Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kim určuje i to, jak mají lidé mluvit. Proč mu vadí slang a které slovo v KLDR zakázali?

Autor: Darina Jíchová - 
20. července 2021
08:50

Severokorejský diktátor Kim Čong-un pokračuje ve svém tažení proti „cizím kulturním vlivům“, vadí mu především americká a jihokorejská kultura. Vystoupil například i proti slangu. „Následujte tradiční životní styl a držte se nadřazeného jazyka,“ vyzývá oficiální tisk KLDR, informoval deník The Guardian.

Nová součást propagandy je zaměřená hlavně na mladé Severokorejce včetně miléniálů, tedy i generace ve věku samotného Kima, kterému je nyní 37 let. V nedělním vydání severokorejského státního deníku Rodong Sinmun vyšel další ze série útoků na vlivy západní a jihokorejské kultury. Minulý měsíc Kim označil jihokorejskou kulturu za „zákeřnou rakovinu“.

Vládnoucí Korejská strana práce běžným Severokorejcům diktuje nejen, jakou hudbu mají poslouchat, jaké filmy sledovat, jak mluvit, ale i jak se oblékat, nebo jak si česat vlasy. „Pronikání ideologických a kulturních vlivů pod pestrobarevným štítem buržoazie je nebezpečnější než nepřítel se zbraní v ruce,“ hlásá severokorejský deník.

Kim určije i to, jak mají lidé mluvit

Už v prosinci KLDR představila zákon, kterým se snaží vymýtit kulturu přicházející do země ze Spojených států, Jižní Korey a Japonska. V rámci zákona byly stanoveny i přísné tresty, například za držení nějakého jihokorejského deníku hrozí až 15 let v pracovním táboře. Člověk, který by tato média v KLDR šířil, může být dokonce odsouzen k smrti.

„Kim si je dobře vědom, že jihokorejská popkultura takzvaný K-pop či západní kultura může proniknout do země skrze mladší generace a může se negativně odrazit na jejich socialistickém režimu,“ komentoval expert na KDLR Jang Mu-čin. Nově Kim a jeho režim vystoupil proti jazyku. Jihokorejci a Severokorejci sice mluví stejnou řeč, ale za několik desetiletí od rozdělení země se jazyk proměnil na rozlišné dialekty.

Nyní je v KLDR oficiálně zakázán výraz „oppa“, což znamená starší bratr, ale často se přeneseně hlavně v Jižní Koreji používá jako označení pro partnera nebo přítele. To se uchytilo i mezi Severokorejkami, tvrdí jihokorejská tajná služba.

hejpockej ( 20. července 2021 10:36 )

u nas se take za nazory a slovicka tvrde plati. Staci kdyz vam neco ujede, treba i z legrace, i na diskuzi a muzete prijit o praci, skoncit u soudu , ve vezeni, propadne vam majetek statu a znici celou rodinu....a to vse jen za NAZOR, ne skutek... skutecna soboda slova neexistuje... za nevhodne nazory a slova se u nas tresta a casto tvrde...

Zobrazit celou diskusi