Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kim Čong-Un si k sobě zřejmě nastěhoval oblíbenou kapelu. V luxusních palácích natáčí klipy

Autor: tsv - 
17. července 2021
19:28

Vůdce KLDR Kim Čong-un zřejmě nastěhoval svou oblíbenou propagandistickou hudební kapelu do dvou svých luxusních paláců v Pchjongjangu. V jednom z nich před dvěma lety pobýval i čínský prezident Si Ťin-pching během diplomatické návštěvy Severní Koreje. O možném Kimovu daru informoval server Daily Mail.

Vůdcova oblíbená kapela vystupující pod názvem Band of the State Affairs Commission je skupina muzikantů známá svými propagandistickými písničkami a hudebními videi. Funguje tak jako velmi vhodný a silný nástroj Kimovy vlády. Do paláců se podle amerického serveru NK News, který zveřejňuje analýzy a informace o KLDR, nastěhovala kapela díky svým zásluhám vůči severokorejské diktatuře.

Autoři analýzy přišli s teorií poté, co se části interiéru paláců objevily hned v několika posledních hudebních videích zveřejněných kapelou. V potaz bere i možnost, že muzikantům své prostory vůdce pouze propůjčil k natáčení, to však podle NK News vylučuje Kimova nedávná návštěva. Vůdce se se členy kapely setkal v Kumsusanském domě pro hosty, kam by se podle zprávy nevydal za pouhým natáčením. „Kapela mohla nabídku dlouhodobého pobytu v palácích dostat jako dar od státu,“ píše server.

Hudební spolek představuje pro vůdce velmi důležitý nástroj. Jejich hudbu využívá k šíření propagandy a posílení věrnosti obyvatel vůči státu. Předvádění nově nabytého bohatství kapely však nemohlo přijít v horší dobu.

Kim Čong-un nedávno varoval, že Severní Korea čelí hladomoru. Jakožto hornatá země nemá KLDR dobré podmínky k zemědělství a většině místních farmářů nebyl zajištěn přístup k potřebným strojům, jako jsou traktory a kombajny.

Podle zprávy Evropské unie z roku 2017 trpí podvýživou dvě pětiny severokorejského obyvatelstva, třetina dětí má opožděný růst a trpí nedostatkem živin. Situace se podle nejnovějších hlášení vůdce bude ještě zhoršovat, přirovnal ji k 90. létům 20. století, kdy důsledkem hladomoru zemřelo 3,5 milionu lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi