Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kimovo hubnutí pokračuje: Diktátor na nových snímcích vypadá štíhleji než kdy předtím

Autor: Darina Jíchová - 
1. srpna 2021
05:00

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dál překvapuje svou hubenější postavou. Na nejnovějších snímcích, které státní agentura KCNA zveřejnila tento pátek, je na Kimovi výrazný úbytek kilogramů skutečně znát. Jeho tradiční oblek se širokými nohavicemi na něm doslova visí, zhubl hlavně v oblasti břicha, uvedl list Daily Mail.

Podle analytiků a expertů na KLDR jde ze strany Kimovy vlády o propagandu, jeho „pohublá“ image má v lidech obnovit jejich loajalitu k režimu. Když se začaly objevovat fotografie hubnoucího Kima, státní tisk uváděl, že je „srdcervoucí ho takto vidět“. Novináři vysvětlili, že vůdce tak usilovně pracuje, až se z toho zapomíná najíst, a proto přichází o kilogramy.

V počáteční fázi hubnutí podle analytiků ztratil okolo 20 kilogramů, zdá se ale, že hubnutí u něj pokračuje. Tento týden se Kim účastnil setkání s vojáky i veliteli severokorejské armády. Úbytek na váze byl viditelný jak v obličeji, tak o něm svědčil i volný tradiční oblek, který byl Kimovi na první pohled velký.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un Severokorejský diktátor Kim Čong-un | ČTK/AP

Kimův stav v zájmu pozornosti

Množí se také spekulace, co by mohlo stát za Kimovým hubnutím, zda se i na lídrovi země podepsal nedostatek potravin, kterým trpí celá země, jestli se jedná o vážnější zdravotní problémy, či zda hubne na radu lékaře, aby zdravotním problémům předešel. Diktátorův zdravotní stav je jedním z hlavních témat od minulého roku, kdy na jaře na tři týdny zcela zmizel z veřejného života.

V té době se mluvilo o tom, že podstoupil náročnou operaci srdce. Asijský tisk psal, že je Kim po zákroku ve vážném stavu, případně dokonce vegetativním. Objevily se zprávy ale i o tom, že zemřel. Důvod, proč se jeho zdraví, zejména hubnutí, věnuje taková pozornost, je to, že Kim oficiálně nestanovil svého nástupce.

V posledních letech diktátor jen přibíral

Kim je známý požitkář, libuje si v těžkých jídlech, po kterých si rád dá skleničku vína nebo koňaku. Je také kuřák, na což si v minulosti postěžovala i jeho manželka. Nicméně diktátorův osobní život je v KLDR tabu a v tisku se o něm vůbec nepíše. V posledních letech jeho váha stoupala a Kim se potýkal s obezitou. Při svých 172 centimetrech vážil okolo 140 kilogramů.

„Zveřejnění snímků je záměr. Berte to takhle, pokud si změny Kimova vzhledu všimne outsider, je jasné, že Severokorejci to také zaznamenali, mnohem důkladněji a rychleji,“ komentoval Kimovo zhubnutí Christopher Green, specialista na KLDR z nizozemské Univerzity v Leidenu. „Zprávy a fotky mají poslat jasnou informaci, že Kim je lídr, který neúnavně pracuje pro svůj lid,“ řekl pro AFP zběh z KLDR Ahn Čan-il.

„Nikdo, až na Kima a jeho nejbližší, nemůže znát skutečný důvod jeho hubnutí,“ reagoval Jang Mu-čin, další z expertů na KLDR. „Je ale jasné, že režim chce, aby si svět myslel, že lidé svého vůdce milují a záleží jim na něm,“ objasnil. Domnívá se také, že za úbytkem na váze nejsou zdravotní potíže. „Nejpravděpodobněji za hubnutí může i uzavření hranic kvůli covidu-19,“ přidal se Chad O'Carroll, šéf firmy Korea Risk Group.

„Bez ohledu na to, co za hubnutím stojí, propaganda toho využila, aby ukázala, že vůdce rovněž trpí nedostatkem potravin,“ uvedl O'Carroll. „Zároveň je nutné zdůraznit, že severokorejský režim od svých informátorů dostává zprávy o tom, že Kimův stav je velkým tématem jak doma, tak v zahraničí,“ dodal Green. Podle něj toho všeho propaganda dobře využila.

„V otázce Kimova zhubnutí jde opravdu o velký váhový úbytek. Jeho zdraví je zásadní pro fungování a budoucnost KLDR, to je jeden z hlavních důvodů, proč se na toto téma upírá tolik pozornosti,“ zakončil analytický web 38 North sledující dění v Severní Koreji.

wenzel trousil ( 1. srpna 2021 11:00 )

Tady tolik lidi resi problemy ktere by tady nebyly kdyby tu ONI nebyli..S fotkama manipulujete a venujte se radsi Bidenovi nez vam zdechne nekde u plastickyho chirurga pod kudlou!

y1xcvbnm ( 1. srpna 2021 09:05 )

ze starého se dělá mladý a za chvíli z něj bude miminko

apoho ( 1. srpna 2021 07:45 )

Je úsměvné, jak hloupá novinářská obec řeší dokola Kima, jeho sádlo a hladomor v severní Korei. Vymýšlí si báchorky založené na jejich přání a snech a pouští to mezi ještě hloupější čtenáře, kteří těmto pohádkami často i věří

Zobrazit celou diskusi