Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hubnoucí diktátor Kim: Nechal se očkovat proti covidu? Na vakcínu muselo i 100 nejbližších

Autor: Darina Jíchová - 
31. srpna 2021
22:10

List Daily NK, který z jihokorejského Soulu informuje o dění v Severní Koreji, s odkazem na své zdroje uvedl, že severokorejský diktátor Kim Čong-un se nechal očkovat. Vakcínu měl podle spekulací dostat v květnu nebo v červnu, v té době se totiž hubnoucí vůdce KLDR ani neobjevoval na veřejnosti.

V poslední době se v tisku píše hlavně o tom, že Kim hubne, diktátor od svého nástupu k moci v roce 2011 spíše přibíral, nyní se však zdá, že nabrané kilogramy shazuje. Za úbytkem může být doporučení lékaře, zdravotní problémy, anebo kombinace těchto dvou faktorů. Pozornost jeho váze je věnovaná zvláště proto, že Kim zatím neurčil svého nástupce, není tedy jasné, s kým by Západ jednal v případě jeho neschopnosti vládnout, eventuálně v případě smrti.

Reportéři Daily NK také důkladně sledují, jak pravidelně se Kim objevuje na veřejnosti. Spoléhají hlavně na zprávy svých informátorů přímo v KLDR. Spekulace o tom, že se Kim nechal na konci jara očkovat, se šíří i mezi kádry. V období od 6. května do 4. června se Kim neobjevoval na veřejnosti, je tedy možné, že vakcínu dostal v této době.

Jak je to s Kimovým očkováním?

Podle informací Daily NK dostal diktátor vakcínu na své soukromé vile mimo Pchjongjang. Zdroje novinářů tvrdí, že se Kim stáhl do ústraní poté, co měl po očkování vysokou horečku a bylo mu nevolno. Podle všeho si i straníci „šuškají“ o tom, že se Kim nechal očkovat, vakcínu mělo podle zvěstí dostat i jeho 100 nejbližších spolupracovníků.

Daily NK upozorňuje i na opačné zprávy, někteří lidé se domnívají, že Kim se nenechal očkovat a rozhodně nebyl prvním člověkem, kdo v KLDR vakcínu dostal. Reportéři tuto teorii vysvětlili povahou severokorejského systému, který klade bezpečí svého vůdce nade vše.

KLDR by podle všeho nejdříve provedla testování. Pokud by lidé nevykazovali nějaké negativní reakce na očkovací látky, teprve potom by ji dali Kimovi. KLDR na počátku tohoto roku požádala Čínu o vakcínu Sinopharm, případně další čínské očkování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa