Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

KLDR na pokraji hladomoru? Kim na sjezdu strany přiznal „napjatou“ situaci s potravinami

Autor: sova - 
16. června 2021
17:53

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přiznal, že potravinová situace v zemi je „napjatá“ kvůli loňským tajfunům, které zničily tamní úrodu. Zároveň připustil, že jeho rozhodnutí uzavřít hranice, aby se zabránilo šíření covidu-19 do země, prohloubilo už stávající nedostatky v zemědělském sektoru. Píše o tom agentura Bloomberg.

Kim řekl na plenárním zasedání ústředního výboru své vládnoucí Korejské strany práce, že „odvětví zemědělství nesplnilo svůj plán produkce obilí“. Dodal ale, že „jde o příležitost ukázat revolučního ducha“ a s nedostatkem surovin se musí poprat. Informovala o tom korejská ústřední zpravodajská agentura.

Severokorejský vůdce rovněž uvedl, že ekonomika země „vykazuje zlepšení jako celek“, a to na základě zvýšené průmyslové produkce. K tomu dochází poté, co Kim loni v létě vzácně připustil, že toto odvětví zaostává, a tak nahradil svého klíčového muže odpovědného za ekonomiku.

KLDR bojuje s chronickým nedostatkem potravin

Severokorejská ekonomika ovšem v roce 2021 sotva poroste po nejhorším poklesu za poslední desetiletí. Totalitní země se i nadále musí potýkat s pandemií, mezinárodními sankcemi a nízkým podílem obchodu s Čínou, uvedla v dubnu agentura Fitch Solutions.

Očekává se, že stranické plénum se bude tento týden konat několik dní a na dalších zasedáních by se mohlo dotknout i mezinárodních otázek, uvedla odborná agentura NK News.

Severní Korea bojuje s chronickým nedostatkem potravin a Kimovo rozhodnutí uzavřít hranice před více než rokem zabrzdilo obchod s Čínou, jejím dlouholetým podporovatelem. Podle Světového potravinového programu OSN, jedné z mála mezinárodních humanitárních skupin, které operují v samotné KLDR, je přibližně 40 % populace podvyživeno.

Konec sankcí v nedohlednu

Severokorejští představitelé opakovaně prohlásili, že řešení problému s potravinami je klíčem ke zlepšení životní úrovně lidí a že „vzácné oficiální uznání na nejvyšší úrovni, že se situace v oblasti potravin zhoršuje, naznačuje, jak vážně Pchjongjang na tuto otázku pohlíží,“ tvrdí profesor Rachel Minyoung Lee.

„Je důležité si uvědomit, že Kim Čong-un využívá toto období národní uzávěry, aby snížil závislost země na dovozu a rozvíjel možnosti domácí produkce v maximální možné míře,“ uvedl Lee, bývalý analytik americké vlády, který se dlouhodobě specializuje na otázky spojené se Severní Koreou.

Navzdory domácím ekonomickým obtížím Kim odmítl výzvy USA k obnovení jednání o jaderném odzbrojení, což by mohlo poskytnout úlevu od sankcí, které ještě více dusí mizernou ekonomickou situaci státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi