766.770 Pražanů. Kompletní očkování dvoudávkovými vakcínami má za sebou 723.840 osob s trvalým pobytem v Praze. V očkovacích místech v českém hlavním městě zdravotníci lidem podali 2,15 milionu dávek očkovacího séra. Celkem očkování podstoupilo 6,06 milionu Čechů, alespoň první dávkou vakcíny je tak naočkováno 69,87 procenta populace.

Video
Video se připravuje ...

Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku Blesk TV a Mall TV

Fotogalerie
18 fotografií