Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR na pokraji hladomoru: Zoufalí lidé unáší děti boháčů, za výkupné pořizují jídlo

Autor: tsv - 
3. září 2021
20:37

V Severní Koreji se rozšířil nový děsivý fenomén. Na pokraji hladomoru začali zoufalí lidé z chudších vrstev unášet děti z bohatých rodin, za které potom požadují výkupné. Země se potýká s úzkými zásobami jídla, léků i paliva a místní s nedostatkem peněz zápasí po svém. Jeden z únosců se inspiroval filmem. Informoval o tom server DailyMail.

V posledních několika týdnech došlo minimálně ke čtyřem únosům. O dvou z nich promluvily nejmenované zdroje americké stanice Radio Free Asia. Děti mizí ze školek, v blízkosti domova i po cestě ze školy.

Před měsícem zmizela šestiletá holčička, která si v době únosu hrála u řeky nedaleko svého rodného domu. „Vzal ji třicetiletý muž, který bydlel ve vesnici daleko od ní,“ sdělil zdroj novinářům. „Únosce předem věděl, že je holčička z bohaté rodiny, a dokonce si zajistil telefonní číslo jejích rodičů, přes které potom požadoval výkupné,“ dodal. Podle zdroje si muž řekl o 500 000 severokorejských wonů (v přepočtu asi 1 600 korun).

Holčičku mezitím zamkl v místnosti ve svém domě, policii se však ihned podařilo vystopovat jeho mobil. Muž nyní ve vazbě čeká na soud, nezraněná holčička se mezitím vrátila domů.

Druhý nejmenovaný zdroj rádio informoval o dalším velmi podobném případu, kdy došlo k pokusu o únos desetiletého chlapce.

Ten byl zrovna na cestě domů, když u něj zastavil muž kolem čtyřicítky a nabídl mu odvoz na motorce. Chlapec nabídku přijal, brzy si ale uvědomil, že jde o únos, a utekl. Celou událost nahlásil policii, která muže zatkla.

„Během policejního vyšetřování se přiznal, že si půjčil přítelovu motorku a chtěl zkopírovat scénu ze zahraničního filmu, ve kterém si herci vzali rukojmí a žádali o výkupné,“ popsal nejmenovaný zdroj. „Řekl, že nemá žádné jídlo a trpí hlady.“

Děti neochrání ani školky

O dalších dvou případech informoval jihokorejský server Daily NK. K oběma únosům došlo v městě Hjesan. Muž se vydal na lov do mateřské školky, kde si vyhlídl šestiletého chlapce. Učitelkám tvrdil, že je jeho otcem, a bezstarostně s ním odešel. Později ten den muž kontaktoval chlapcovu matku, po které vyžadoval necelých 18 tisíc korun.

S případem šla matka ihned na policii, která i v tomto případě pachatele vystopovala. Nezraněný chlapec byl propuštěn osm hodin po únosu. S vyšetřováním tentokrát pomáhal i personál školky.

O několik dní později byl zatčen muž, který se na nádraží pokusil nastoupit do vlaku s pětiletým chlapečkem, kterého unesl se stejným úmyslem – požadovat výkupné.

Ani jeden z hlášených případů nedopadl špatně, to by se ale s rostoucí zoufalostí hladových lidí mohlo rychle změnit. Rodiče se začínají o bezpečnost svých ratolestí bát čím dál tím víc, důvěřovat nemohou ani školkám.

„To samé by se mohlo kdykoli stát našim vlastním dětem,“ řekl novinářům jeden z místních. Rodiče se podle jeho výpovědi potýkají s „rostoucí úzkostí“ a obávají se, že další případy by se nemusely vyřešit tak rychle.

Na pokraji hladomoru

K zhoršující se situaci se zásobami jídla a léčiv se už dřív vyjádřil diktátor Kim Čong-un. Situace se postupně zhoršuje od loňského ledna, kdy se země ze strachu z koronaviru rozhodla zcela uzavřít své hranice.

Kvůli už tak oslabenému zdravotnictví se vláda obávala kolapsu pod přívaly infikovaných pacientů. Situace není dobrá ani v zemědělství. Vůdce v červnu oznámil, že kvůli tajfunům a povodním farmáři nesplňují meziroční kvóty. V důsledku toho rapidně vyletěla cena potravin, což přivedlo obrovské množství rodin do finanční krize.

Po uzavření hranic s Čínou kvůli covidové hrozbě se narušil dovoz, což krizi v Severní Koreji ještě prohloubilo. Země je celoročně závislá na zahraničním trhu, kde získává většinu svých zásob surovin, hnojiv a pohonných hmot.

Život v KLDR nezjednodušují ani sankce, které na stát uvalily zahraniční země nejen kvůli jeho jaderným programům.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tara-Tara ( 4. září 2021 18:45 )

je to smutné, ale ....když se nedovedou postavit proti Kimovi, je to jen a jen jejich věc

jajas ( 4. září 2021 15:59 )

Všude jsou bohatí, i tam, kde lidé žijí den ze dne třeba jen z rýže nebo obilných placek (třeba v Africe....

jajas ( 4. září 2021 11:00 )

Takže Kimčí dotáhl svou vládu k "dokonalosti". To se nepovedlo ani jeho tatovi.....

Alva ( 4. září 2021 10:51 )

Hrůza, co se děje, buďme rádi za to, co máme.

offline ( 4. září 2021 10:17 )

Pořád jich přibývá, navzdory všemu, dětí jako smetí. Jak je to možné?

Zobrazit celou diskusi