Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrozivá statistika: Dvě třetiny dětí z chudých zemí trpí podvýživou. Na vině je i covid

Autor: tsv - 
28. září 2021
20:49

Dětský fond OSN Unicef varoval před další hrozivou statistikou. V 91 rozvojových zemích trpí podvýživou dvě třetiny dětí mladších dvou let. Za krizí podle organizace stojí kombinace pandemie koronaviru a postupně se zhoršujícího klimatu na Zemi. Za posledních deset let nedošlo k žádnému pokroku, Unicef tak žádá britskou vládu o navýšení investic do boje s hladem. Napsal o tom server The Guardian.

Podle zprávy, kterou Unicef vydal ve středu, polovina dětí ve věku šesti až 23 měsíců nemá zajištěn ani minimální počet denních porcí jídel. Ještě menší zlomek pak má přístup k vyvážené a pestré stravě. Špatné stravovací návyky a nedostatečný přísun živin vede k vyšší náchylnosti vůči nemocem, podvýživě, zpomalenému vývoji i obezitě ve vyšším věku. Podle odhadů Unicefu se tento problém týká 11 milionů dětí mladších dvou let.

V nejhorší situaci se nachází děti z vesnických oblastí a chudších rodin. V Latinské Americe a Karibiku obsahovaly jídelníčky minimální hranici pestrosti v pouhých 62 procentech. V Africe plní požadavky méně než čtvrtina a v jižní Asii pouhých 19 procent. Více rodin teď navíc podle studie organizace preferuje hotová kupovaná jídla než vaření z čerstvých surovin, čímž se stávají ještě závislejšími na potravinových systémech.

„Navzdory této znepokojující analýze stále můžeme dosáhnout pokroku v případě, že se světové země spojí s úmyslem vytvořit, posílit a přeměnit potravinové systémy tak, aby mohly děti dostávat výživu, kterou potřebují, aby přežily a prosperovaly,“ řekla poradkyně pro politiku britské větve fondu Unicef UK Jenny Vaughanová.

Podle vydané zprávy by světové vlády měly zajistit, aby byly silné potravinové systémy schopny do budoucna spolehlivě zásobovat rodiny výživnými surovinami, jako je ovoce, zelenina, maso, vejce, ryby a obohacené potraviny.

Systémy nefungují, OSN volá po změně

Unicef UK požádal o navýšení britských investic ve prospěch výživových programů. „Život ohrožující důsledky špatné stravy zasahují miliony dětí na světě,“ řekla Vaughanová.

„Kdyby britská vláda investovala 600 milionů liber (18 miliard korun), aby během dalších pěti let poskytla 50 milionům dětí přístup k nutričním programům, ohromně by přispěla k řešení problému a pomohla by nasměrovat miliony dětí na cestu za zdravější a jasnější budoucností,“ dodala.

Británie naopak uvažovala o škrtech v rozpočtech, čímž by snížila objem peněz investovaných do boje s hladem až o 100 milionů liber (tři miliardy korun) v porovnání s rokem 2019. O tom v květnu informoval charitativní spolek Save the Children.

Za posledních pět let se podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) zvýšil počet lidí trpících hladem na 811 milionů. Číslo přitom předtím stabilně klesalo.

„Mnoho zemědělsko-potravinářských společností také zásadně ničí naši planetu. Naše zemědělsko-potravinářské systémy nefungují správně,“ konstatoval generální ředitel FAO Qu Dongyu. Klíčem je podle něj přeměna distribučního systému, která přímo závisí na změnách jak lokálního, tak mezinárodního měřítka.

jonn ( 29. září 2021 07:12 )

A už jim někdo řekl , že nemají šuk@t.

frantacizek ( 28. září 2021 21:47 )

smutné..

Zobrazit celou diskusi